2p

Ha valaki úgy gondolja, hogy csak a keresztény értékeknek megfelelõ vállalkozásokban szeretné fialtatni a pénzét, az megteheti ezt az USA-ban és Európában egyaránt. Ezek az alapok elveikben azonban sok tekintetben hasonlítanak az ESG-irányzatra, de  néhány területen talán szigorúbbak az azokat követõ intézményeknél.

Mostanában sok szó esik a morálisan is elfogadható, fenntartható vagy környezettudatos befektetésekről, mint az EGS vagy az SRI. Ennél sokkal régebbi, több ezer éves azonban az a felfogás, amely valamely vallás elveivel összeegyeztethető tevékenységeket ír elő. A keresztény értékek szerint befektetni kívánó intézményi befektetők pedig vannak a nyugati világban. A “virtue” (erény, erkölcsi tisztaság) kifejezéssel foglalják össze ezeket a befektetéseket.

De hiszen ez ESG

Ha Biblia, akkor BIBL, ez a rövidítése az egyik legbeszédesebb keresztény tőzsdén kereskedett befektetési alapnak (ETF-nek). Egyébként Inspire 100 ETF a teljes neve. Rövid leírása alapján:

A BIBL a nagy kapitalizációjú amerikai részvények indexét követi, amelyből a bibliai értékekre  vonatkozó saját definíciója alapján választ ki száz céget.Olyanokat, amelyek pozitív hatással vannak a világra, különféle környezeti, társadalmi és irányítási kritériumok alapján mérve.

Környezeti, társadalmi és írányítási? Ha ez ismerős valahonnét, nem véletlen, hiszen mostanában az ESG-szempontú befektetésekkel foglalkozik mindenki. Amelynek definíciója szó szerint ugyanezeket a szavakat használja (Environmental, Social, Governance - Környezeti, Szociális és Irányítási).

Így az sem véletlen, hogy az MSCI elemzőháznál az alap AA minősítést kapott, 10-ből 7,95-ös pontszámmal.

A teljes cikket lásd:

Kezükben a Biblia, szemük a tőzsdei árfolyamokon

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!