<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Az MNB kamatdöntő ülése, és leginkább az azt követő jegybankelnöki, -alelnöki kommentárok miatt volt mozgalmas napja a forintnak kedden.

A forintot alaposan meghullámvasutaztatta ma a jegybank: az alapkamat ugyan nem változott, az irányadó, egynapos betéti rátát azonban októberi bevezetése óta először csökkentették: 100 bázisponttal 18 százalékról 17 százalékra. A döntést követő sajtótájékoztatón Matolcsy György elnök úgy fogalmazott: megkezdődött a kamatkondíciók normalizálása. Miközben Matolcsy György és az MNB alelnöke, Virág Barnabás ismertették a döntés hátterét, a forint gyors tempóban erősödött, rövid idő alatt 3 egységgel csökkent az euró jegyzése a bankközi devizapiacon. Miután azonban véget ért a sajtótájékoztató, ugyanilyen gyorsasággal el is vesztette az erősödés nagy részét a magyar deviza.

Az euróárfolyam napi csúcsa 377 forint fölött volt a kora délutáni órákban, a napi mélypont pedig 374 forint alatt délután fél 4 tájban. Innen újra 376 forint fölé emelkedett a jegyzés. Később, 18:15-kor 375 forinton állt az euró jegyzése a Privátbankár Árfolyamkereső adatai alapján: