4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa április után ezúttal ismét kamatcsökkentést hajtott végre, de ezúttal sem az irányadó rátáján faragott. Az okokról Matolcsy György jegybankelnök számol be.

Matolcsy György és alelnöke, Virág Barnabás a 15:00 órakor kezdődő sajtótájékoztatóján ismerteti, miért nem változtattak a 13 százalékos jegybanki alapkamaton, ugyanakkor miért csökkentették az egynapos fedezett hitel kamatát az áprilisi 4,5 után további 1 százalékponttal, 19,5 százalékra. Emellett azonban az egynapos betéti kamat jelenleg 18 százalékos mértékének a csökkentését is bejelentheti az MNB elnöke - a piaci várakozás 0,5-1 százalékpontos vágás.

Matolcsy György jegybankelnök számol be a kamatdöntés hátteréről. Fotó: MTI
Matolcsy György jegybankelnök számol be a kamatdöntés hátteréről. Fotó: MTI

15:42

Befejeződött a sajtótájékoztató.

15:41

Versenyképességi, termelékenységi fordulatra van szükség, ezek nélkül nem nyerhető meg az infláció elleni harc - hangsúlyozta Matolcsy.

15:37

Kilőtt a forint!

A jegybank sajtótájékoztatóján elhangzottakra a forint nagyot erősödött, a 3 órai kezdéskor még 376 forintba kerülő euró a 374-es szint alá került a hazai bankközi devizapiacon. Részletek:

15:35

Az alelnökétől a szót visszavett Matolcsy György néhány - korábban már általa a parlament gazdasági bizottsága és az Országgyűlés plenáris ülése előtt - ismertetett tanulságot osztott meg. Amelyek lényege, hogy az infláció közellenség, miközben a jegybankelnök elégedetten konstatálta, hogy a fiskális és a monetáris politika végre együtt dolgozik a közös célért.

15:29

A reálkamat 2023 végére pozitívvá válik, ez szükséges ahhoz, hogy az infláció tovább csökkenhessen - jelentette ki Virág.

15:24

A szolgáltatások áremelkedése továbbra is jelentős inflációs nyomást fejt ki. 

Májusban, júniusban az eddiginél erőteljesebb lehet a dezinfláció, majd az év második felében a 2022-es magas bázis miatt még nagyobb lehet a lassulás.

15:22

A kockázati környezet kedvező alakulása megteremti a lehetőséget a 18 százalékos egynapos betéti kamat csökkentéséhez, de az csak óvatosan és fokozatosan hajtható végre. 

Kiderült, hogy az egynapos fedezett hitelek mellett az egynapos betéti kamat is 1 százalékponttal, 17 százalékra mérséklődik.

15:20

Virág Barnabás monetáris politikáért felelős alelnök vette át a szót. Szerinte jó esély van arra, hogy 2023 végére elérjük az egyszámjegyű inflációt. De nem dőlhet hátra az MNB, hiszen továbbra is a 3 százalékos infláció elérése a cél.

15:18

Az infláció a jegybankelnök szerint már csak a természeténél fogva lassan jön lefelé, mindenhová befurakodik. Ezért mondta az MNB korábban, hogy van profitvezérelt infláció, amivel arra utalt, hogy a cégek árat emelnek, ha azt látják, hogy más is ezt teszi.

15:15

Az MNB-elnök emlékeztetett arra, hogy tavaly októberben irányadóvá tették az egynapos betétek kamatát. Ha ezt nem tették volna, akkor nagy baj lett volna, ez volt az egyetlen jó döntés - jelentette ki Matolcsy.

Az "operáció" sikerült, a forint erősödött, az euró árfolyama a 430 forint feletti szintről visszafordult (volt már 368 is, a sajtótájékoztató előtt 376 felett tartózkodott - a szerk.).

15:09

Az alapkamat (ami jelenleg 13 százalék - a szerk.) csökkentésére egyelőre nincs mód.

Meg kell vizsgálni a jegybank elnöke szerint, hogy miért ilyen magas Magyarországon az infláció. Az egyik ok a 2021-es büdzsé hiánya, amely a legmagasabb volt a térségben, de a 2022-es, 6,2 százalékos GDP-arányos deficit is még kétszer magasabb volt a lengyelnél. 

Az infláció megugrását okozták az ársapkák, ezek 3-4 százalékponttal járultak hozzá a fogyasztóiár-index növekedéséhez.

Ezért is javasolja az MNB a kormánynak az ársapkák kivezetését - hangsúlyozta Matolcsy.

15:06

Az MNB úgy látja, hogy a kormány és a költségvetés egy konszolidáció útjára lép, összhangba kerül a monetáris és fiskális politika.

15:05

Ezzel együtt a 24 százalék még mindig háromszor magasabb az EU átlagos szintjénél és 10 százalékponttal a régiós országokénál (erről részletesebben laptársunk, a Privátbankár.hu cikkében olvashat - a szerk.). Közellenség maradt tehát az infláció.

15:03

Megindult egy dezinfláció Matolcsy szerint, annak kapcsán, hogy az áprilisi éves fogyasztóiár-index 24 százalék lett, szemben a márciusi 25,2 százalékkal. Ráadásul eközben a folyó fizetési és a külkereskedelmi mérlegre nehező nyomás enyhült.

15:01

Kezdődik Matolcsy György sajtótájékoztatója. A kezdéskor egy euró 376,76 forintot ér a hazai bankközi devizapiacon.

További árfolyamokért kattintson laptársunk, a Privátbankár árfolyamfigyelőjére! >>

(Csabai Károly szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!