3p

A jelenleg vásárolható Diszkont Kincstárjegyek között az elérhető legmagasabb éves hozam 14,85 százalék, ami több mint húszéves csúcsot jelent a magyar kincstárjegyek piacán. Ráadásul a futamideje is csak maximum egy év, nem kell a pénzt évekre nélkülözni. Bár online egyszerűen megvásárolható, a Diszkont Kincstárjegy működése szokatlan a többi állampapírhoz képest, mert nem fizet kamatot, hanem az árfolyam változásából származó különbség adja a befektetés hozamát.

A Diszkont Kincstárjegy (röviden DKJ) egy rövid lejáratú állampapír, aminek a futamideje 3, 6 és 12 hónap lehet. A DKJ nem fizet kamatot, hanem úgy működik, hogy az állam olcsóbban, diszkont áron értékesíti, majd lejáratkor teljes áron, 100 százalékos árfolyamon vásárolja vissza. Ha a legkisebb alapcímlettel, 10.000 forinttal fektet be valaki, és a nettó eladási árfolyam 92 százalék, akkor ez azt jelenti, hogy ezt a Diszkont Kincstárjegyet 9200 forintért adja el az Államkincstár. A befektető haszna 800 forint, ami jelen esetben 8,7 százalék nem évesített hozamot jelent. Az állampapírok összehasonlíthatósága végett a futamidőtől függetlenül évesített hozamot szoktak megadni, amit az egységes hozammutató (EHM) jelenít meg.

Bár rövid távú állampapír, a Diszkont Kincstárjegynél is felmerülhet a lejárat előtti visszaváltás igénye. A DKJ bármikor eladható, de a 100 százalékos visszaváltási árfolyamot csak lejáratkor garantálják. Ennél korábban csak rosszabb árfolyamon váltják vissza, ami akár veszteséges is lehet a befektetőre nézve. A money.hu szakértői szerint éppen ezért célszerű megfelelő körültekintéssel kiválasztani a befektetési időtávot: ha egy teljes év sok, akkor a három- vagy hathónapos futamidő is szóba jöhet.

A Diszkont Kincstárjegy online megvásárolható a Magyar Államkincstárnál a WebKincstár vagy a MobilKincstár felületén, de bankoknál, befektetési szolgáltatóknál is kapható. Ezt az állampapírt nemcsak magánszemélyek, de cégek és intézmények is megvásárolhatják. A DKJ kamatadómentes: az árfolyamnyereségből adódó hozam után sem kell szja-t fizetni.

Hasonló időtávon az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) és a Kincstári Takarékjegy (KTJ) egyéves módozata jöhet számításba, bár ezek jelenlegi kamata alacsonyabb, mint a DKJ-val elérhető hozam. Hosszabb futamidőt vállalva viszont a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) vagy az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) a DKJ-nál is magasabb kamatot fizet.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!