<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A jelenleg vásárolható Diszkont Kincstárjegyek között az elérhető legmagasabb éves hozam 14,85 százalék, ami több mint húszéves csúcsot jelent a magyar kincstárjegyek piacán. Ráadásul a futamideje is csak maximum egy év, nem kell a pénzt évekre nélkülözni. Bár online egyszerűen megvásárolható, a Diszkont Kincstárjegy működése szokatlan a többi állampapírhoz képest, mert nem fizet kamatot, hanem az árfolyam változásából származó különbség adja a befektetés hozamát.

A Diszkont Kincstárjegy (röviden DKJ) egy rövid lejáratú állampapír, aminek a futamideje 3, 6 és 12 hónap lehet. A DKJ nem fizet kamatot, hanem úgy működik, hogy az állam olcsóbban, diszkont áron értékesíti, majd lejáratkor teljes áron, 100 százalékos árfolyamon vásárolja vissza. Ha a legkisebb alapcímlettel, 10.000 forinttal fektet be valaki, és a nettó eladási árfolyam 92 százalék, akkor ez azt jelenti, hogy ezt a Diszkont Kincstárjegyet 9200 forintért adja el az Államkincstár. A befektető haszna 800 forint, ami jelen esetben 8,7 százalék nem évesített hozamot jelent. Az állampapírok összehasonlíthatósága végett a futamidőtől függetlenül évesített hozamot szoktak megadni, amit az egységes hozammutató (EHM) jelenít meg.

Bár rövid távú állampapír, a Diszkont Kincstárjegynél is felmerülhet a lejárat előtti visszaváltás igénye. A DKJ bármikor eladható, de a 100 százalékos visszaváltási árfolyamot csak lejáratkor garantálják. Ennél korábban csak rosszabb árfolyamon váltják vissza, ami akár veszteséges is lehet a befektetőre nézve. A money.hu szakértői szerint éppen ezért célszerű megfelelő körültekintéssel kiválasztani a befektetési időtávot: ha egy teljes év sok, akkor a három- vagy hathónapos futamidő is szóba jöhet.

A Diszkont Kincstárjegy online megvásárolható a Magyar Államkincstárnál a WebKincstár vagy a MobilKincstár felületén, de bankoknál, befektetési szolgáltatóknál is kapható. Ezt az állampapírt nemcsak magánszemélyek, de cégek és intézmények is megvásárolhatják. A DKJ kamatadómentes: az árfolyamnyereségből adódó hozam után sem kell szja-t fizetni.

Hasonló időtávon az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) és a Kincstári Takarékjegy (KTJ) egyéves módozata jöhet számításba, bár ezek jelenlegi kamata alacsonyabb, mint a DKJ-val elérhető hozam. Hosszabb futamidőt vállalva viszont a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) vagy az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) a DKJ-nál is magasabb kamatot fizet.