2020. március 16. 12:07
mfor.hu

A forint eddig jól viselte a tőkepiaci viharokat, de most új történelmi mélypontra érkezett. A jelenség viszont régiós.

Bár eddig eléggé jól viselte a legalább egy hete tartó tőkepiaci pánikot a forint, ma új történelmi csúcsot ért el az euró 340,9 forintnál. Nem sokkal az eddigi, 340,50 körüli csúcs felett. (A tőzsdék mai zuhanásáról itt írtunk.) Frissítés: 13.37-kor az euróárfolyam már 342,2 forint is volt.

A deviza gyengesége immáron régiós jelenségnek látszik, az utóbbi hetekben a lengyel és a cseh fizetőeszközből is egyre többet kellett adni  egy euróért. A cseh korona szakadása különösen látványos (az ábrán kékkel), minden bizonnyal azzal összefüggésben, hogy ott már napokkal ezelőtt erősebb intézkedéseket hoztak a koronavírus megfékezésére. Az ország a napokban lényegében le is zárta határait a legtöbb utazó elől.

(Fotó: Eidenpenz József)

A Fed vasárnapi rendkívüli, egy százalékpontos kamatcsökkentése elvileg segíti a forintot, mert a kamatkülönbözetet javítja a forint javára. (Illetve az állampapírok hozamkülönbözetét.) De a tőkepiacok most részben teljesen irracionálisan viselkednek, óriási csapkodás tapasztalható. Hatalmas zuhanások vannak például a nemesfémeknél, amelyek épphogy menedékeszköznek szoktak számítani válság esetén.