<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Ütemesen növekszik a családi házak ára a budapesti agglomerációban és egyes nagyvárosaink közvetlen környékén. A tavalyinál akár 5-8 százalékkal magasabb áron tudják eladni a tulajdonosok az ingatlanjaikat – emelte ki a lakáspiac ezen szegletének fejleményeit munkatársunk, Mester Nándor a Trend FM műsorában. 

A 2019-es esztendőhöz képest tavaly átlagosan 15-20 nappal is kevesebb idő kellett egy jó állapotú családi ház eladásához. Vagyis 140-150 napra volt szükség, ha pedig felújított és kiemelkedően jó egyéb adottságokkal bíró ingatlanról volt szó, akkor további 10-12 nappal is rövidülhetett ez értékesítési idő – mondta munkatársunk.

Van, ahol medence is jár a házhoz (fotó: pixabay.com)
Van, ahol medence is jár a házhoz (fotó: pixabay.com)

Az árak a nagy közvetítőhálózatok szerint is 5-8, esetenként ennél is nagyobb százalékkal nőttek a használt családi házaknál, az új építésű házak, ikerházak gyakorlatilag a budapesti külső kerületek árával azonos árszinten kelnek el – viszonylag gyorsan.

Példákon keresztül bemutatta azt is, hogy a ma már a főváros tágabb agglomerációjának számító Velencei-tó térségében milyen folyamatok zajlanak a lakáspiacon. Egyre több nyaralót igyekeznek lakóházzá átminősíteni, ezen kívül Gárdonyfürdő, Velencefürdő, Velence ófalu és Kápolnásnyék külső határainál újabb parcellázások történtek, kisebb lakónegyedek kezdenek lassan kialakulni azokon a környékeken.

Sukoró üdülőövezetében is cserélődnek a tulajdonosok, érdekes, hogy külföldiek az eladói és a vevői oldalon is jelen vannak. Az ottani ófaluban parasztházak felújítása zajlik, néhány Kádár-kocka is megújulóban van. 

A Balatonról szólva kiemelte, hogy egyrészt még nagyobb lendületet vehet a tótól távolabbi, főleg a Balaton-felvidéken található kisebb falvak benépesülése, másrészt a partmenti lakóparki és hotel projektek is nagyobb sebességre kapcsolhatnak, amint enyhítenek a járványügyi korlátozásokon. Balatonfüred - amelyik a KSH szerint tavaly a legnépszerűbb hazai turisztikai célpont volt – újabb közepes lakásberuházások színhelye lehet a következő két-három évben.  

A beszélgetést itt lehet meghallgatni: