2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Ütemesen növekszik a családi házak ára a budapesti agglomerációban és egyes nagyvárosaink közvetlen környékén. A tavalyinál akár 5-8 százalékkal magasabb áron tudják eladni a tulajdonosok az ingatlanjaikat – emelte ki a lakáspiac ezen szegletének fejleményeit munkatársunk, Mester Nándor a Trend FM műsorában. 

A 2019-es esztendőhöz képest tavaly átlagosan 15-20 nappal is kevesebb idő kellett egy jó állapotú családi ház eladásához. Vagyis 140-150 napra volt szükség, ha pedig felújított és kiemelkedően jó egyéb adottságokkal bíró ingatlanról volt szó, akkor további 10-12 nappal is rövidülhetett ez értékesítési idő – mondta munkatársunk.

Van, ahol medence is jár a házhoz (fotó: pixabay.com)
Van, ahol medence is jár a házhoz (fotó: pixabay.com)

Az árak a nagy közvetítőhálózatok szerint is 5-8, esetenként ennél is nagyobb százalékkal nőttek a használt családi házaknál, az új építésű házak, ikerházak gyakorlatilag a budapesti külső kerületek árával azonos árszinten kelnek el – viszonylag gyorsan.

Példákon keresztül bemutatta azt is, hogy a ma már a főváros tágabb agglomerációjának számító Velencei-tó térségében milyen folyamatok zajlanak a lakáspiacon. Egyre több nyaralót igyekeznek lakóházzá átminősíteni, ezen kívül Gárdonyfürdő, Velencefürdő, Velence ófalu és Kápolnásnyék külső határainál újabb parcellázások történtek, kisebb lakónegyedek kezdenek lassan kialakulni azokon a környékeken.

Sukoró üdülőövezetében is cserélődnek a tulajdonosok, érdekes, hogy külföldiek az eladói és a vevői oldalon is jelen vannak. Az ottani ófaluban parasztházak felújítása zajlik, néhány Kádár-kocka is megújulóban van. 

A Balatonról szólva kiemelte, hogy egyrészt még nagyobb lendületet vehet a tótól távolabbi, főleg a Balaton-felvidéken található kisebb falvak benépesülése, másrészt a partmenti lakóparki és hotel projektek is nagyobb sebességre kapcsolhatnak, amint enyhítenek a járványügyi korlátozásokon. Balatonfüred - amelyik a KSH szerint tavaly a legnépszerűbb hazai turisztikai célpont volt – újabb közepes lakásberuházások színhelye lehet a következő két-három évben.  

A beszélgetést itt lehet meghallgatni:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!