4p

Elrendelte a halasztható műtétek felfüggesztését keddtől az emberi erőforrások minisztere.

Kásler Miklós - az Emberi Erőforrások Minisztériumának szombati közleménye szerint - az egyre növekvő számú koronavírusos beteg folyamatos ellátásának biztosítása érdekében adott ki utasítást valamennyi aktív fekvőbeteg ellátást nyújtó egészségügyi intézmény és az Országos Mentőszolgálat vezetőjének.

Gulyás Gergely megmondta, Müller Cecília megerősítette, Kásler Miklós elrendelte (fotó:MTI)
Gulyás Gergely megmondta, Müller Cecília megerősítette, Kásler Miklós elrendelte (fotó:MTI)

Az utasításban elrendelte a halasztható műtétek - ideértve az egynapos sebészetet is - felfüggesztését keddtől, és szinte minden kórházat kijelölt a koronavírusos betegek ellátására. A kijelölés nem vonatkozik a korábbi miniszteri utasítás alapján mentesített intézményekre.

A beavatkozások felfüggesztése alól kivételt képeznek a sürgősségi ellátások, amelyek nélkül a beteg közvetlen életveszélybe kerülne, illetve súlyos vagy maradandó egészségkárosodást szenvedne. Továbbra is el kell végezni valamennyi onkológiai ellátást, a szervezett onkológiai szűrővizsgálatokat, a szakmai kollégium ajánlása szerinti kardiológiai ellátásokat, valamint biztosítani kell az asszisztált reprodukciós eljárások zavartalan működését is. Transzplantációt is lehet végezni a járványügyi óvintézkedések szigorú betartása mellett - áll a közleményben.

A miniszteri utasítás szerint valamennyi közfinanszírozott, aktív fekvőbeteg-ellátást nyújtó egészségügyi intézmény - kivéve a korábban mentesítetteket - köteles ellátni a középsúlyos és súlyos, igazolt Covid-fertőzött, valamint gyanús betegeket. Ennek érdekében az intézmények hétfőtől kötelesek elkülöníteni a Covid-betegek ellátására a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által finanszírozott összes ágyuk 40 százalékát, további 7 százalékát pedig lélegeztetésre alkalmas ágyként kötelesek a Covid-fertőzöttek ellátására biztosítani - írták.

A pontos ágyszámokat intézményenként az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) rögzítik. Az utasítás meghatározza azt is, hogy mely szolgáltatók kötelesek ellátni a Covid-beteg gyermekeket, az intenzív ellátást igénylő koraszülötteket, valamint a művesekezelésre szoruló, szoros kontaktnak számító, gyanús vagy fertőzött betegeket.

Az utasítás meghatározza, hogy a fekvőbeteg-intézetek koronavírus-fertőzés gyanúja esetén a beteget megfelelően izolálják és végezzenek antigén gyorstesztet. Pozitív eredmény esetén a beteg az igazolt betegekkel közös szobába helyezhető. Negatív eredmény esetén PCR-mintavétel is szükséges.

A Covid-gyanús és igazolt betegek betegútját az Országos Mentőszolgálat koordinálja. Az igazolt Covid-fertőzött, de tünet- és panaszmentes, valamint az enyhe és mérsékelt tüneteket mutató betegek otthonukban maradnak, illetve otthonukba bocsáthatók. Esetükben javasolt a napi háziorvosi konzultáció - közölte a minisztérium.

Dr. Kunetz Zsombor saját Facebook oldalán a következőkre hívta fel a figyelmet:

"Visszaáll végre az a rend, hogy minden kórháznak el kell látnia COVID betegeket, ezzel beismerte Kásler, hogy megbukott az a XIX. századi járványkezelési stratégiája, amit az elmúlt hónapokban követett a COVID kijelölt kórházakkal kapcsolatban. Így például a szolnoki beteg Szolnokon is kaphat majd ellátást és nem kell Nyíregyházára szállítani. Megint varázsütésre lesznek intenzív ágyak, ugyanis az összes NEAK finanszírozott kórházi ágynak 7 százalékát intenzív osztályos ággyá kell alakítani. Ez azt jelenti, hogy nagyjából az eddigi 1166 intenzív osztályos ágyszám (2019-es NEAK ágyszám jelentés), hirtelen 4000 körülivé bővül. Ehhez a jelenlegi 2000 intenzíves nővérlétszámot mégúgy 7000-7500 fővel kellene bővíteni. ha korrekt, és fele ennyivel, ha valamilyen, de messze nem korrekt ellátást akarnak nyújtani. Szakorvosok tekintetében most 2000 intenzív terápiás szakorvos áll rendelkezésre és a bővítés tekintetében a nővérlétszám növelésének a felével kell számolnunk. További kérédés, hogy van-e ennyi plusz ágyhoz szükséges működőképes lélegeztetőgép, monitor, infúziós pumpa, megfelelő ágy, matrac és leginkább oxigén?" - írta az orvos.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!