<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Aznap 4480 intenzív ágyra lesz szükség, vagyis amelyeken a súlyos, lélegeztetőgépekre szoruló embereket helyezhetik el. Ezt jelentette be Orbán Viktor a ma reggeli szokásos rádióinterjújában, amelyre az operatív törzs hajnali üléséről érkezett.

November 21-én 2240 intenzív ágyra lesz szükség, amelynél van lélegeztetőgép, december 10-én pedig 4480-ra. Akkor 30-32 ezer ember feküdhet kórházban - osztotta meg Orbán Viktor a ma reggeli szokásos rádióinterjújában, hogy mi hangzott el az operatív törzs ma hajnali ülésén, amelyen a miniszterelnök is részt vett. Mindezek alapján kijelentette: ezzel a hazai egészségügyi rendszer eléri a teljesítőképessége határát.

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban. Fotó: MTIOrbán Viktor a Kossuth Rádióban. Fotó: MTI

Ezzel hozható összefüggésbe, hogy - mint arról Orbán Viktor tájékoztatott - órákon belül döntenek a kockázat nélkül halasztható műtétek átütemezéséről, hasonlóan ahhoz, ahogy azt tették a koronavírus-járvány első hulláma alatt.

A miniszterelnök azt is elmondta, hogy a csütörtökig 2147 elhunyt átlagéletkora 76,1 év. Ennek kapcsán felhívta a fiatalok figyelmét, hogy ne keverjék össze a saját egészégügyi állapotukat a szüleikével, a nagyszüleikével, ne csak magukra gondoljanak. Figyelmet, fegyelmezettséget és belátást kérünk tőlük.

Figyelmeztető, hogy 3200 településből már csak 700-ban nincs járvány, 98 óvodát bezártak, 7 iskolában nincs oktatás, 23 iskolában távoktatás, 78-ban pedig vegyes formában, azaz fizikailag és online folyik a diákok képzése.

"Megpróbáljuk nem bezárni az iskolákat. Ezt mondja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is. 7 hét van hátra a téli szünetig, addig kéne kibírni" -  közölte Orbán.

A miniszterelnök megítélése szerint a helyzet nehéz, egyes helyeken súlyos, de azt a kormány képes kezelni. Úgy látja, az emberek megértették a hétfőtől életbe lépett szigorításokat, betartják a korlátozó rendelkezéseket.

Orbán nem osztja az "egészségügy vagy gazdasági növekedés" dilemmát, vagyis, hogy korlátozó intézkedést hozzanak-e a járvány megfékezése érdekében, de akkor az a gazdaság leállásához vezethet, vagy pont ez utóbbi veszélye miatt ne szigorítsanak olyan mértékben, mint tették azt az első hullám idején, márciusban, áprilisban - e kérdéssel már lapunk is többször foglalkozott, legutóbb ebben a cikkünkben. A kormányfő szerint "a teljes embert kell nézni és az életet, az alapján kell dönteni. Nincsenek matematikai szabályok, társadalomfilozófia, emberismeret, kereszténység – ezek határozzák meg a döntéseinket."

Annak kapcsán, hogy a kormány csütörtökön - az első hullámhoz hasonlóan - ismét kezdeményezte az Országgyűlésnél a rendkívüli jogrend bevezetését, Orbán kijelentette: "mi a szabadságharcos nemzedékhez tartozunk, nekünk a parlament szent. De vannak esetek, amikor gyors döntésekre van szükség, különösen, ha a járvány gyorsan terjed". Egyértelművé tette ugyanakkor, hogy nem zárják be a parlamentet, az folyamatosan ülésezni fog. Nem azért kezdeményezták a rendkívüli jogrendet 90 napra, mert azt az ellenzék kérte. Hanem azért, mert az első hullámmal szemben most látják a járvány végét. Mint mondta: "ha jó szél fúj, jó szerencse van és az Isten is megsegít, s megérkezik a vakcina, akkor sikerülhet kezelni a járványhelyzetet" - jelentette ki.

A franciaországiakat követő hétfői, bécsi merénylet kapcsán Orbán emlékeztetett arra, hogy a járványon kívül más veszélyek is fenyegetik az embereket. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.