3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Aznap 4480 intenzív ágyra lesz szükség, vagyis amelyeken a súlyos, lélegeztetőgépekre szoruló embereket helyezhetik el. Ezt jelentette be Orbán Viktor a ma reggeli szokásos rádióinterjújában, amelyre az operatív törzs hajnali üléséről érkezett.

November 21-én 2240 intenzív ágyra lesz szükség, amelynél van lélegeztetőgép, december 10-én pedig 4480-ra. Akkor 30-32 ezer ember feküdhet kórházban - osztotta meg Orbán Viktor a ma reggeli szokásos rádióinterjújában, hogy mi hangzott el az operatív törzs ma hajnali ülésén, amelyen a miniszterelnök is részt vett. Mindezek alapján kijelentette: ezzel a hazai egészségügyi rendszer eléri a teljesítőképessége határát.

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban. Fotó: MTI
Orbán Viktor a Kossuth Rádióban. Fotó: MTI

Ezzel hozható összefüggésbe, hogy - mint arról Orbán Viktor tájékoztatott - órákon belül döntenek a kockázat nélkül halasztható műtétek átütemezéséről, hasonlóan ahhoz, ahogy azt tették a koronavírus-járvány első hulláma alatt.

A miniszterelnök azt is elmondta, hogy a csütörtökig 2147 elhunyt átlagéletkora 76,1 év. Ennek kapcsán felhívta a fiatalok figyelmét, hogy ne keverjék össze a saját egészégügyi állapotukat a szüleikével, a nagyszüleikével, ne csak magukra gondoljanak. Figyelmet, fegyelmezettséget és belátást kérünk tőlük.

Figyelmeztető, hogy 3200 településből már csak 700-ban nincs járvány, 98 óvodát bezártak, 7 iskolában nincs oktatás, 23 iskolában távoktatás, 78-ban pedig vegyes formában, azaz fizikailag és online folyik a diákok képzése.

"Megpróbáljuk nem bezárni az iskolákat. Ezt mondja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is. 7 hét van hátra a téli szünetig, addig kéne kibírni" -  közölte Orbán.

A miniszterelnök megítélése szerint a helyzet nehéz, egyes helyeken súlyos, de azt a kormány képes kezelni. Úgy látja, az emberek megértették a hétfőtől életbe lépett szigorításokat, betartják a korlátozó rendelkezéseket.

Orbán nem osztja az "egészségügy vagy gazdasági növekedés" dilemmát, vagyis, hogy korlátozó intézkedést hozzanak-e a járvány megfékezése érdekében, de akkor az a gazdaság leállásához vezethet, vagy pont ez utóbbi veszélye miatt ne szigorítsanak olyan mértékben, mint tették azt az első hullám idején, márciusban, áprilisban - e kérdéssel már lapunk is többször foglalkozott, legutóbb ebben a cikkünkben. A kormányfő szerint "a teljes embert kell nézni és az életet, az alapján kell dönteni. Nincsenek matematikai szabályok, társadalomfilozófia, emberismeret, kereszténység – ezek határozzák meg a döntéseinket."

Annak kapcsán, hogy a kormány csütörtökön - az első hullámhoz hasonlóan - ismét kezdeményezte az Országgyűlésnél a rendkívüli jogrend bevezetését, Orbán kijelentette: "mi a szabadságharcos nemzedékhez tartozunk, nekünk a parlament szent. De vannak esetek, amikor gyors döntésekre van szükség, különösen, ha a járvány gyorsan terjed". Egyértelművé tette ugyanakkor, hogy nem zárják be a parlamentet, az folyamatosan ülésezni fog. Nem azért kezdeményezták a rendkívüli jogrendet 90 napra, mert azt az ellenzék kérte. Hanem azért, mert az első hullámmal szemben most látják a járvány végét. Mint mondta: "ha jó szél fúj, jó szerencse van és az Isten is megsegít, s megérkezik a vakcina, akkor sikerülhet kezelni a járványhelyzetet" - jelentette ki.

A franciaországiakat követő hétfői, bécsi merénylet kapcsán Orbán emlékeztetett arra, hogy a járványon kívül más veszélyek is fenyegetik az embereket. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!