2018. augusztus 14. 11:52
mfor.hu

A várakozásokat jócskán túlszárnyaló GDP adat és a látványosan erősödő török líra is csak időlegesen segített a forinton.

Vaskos meglepetést okozott a reggel publikált magyar GDP adat, amely ugyan negyedéves összevetésben minimális lassulást mutatott, az elemzők azonban ennél nagyobb visszaeséssel kalkuláltak. A Központi Statisztikai Hivatal tájékoztatója szerint a naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 4,4 százalékos volt a második negyedévben a magyar gazdaság bővülése, míg éves bázison a nyers adatok szerint 4,6 százalékkal ugrott meg a GDP. Az elemzői konszenzus ennél 50 bázisponttal alacsonyabb 4,1 százalékos növekedésről szólt.

Jó hír volt az is, hogy a hétfői zuhanás után kedden végre fordulat volt a török líra esetében, az ugyanis euróval és a dollárral szemben is erősödni tudott. A piac több bizalomerősítő impulzust is kapott, így például a török jegybank bejelentette, hogy likviditásfokozó intézkedéseket léptetnek életbe. A nem magáncélú devizaforrásokra vonatkozó kötelező tartalékráta arányát minden lejáraton 400 bázisponttal csökkentették, míg a lírában denominált források kötelező tartalékrátáját 250 bázisponttal mérsékelték. Némileg az is segített, hogy a török elnök Erdogan és Angela Merkel néhány héten belül tárgyalóasztalhoz ül. A német kancellár egy más ügyben tartott sajtótájékoztatón a maga patikamérlegen adagolt módján kiállt a törökök mellett. Azt mondta, hogy Törökország "gazdasági destabilizációja senkinek sem áll az érdekében, de természetesen mindent meg kell tenni például azért, hogy egy független jegybank dolgozhasson" az országban.

A török vállalatok szövetsége egy reggeli közleményben a jelenleginél jóval erősebb líraárfolyamot, és szigorúbb monetáris politikát követel a jegybanktól idézte a történéseket az Equilor hírlevele. Emellett az is csökkenti a nyomást, hogy a hírek szerint Donald Trump nemzetbiztonsági tanácsadója megbeszélést folytatott a török nagykövettel, a fogvatartott amerikai lelkipásztor ügyében. Az Az Equilor elemzőinek véleménye szerint a jegybankon továbbra is nagy a politikai nyomás, így egyelőre nem valószínű, hogy kamatemelésről határoznának, mivel az Erdogannak vereséggel érne fel.

A líra a délelőtt folyamán némileg korrigált az utóbbi időszak zuhanás után. A nap első felében a dollár-líra keresztárfolyam 5 százalékos pluszt jelzett a török fizetőeszköznek. A török helyzet javulása és a jó magyar GDP sem tudott ugyanakkor a forinton segíteni. A magyar deviza ugyan az euróval szemben erősödésnem indult a reggeli órákban és a 322-es szintet vette célba, ám a délelőtt folyamán később megfordult a trend és kisebb veszteséget mutat a forint az egy nappal korábbi szinthez képest.

 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.