2018. április 22. 11:16

Négyzetméterenként 2000 forint alatt és 4000 forint felett is találni bérleményt.

A Rentingo.com első negyedévre vonatkozó legfrissebb elemzése alapján a budapesti bérlakáspiacon az idei első három hónapban a legnagyobb kereslet a pesti oldalon az V., VII., VIII., XIII. és XIV., míg budai oldalon a II. és a XI. kerületben található, 34-60 négyzetméteres, egy , másfél, vagy két külön bejáratú szobával rendelkező, téglaépítésű, bútorozott lakások iránt volt.

Kiszorulnak a belvárosból a bérlők Kiszorulnak a belvárosból a bérlők

A legszűkebb belvárost jelentő I., V., VI., VII. kerületekben továbbra is az Airbnb keresztül történő pár napos kiadás a jellemző, ami ezekben a kerületekben a szűkebb kínálat miatt jelentősen felvitte a lakásbérleti díjakat. Így a hosszabb távú bérlés ezekben a kerületekben sokak számára megfizethetetlenné vált.

A célcsoport azonban épp itt keresne kiadó lakást az egyetemek és a belvárosi munkahelyek miatt. Ők ezért a belváros közelében lévő kerületekben keresnek megoldást. Ilyen a VIII., XIII., XIV. kerület.

A lakások átlagos havi bérleti díja valamivel több mint 122 ezer forint, míg a négyzetméterre vetített átlagos havi díj 2824 forint. A nagyobb, kedvezőtlenebb beosztású lakásoknál előfordul 2000 forint alatti díj is négyzetméterenként, a 40 négyzetméter alatti galériázott garzonok esetében viszont többnyire eléri a 4000-4500 forintot. A Rentingo szerint ezt további 700 forinttal dobja meg átlagosan a lakás után fizetendő rezsi és a közös költség.