TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Hétfőn járt le az Orbán-kormány kínai jüanban kibocsátott devizakötvénye. Magyarországon története során ez a második ilyen pakk, melytől megszabadul az állam.

A magyar kormány 2016 tavaszán történelmi tettet hajtott végre azzal, hogy belépett a kínai kötvénypiacra, hiszen azelőtt közép-európai ország még sosem bocsátott ki jüanban denominált kötvényeket. Sőt, a lépés ritkaságát fokozza, hogy még a nagyobb gazdaságok is ritkán élnek ezzel a lehetőséggel.

Az Orbán-kormányt legfőbb motivációja az volt akkoriban, hogy várakozásai szerint a renminbi térnyerése esetén a kötvénypiac is olyan mértékben fog élénkülni, hogy idővel még az amerikai vagy az európai piac versenytársa is lehet. Ezért Magyarországon sokat nyerhet azzal, ha a keleti befektetők megismerik a magyar kötvényt és esetleg kialakul egy potenciális befektetői kör.

2016 tavasza óta már három alkalommal bocsátott ki kínai jüanban denominált devizakötvényt Magyarország. Közös jellemzőjük, hogy egyaránt hároméves futamidejű papírok voltak ezek, közülük a második körben értékesített kötvények jártak le hétfőn.

Még 2017 nyarán 1 milliárd renminbi összegben bocsátott ki nem Panda-, hanem gyakorlatilag dim sum-kötvényeket Magyarország. Elsőként bő egy évvel korábban (2016 áprilisában) adott el papírokat hazánk ázsiai befektetőknek, ám míg azokat a kötvényszleng Panda-kötvényeknek nevezi, a második - most lejáró - papírok dim sum-kötvényeknek feleltek meg. A kettő közötti különbség, hogy míg a Panda-kötvények Kínában, addig a lejáró papírok Hongkongban kerültek piacra - utóbbit hívják dim sum-kötvénynek.

A hároméves futamidejű kötvények kamata 4,85 százalék volt, és mint említettük, 1 milliárd renminbi értékben értékesített Magyarország. Az eladásból befolyó összeget az Államadósság Kezelő Központ euróra váltotta át, hogy mérsékelje a devizamozgásokból fakadó kockázatokat. Az adósságkezelő minden nem euróban kibocsátott kötvénnyel így jár el.

Emiatt a mostani törlesztés nagyságát a 2017. július 27-i jüan/euró és a jelenlegi euró/forint árfolyam határozza meg, ami alapján

44,106 milliárd forintnyi kötelezettségtől szabadult meg hétfőn Magyarország.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

A nagyságrendből jól látható, hogy az államadósság finanszírozása szempontjából a magyar állam kínai kötvénypiacon való megjelenése csupán szimbolikus jelentőségű. Az itt eladott papíroknak meghatározó szerepe nincs. Éppen ezért nagy nehézséget sem okozhatott a magyar kormánynak a törlesztés, elég csak a Magyar Nemzeti Banknál vezetett Kincstári Egységes Számla egyenlegére pillantani. Eszerint a kormány jegybanki számláján több mint 1500 milliárd forint pihen.

A harmadik jüankötvény majd jövő év decemberében fog lejárni, egy szintén hároméves futamidejű 2 milliárd renminbis kötvénycsomag.

Idén egyébként ez volt a magyar állam harmadik és egyben utolsó lejáró devizakötvénye, először január legvégén kellett egy tízéves futamidejű 2 milliárd dolláros kötvényt visszafizetni. Majd február végén egy 1 milliárd eurós kötvény járt le. A kormánynak legközelebb 2021. márciusában kell fizetnie a devizában kibocsátott értékpapírok után, rögtön két lejárat is esedékessé válik. Először március 22-én egy 30 milliárdos jenkötvény, majd 29-én egy 3 milliárdos dollárkötvény jár le, utóbbiból a tavaly év végi adatok szerint már előtörlesztett a kormány és 1,9 milliárdos tartozást tartott nyilván.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.