Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Király Béla Király Béla

A Richter Gedeon Nyrt. péntek hajnalban rekordszámokat publikált harmadik negyedéves gyorsjelentésében. A délelőtti online tájékoztatón a társaság vezetése a részleteket ismertette. Természetesen megkerülhetetlen téma volt a koronavírus, illetve a társaság által is gyártott szerek is szóba kerültek.

A Richter Gedeon vezérigazgatója, Orbán Gábor a negyedéves eredmények ismertetésének apropóján tartott online tájékoztatót nem a számokkal, hanem egy friss hírrel kezdte. A társaság a közelmúltban az év leginnovatívabb vállalata díjat kapta a Figyelő című laptól. Mint kiderült, ezt a vezető azért is tartotta fontosnak hangsúlyozni, mert a vállalat eredménye a viszonylag új, saját fejlesztésű originális gyógyszereknek köszönhetően alakult nagyon pozitívan. A számok egyébként olyannyira kedvezőek lettek, hogy rekordszintre ugrottak.

A társaság árbevétele 137,7 milliárd forint lett, ami meghaladta az elemzői várakozásokat, de jelentősen nőtt az EPS (egy részvényre jutó eredmény), a bruttó fedezet és az adózott eredmény is. Mint az Orbán Gábor elmondta, a korábbiakkal ellentétben az első kilenc hónapban a gyógyszergyártás volt, ami a bevételeket felfele húzta (15 százalékos növekedés volt), míg a nagy és kiskereskedelemben ennél szerényebb volt a növekedés (+5,8 százalék).

A vezérigazgató azt is hangsúlyozta, hogy a kiemelt, specializált termékportfólió növekedett látványosan. A bioszimiláris termékek mellett a legnagyobb sikert a Cariprazine (amit az USA-ban a Richter partnere Vraylar néven forgalmaz) érte el. Ezek esetében jelentős növekedés volt megfigyelhető a portfólión belüli súlyukat tekintve, a változás a generikus termékek rovására történt.

Tarolt a Cariprazine, hatalmas növekedés az USA-ban

A vállalat árbevétele az Egyesült Államokban nagyon jelentősen, 60 százalékkal ugrott meg. Ez a fent említett Cariprazine értékesítésének volt köszönhető. A szert kapcsán az amerikai partnerük royalty (jogdíjat) fizet, de beérkezett egy eseti összeg is, egy úgynevezett mérföldkő bevétel. Utóbbi nem rendszeres, most annak köszönhetően tudta a cég realizálni, hogy az USA-ban az értékesítés meghaladta az egymilliárd dollárt.

Újságírói kérdésre a vezető azt jelezte, hogy az Egyesült Államokhoz hasonlóan Nyugat-Európában a Vraylar/Cariprazine sikerét egyelőre azért nem tudták megismételni, mert a kontinensen csak skizofréniára írható fel, míg az USA-ban három területen is alkalmazzák. A másik ok, az árazás, hiszen a tengerentúlon a fejlesztési költségeket sokkal jobban elismerik. Ennek ellenére Orbán Gábor szerint a szakmai elismertsége a terméknek megvan, több szakmai díjat is kapott a Cariprazine, és bízik abban, hogy ez később az üzleti mutatókban is jelentkezik majd. Folyamatban van egyébként a felhasználási lehetőségek kiterjesztése, és az úgynevezett major depresszió kezelésére az engedélyeztetési folyamat már zajlik. Emellett a földrajzi terjeszkedést is folytatja a termékkel a Richter, két új országba is bevezetik a szert.

Egy másik termékük, a Terrosa esetében 300 százalék feletti volt az árbevétel-növekedés, igaz, itt egy új termékről van szó, így alacsony a bázis. A kiszállítások és a fogyás nem fedi egymást, így ennek köszönhető, hogy a tervezett éves forgalmat már az első 9 hónapban elérték. Ugyanakkor az első háromnegyed év trendje az utolsó három hónapban éppen emiatt aligha fog folytatódni.

Az egyik legsikeresebb nőgyógyáaszti termékük, a meddőségi kezelésre használt Bemfola esetében a korábban elhalasztott kezeléseket részben pótolták, ez a harmadik negyedévben az értékesítést segítette. Összességében ugyanakkor Orbán Gábor szerint kijelenthető, hogy a Bemfola esetén a koronavírus féket rakott a meddőségi kezelésekre is, ez a terméknél éreztette a hatását. Mint a vezető elmondta, általános tapasztalat volt, hogy a fejlett országokban a bizonytalan helyzet miatt a gyerekvállalási kedv is visszaesett. Ez azzal járt, hogy például az ilyen típusú termékek forgalma gyengült, ugyanakkor például az orális fogamzásgátlók iránti kereslet, amelyek gyakorlatilag minimális orvos-páciens kapcsolatot igényelnek, számottevően nőtt.

Hogy nem csak pozitív üzleti folyamatok voltak idén azt jelzi, hogy a korábban igen sikeres termékük, az Esmya esetében a Farmakovigilancia Kockázatértékelő Bizottság (PRAC) a forgalombahozatali engedély visszavonása megkezdődött, ez a termékkel kapcsolatos bevételekre ugyanakkor már nem volt érdemi hatással. Ennek a terméknek az árbevétel kiesése egyébként a korábbi időszakkal összevetve leginkább a nyugat-európai (EU-15) régió számaiban érződött. A negatívumok kapcsán az is elhangzott, hogy Oroszország év közben a promóciós tevékenység nehézkesen indult újra. Az új hatósági árak sem voltak jó hatással a vállalat eredményére, és a szerializáció kapcsán is láttak gyermekbetegségeket. A vezérigazgató ezek mellett Kínát emelte még ki, itt ugyanis a Cavinton támogatás megszűnt az év elején, ez jelentősen rontotta a vállalat számait, ami jelentkezett mind a forgalomban, mind a már kiszállított termékek esetében végrehajtott leírásban.

A fentek egyébként az egyes országok és régiók piaci súlyában is visszaköszöntek. Az amerikai piac súlya nagyon látványosan megugrott a korábbi 17-ről 24 százalékra. Ezzel párhuzamosan a többi piac (EU15, Magyarország, EU12) arányosan csökkent. Az egyéb piacokon egymással ellentétes hatások voltak, hiszen Kínában erőteljes volt a visszaesés (45 százalékos), amit részben ellensúlyozott Latin-Amerika, Japán és Ausztrália.

A koronavírus a Richterre is hat

A vezérigazgató azt is elmondta, hogy a COVID helyzet az általános gyógyszerforgalomra negatívan hatott. Ennek több oka is volt, az egyik legfontosabb, hogy az újonnan bevezetett termékek promócióját akadályozza, de megfigyelhető az orvos-beteg találkozások visszaesése is, ami ugyancsak visszahúzólag hatott.

Bogsch Erik is a vállalat erkölcsi kötelezettségéről beszélt (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)Bogsch Erik is a vállalat erkölcsi kötelezettségéről beszélt (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A koronavírus kezelésre szolgáló készítmények fejlesztése folyik, de Orbán Gábor azt jelezte, hogy a tocilizuma és ACE2 is hosszútávú megoldás lehet, legkorábban 2022-re engedélyezheti. A DNS-alapú oltóanyag esetén ők bérgyártást végeznek, de csak akkor fogják ezt megkezdeni, ha ez megkapja az engedélyt. A favipiravir esetén a vezérigazgató azt jelezte, hogy tapasztalatuk szerint ez nem túl preferált terápiás eszköz a betegek szempontjából. Ugyanakkor a Richter Gedeon Nyrt. gyógyszergyára által kifejlesztett, remdesivir hatóanyagot tartalmazó koronavírus elleni szer kapcsán optimista a cégvezető, hiszen az megkapta például az FDA engedélyét is.

Ugyanakkor mind Orbán Gábor, mind Bogsch Erik, a társaság operatív elnöke is azt hangsúlyozta, hogy a COVID elleni készítmények kapcsán a társaság erkölcsi kötelességének érzi a szerepvállalást. Ezek, főként a bérmunkában gyártott készítmények a vállalat profitját biztosan nem fogják növelni. Ugyanakkor a vállalat felelősséget érez az emberek iránt, és ezért mindenképpen részt vesznek ezek fejlesztésében és gyártásában.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.