2019. január 24. 10:31
mfor.hu

A lakástakarékok állami támogatásának megszüntetésével felmerül a kérdés: milyen megtakarítási és kölcsön lehetőségek maradtak, amelyek segíthetnek abban, hogy minél hamarabb lakáshoz jussunk? A Bank360 hitelkalkulátor adatai segítségével szemezgettünk a lehetőségek közül.

Több alternatíva közül választhatnak azok, akik egy nagy lépéssel közelebb akarnak kerülni lakáscéljaikhoz - derül ki a hitelkalkulációval is foglalkozó Bank360 lapunknak elkészített elemzéséből. Akár megtakarításból, akár kölcsönből fedeznénk a lakásvásárlást, találhatunk kedvező ajánlatokat:

Piaci kamatozású lakáshitelek

A kedvező kamatkörnyezetnek köszönhetően nagyon olcsóvá váltak a hagyományos, piaci kamatozású jelzáloghitelek az elmúlt években. Akár változó, akár fix kamatozású konstrukciót keresünk, nagyon könnyedén találhatunk 5 százalék alatti THM-mel rendelkező kölcsönt. A lakáscélú hitelek átlagos hitelköltség mutatója 4,66 százalék a Bank360 szerint, ami nagyon kedvező lehetőséget teremt a hitelfelvételre. 

Otthonteremtő lakáshitel

A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek és a CSOK mellett nem maradt túl sok tér ennek a konstrukciónak, de elérhető: a futamidő első 5 évében az állam átvállalja a kamat egy részét, így adósként kedvezőbb lesz a törlesztőrészlet. Igaz, ez csak abban az esetben aktiválódik, ha a hitel kamata 6 százalék fölé emelkedik. A mai hitelpiacon azonban sokkal kedvezőbb kölcsönöket találhatunk ennél olcsóbban, így a Bank360 szerint egyelőre nem jött el az ideje annak, hogy ezzel a kölcsönnel éljen bárki is.

Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK)

Valószínűleg nem árulunk el nagy titkot, ha elmondjuk: jelenleg ez a legkedvezőbb államilag támogatott konstrukció, amelyet családosok felvehetnek. A 2018 decemberi módosítás óta már a 10 millió forint vissza nem térítendő állami támogatás mellé 15 millió forint kedvezményes jelzáloghitelt is felvehetnek azok, akik három vagy több gyermekkel vágnak bele az otthonteremtésbe, míg a kétgyermekeseknek 10 millió forint a hitel. Az állami támogatás mértéke nem változott: 2,6 millió forint két gyermek esetén és 600 000 forint egy gyermek esetén.

Kedvezményes lakásáfa

Legfeljebb 5 millió forintnyi támogatást kaphatunk a kiállított számlák szerint megfizetett ÁFA összegéből. A kedvezményt legfeljebb 150 négyzetméter hasznos alapterületű összkomfortos lakás vagy legfeljebb 300 négyzetméter hasznos alapterületű összkomfortos egylakásos lakóépülethez vagy építési telekhez vehetjük igénybe.

Lakáshitel elengedése

Gyermekenként 1 millió forintot törleszt be az állam lakáshitelünkbe a harmadik gyermektől számítva. A kedvezmény vonatkozik a már meglévő és a jövőben felvett jelzáloghitelekre is, illetve a korábban született csemetékre is, felső korhatár nélkül.

Nemzeti Otthonteremtési Kedvezmény 

A NOK - bár eddig elenyésző érdeklődés mellett - szintén kínál olyan állami támogatást, amely a lakástakarékokra volt jellemző. 120 vagy 180 hónapig gyűjtött befizetéseink után 30 százalékot, évi maximum 300 000 forintot kaphatunk lakáscéljainkhoz. A NOK egy olyan közösség, ahol a tagok befizetett pénzéből, tehát nem hitelből vehetünk lakást, amennyiben licittel vagy sorsolással megnyerjük ehhez a jogot. A konstrukcióban mindenki lakáshoz jut végül, a kérdés csak az, hogy mikor?

Lakástakarékpénztár

Bár sokan arra fogadtak volna, hogy állami támogatás nélkül mindegyik LTP-szolgáltató lehúzza a rolót és csak a meglévő szerződésekkel foglalkoznak, a Fundamenta rácáfolt erre és új termékkel jelentkezett. Nem is akármilyennel a Bank360 elemzése szerint. Bár az új lakástakarékhoz kínált Fundamenta támogatás elenyésző az évi 30 százalékos állami támogatáshoz képest (5 százalék, amivel az EBKM még az egy százalékot sem éri el), a konstrukcióhoz kínált hitel kenterbe ver minden más ajánlatot: a legfeljebb 11 millió forintos hitelösszeg mellé a futamidő végéig fix, 3,15 százalékos teljes hiteldíjmutató társul, amivel csak a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek vehetik fel a versenyt. Hátránya a hitelnek, hogy ezt a korábbi gyakorlathoz hasonlóan, csak a megtakarítási idő végén igényelhetjük. Áthidaló vagy azonnali kölcsön formájában már nem lesz ennyire előnyös a Fundamenta ajánlata.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!