2019. január 9. 17:38
mfor.hu

Többnyire a referenciamutatók változtak az év elejével, ami kihatott a jelzáloghitelek kamatozására is. A Bank360 összesítette, hogyan változtak a kamatok a figyelt pénzintézeteknél az év legelején.

Január legelején több pénzintézet is frissített lakáshitel-termékein, ami jó hír a hitelfelvétel előtt állóknak. A vizsgált bankok jelentős részénél ugyanis lefelé módosultak a referenciamutatók, ami megjelenik a kamatokban is, azaz olcsóbban vehetjük fel a kölcsönt, ám a döntés előtt mindenképpen érdemes összehasonlítani a bankok ajánlatait.

A Bank360 elemzése szerint egyedül a CIB Banknál emelkedtek a kamatok jelentősen:

  • a szabad felhasználású UNO jelzáloghitel kamata, 4,6 százalékról 5,1 százalékra,
  • a 15 éves futamidő végéig rögzített kamatozású szabad felhasználású jelzáloghitel kamata 8,33 százalékról 8,83 százalékra,
  • az 5 éves, végig fix kamatozású szabad felhasználású hitel 6,61 százalékról 6,81 százalékra,
  • a 10 éves változat 7,17 százalékról 7,67 százalékra.


Csökkent viszont az 5 éves kamatperiódusú MFL lakáshitel kamata 5,61-ről 5,31 százalékra, illetve emelkedett a 10 éves kamatperiódusú MFL lakáshitel kamatkedvezménye magas jövedelmű ügyfelek esetén.

A CIB Bankon túl az UniCredit, az MKB Bank, a Sberbank és a Sopron Bank hitelei esetében csökkent a 12 havi referenciakamat 0,49 százalékra. Az MKB-nál, az NHB-nál, a Takarék Csoportnál és a Raiffeisen Banknál a 6 hónapos referenciamutató 0,27 százalékra csökkent.

Szép év állhat a bankok előtt

A Bank360 szakértői megjegyzik: 2019 szintén nagyon erős évnek ígérkezik a jelzáloghitel-piacon, további növekedésre számíthatunk, bár lassabb mértékűre. A jelzáloghitelezést hajtja, hogy idén továbbra is élénk marad a lakáspiac, több újlakás-projektnél is megtörténik az átadás. a munkanélküliség alacsony szinten van és tart a nettó reálbérek emelkedése, miközben GDP-arányosan nézve a lakossági eladósodottság alacsony szinten van a régióhoz képest.