TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
mfor.hu

Többnyire a referenciamutatók változtak az év elejével, ami kihatott a jelzáloghitelek kamatozására is. A Bank360 összesítette, hogyan változtak a kamatok a figyelt pénzintézeteknél az év legelején.

Január legelején több pénzintézet is frissített lakáshitel-termékein, ami jó hír a hitelfelvétel előtt állóknak. A vizsgált bankok jelentős részénél ugyanis lefelé módosultak a referenciamutatók, ami megjelenik a kamatokban is, azaz olcsóbban vehetjük fel a kölcsönt, ám a döntés előtt mindenképpen érdemes összehasonlítani a bankok ajánlatait.

A Bank360 elemzése szerint egyedül a CIB Banknál emelkedtek a kamatok jelentősen:

  • a szabad felhasználású UNO jelzáloghitel kamata, 4,6 százalékról 5,1 százalékra,
  • a 15 éves futamidő végéig rögzített kamatozású szabad felhasználású jelzáloghitel kamata 8,33 százalékról 8,83 százalékra,
  • az 5 éves, végig fix kamatozású szabad felhasználású hitel 6,61 százalékról 6,81 százalékra,
  • a 10 éves változat 7,17 százalékról 7,67 százalékra.


Csökkent viszont az 5 éves kamatperiódusú MFL lakáshitel kamata 5,61-ről 5,31 százalékra, illetve emelkedett a 10 éves kamatperiódusú MFL lakáshitel kamatkedvezménye magas jövedelmű ügyfelek esetén.

A CIB Bankon túl az UniCredit, az MKB Bank, a Sberbank és a Sopron Bank hitelei esetében csökkent a 12 havi referenciakamat 0,49 százalékra. Az MKB-nál, az NHB-nál, a Takarék Csoportnál és a Raiffeisen Banknál a 6 hónapos referenciamutató 0,27 százalékra csökkent.

Szép év állhat a bankok előtt

A Bank360 szakértői megjegyzik: 2019 szintén nagyon erős évnek ígérkezik a jelzáloghitel-piacon, további növekedésre számíthatunk, bár lassabb mértékűre. A jelzáloghitelezést hajtja, hogy idén továbbra is élénk marad a lakáspiac, több újlakás-projektnél is megtörténik az átadás. a munkanélküliség alacsony szinten van és tart a nettó reálbérek emelkedése, miközben GDP-arányosan nézve a lakossági eladósodottság alacsony szinten van a régióhoz képest.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.