6p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
		


		
		

A koronavírus okozta válság okán sok elemzés lát napvilágot arról, hogy milyen nagy irányok várhatók a részvénypiacokon a közeljövőben. Az OTP Trend Alap viszont más utat választ: egyedi részvénykiválasztást támogató modellje segítségével kevésbé nyilvánvaló piaci trendeket is meg tud találni, amelyekkel a fő sodorhoz tartozó befektetési alapok kevésbé intenzíven foglalkoznak.

Az OTP Trend Alap egy fejlett piacokra fókuszáló részvényalap.

– Azoknak a vállalatoknak a részvényeit igyekszik tartani, amelyek a befektetők körében az ügyeletes kedvenceknek számítanak. Múltbeli adatokon végzett elemzéseink ugyanis azt mutatták, hogy a kedvenccé válás mögött rendre fundamentális okok, iparági átrendeződések húzódnak meg, amelyek hatása tartós lehet. A változások haszonélvezői, éllovasai több negyedéven, de akár több éven keresztül is a piaci átlagot meghaladó felértékelődést produkálhatnak mondta el Czachesz Gábor, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója.

A kedvencekbe való befektetés magas hozammal kecsegtet, de számos kockázatot is hordoz. A közkedvelt részvények árfolyam-ingadozása általában jóval magasabb, mint a szélesebb piacé, ráadásul a részvénypiaci emelkedések tetőfokán ezek a részvények rendre túlsúlyozódnak a nagy intézményi portfóliókban. Az ezt követő korrekciókban éppen ezért a piaci átlagot meghaladó mértékben eshetnek.

Czachesz GáborCzachesz Gábor

– Az OTP Trend Alapban figyelemmel kísérjük a szélesebb piac alakulását is. Ha indikátoraink alapján úgy ítéljük meg, hogy a piaci trendben tartós fordulat következhet be, akkor az alapban csökkentjük a részvények súlyát, sőt adott esetben minden részvényt eladhatunk – erősítette meg Czachesz Gábor. – Pontosan ez történt 2020 februárjában, amikor a Vuhanban megjelenő fertőzés már téma volt, de a ránk szakadó nehézségeket még nem lehetett előre látni. A részvénypiacokon a kedvenc papírok árfolyam-alakulása azonban megváltozott, ami az elmúlt évtizedekben mindig intő jelnek bizonyult. Ennek hatására az Alap részvényállományát február folyamán gyakorlatilag teljesen leépítettük, így sikerült elkerülnünk a márciusi pánikszerű eladási hullámot.

A befektetési igazgató beszélt az Alap célpiacairól, és konkrét befektetési példákat is bemutatott.

– Az OTP Trend Alap az amerikai és a nyugat-európai részvénypiacokon keresi a befektetési lehetőségeket. Ennek megfelelően az Alap vagyonának nagyjából a fele dollár, míg a másik fele euró alapú befektetéseket tartalmaz, amit szándékosan nem fedezünk vissza forintra. Ha az Alap éppen nem tart részvényt, akkor a szabad pénzeszközöket az említett arányban devizában tartjuk. A múltban a részvénypiaci megingásokat általában a forint gyengülése kísérte, ezért az általunk alkalmazott megoldás segített csökkenteni az Alap forintban mért hozamingadozását a krízisidőszakokban.

A pandémia miatt a tavalyi évben minden a feje tetejére fordult. Ez korábban is létező folyamatokat felgyorsított – online vásárlások térnyerése a kiskereskedelmi forgalmon belül –, de újabb trendek keletkezése is megfigyelhető volt, mint például az otthoni munkavégzés tömeges elterjedése. Ennek egyik következménye a vállalati számítógépes hálózatok bonyolultabbá válása lett. Az elmúlt években ráadásul az államilag szponzorált kiberbűnözés egyre szélesebb körű lett, és számos adatvesztéssel végződő incidens mögött az orosz, kínai vagy éppen észak-koreai szolgálatokhoz köthető hackercsoportokat gyanítják. A vállalati rendszerek sérülékenységének átmeneti növekedése az üzleti titkok megszerzésére szakosodott, profi hackercsoportok számára ideális környezet. Éppen ezért 2020-ban végig arra számítottunk, hogy a támadások intenzitása növekedni fog, ami viszont remek üzleti környezet lesz majd a kibervédelmet kínáló cégek számára. Az egyik ilyen befektetésünk a kaliforniai FireEye Inc., amely integrált kibervédelmi megoldásokat kínál nagyvállalati ügyfelei számára. Egyre fontosabb árbevételi forrásuk a tanácsadás, ahol szakembereik a vállalati rendszergazdákkal együtt segítenek feltárni az IT rendszerek sérülékeny pontjait, illetve elhárítani és felszámolni a külső behatolásokat. Árbevételük évi 20 százalékkal növekszik. 2020 decemberében pont a FireEye szakemberei voltak azok, akik felfedezték a SolarWinds nevű kiberbiztonsági cég Orion nevű szolgáltatásának frissítésébe becsempészett kémprogramot, amit a cég több mint tizenhétezer ügyfele töltött le, köztük számos amerikai kormányzati szerv, és a FireEye maga is. Miután kiderült, hogy a FireEye nem egy a sok riadt szemű áldozat közül, hanem az egyetlen szereplő, aki fel tudta venni a kesztyűt, a cég részvényeinek árfolyama pár nap alatt közel nyolcvan százalékot emelkedett.

Egy másik befektetésünk a home office nem várt következményére volt remek példa 2020-ból. Az otthoni munkavégzés elterjedése szükségessé tette a videomegbeszéléseket, és ezen a ponton sokan realizálták, hogy egy kis fogszabályzás sokat lendítene az online megjelenésükön. Az Align Technology nevű cég fő termékei a 3D-s scanner segítségével testreszabott átlátszó műanyag fogszabályzók, amik a hagyományos megoldáshoz képest számos előnyt kínálnak. Hátrányuk, hogy a legtöbb esetben többe kerülnek, mint a hagyományos megoldások, de az csak a pácienseknek rossz hír, nekünk, pénzügyi befektetőknek kimondottan jó hír. További jó hír, hogy a cég több száz szabadalommal bástyázta körbe a szolgáltatást, megnehezítve mások belépését ebbe a jövedelmező piaci szegmensbe. A cég árbevételének nagyobb része az Egyesült Államokból származik, de egyre fontosabb a nemzetközi értékesítés. Az elmúlt évtizedben dinamikus árbevétel- és eredménynövekedés volt jellemző a cégre, aminek érdekes módon új lendületet adott a koronavírus-járvány. Ennek köszönhetően a cég árbevétele 2020-ban 2,5 milliárd dollárra emelkedett, 700 millió dolláros működési pénzáramot generálva. Jelen pillanatban úgy tűnik, hogy az otthoni munkavégzés – amivel a munkáltató még irodabérletet is megtakaríthat – az irodai dolgozók életének szerves részévé fog válni, ami pedig az Align Technology malmára hajtja a vizet.

Az OTP Trend Alap tízéves története és az ebben az időszakban elért hozama azt mutatja, hogy az új trendek felkutatása és a legújabb kedvencekbe való befektetés célravezető stratégia. Mellette a szélesebb trendek elemzése, mint kockázatkezelési megközelítés hozzájárult az elkerülhetetlen tőkepiaci esések negatív következményeinek csökkentéséhez.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.