Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Baka F. Zoltán Baka F. Zoltán

Megjelent Patai Mihály kinevezése a Magyar Közlönyben.

Április 22-ével Patai Mihályt nevezte ki a Magyar Nemzeti Bank alelnökének Áder János köztársasági elnök. A mandátum hat évre szól. Ezzel Patai nemcsak a jegybankban szerzett tisztséget, de a kamatszintről döntő monetáris tanácsban is.

Patai Mihály és Matolcsy GyörgyPatai Mihály és Matolcsy György

A tegnapi Magyar Közlönyben megjelent köztársasági elnöki határozattal a jegybank alelnöki posztjáról távozó Gerhardt Ferenc helyét töltik be.

Patai a Magyar Bankszövetség elnöke, egyben az Unicredit bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója. Kinevezésével mindkét feladatáról le kell mondania. A bank élén Tóth Balázs követi.

Az új alelnök és a monetáris tanács tagja pénzpiaci szempontból izgalmas pillanatban foglalja el helyét. Az inflációs folyamatok - főleg a maginfláció 4 százalékhoz közelítő mértéke - ugyanis a monetáris politika szigorítását indokolják, a nemzetközi gazdasági környezet - a recessziós veszély - azonban pont ellenkezőleg, a laza politika fenntartását igényelné.

A tanács a legutóbbi ülésén már megtette az első, igaz, nagyon óvatos lépést a kamatfolyosó szűkítésével, de kérdés, hogy ezt követik-e továbbiak. A jegybanki üzenet ugyanis az volt, hogy egyedi döntésekre van kilátás, nem indít egy új ciklust a tanács. Arra lehet számítani, hogy Patai - már csak régi ismeretségük okán is - nem foglal állást Matolcsyval szemben a monetáris kérdésekben, azaz a jegybank elnöke egy megbízható szövetségest kapott az infláció elleni harcban.

Idén egyébként a monetáris tanács még egy tagjának, a szintén alelnök Windisch Lászlónak jár le a mandátuma, mégpedig októberben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.