2019. április 13. 06:50

Megjelent Patai Mihály kinevezése a Magyar Közlönyben.

Április 22-ével Patai Mihályt nevezte ki a Magyar Nemzeti Bank alelnökének Áder János köztársasági elnök. A mandátum hat évre szól. Ezzel Patai nemcsak a jegybankban szerzett tisztséget, de a kamatszintről döntő monetáris tanácsban is.

Patai Mihály és Matolcsy György Patai Mihály és Matolcsy György

A tegnapi Magyar Közlönyben megjelent köztársasági elnöki határozattal a jegybank alelnöki posztjáról távozó Gerhardt Ferenc helyét töltik be.

Patai a Magyar Bankszövetség elnöke, egyben az Unicredit bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója. Kinevezésével mindkét feladatáról le kell mondania. A bank élén Tóth Balázs követi.

Az új alelnök és a monetáris tanács tagja pénzpiaci szempontból izgalmas pillanatban foglalja el helyét. Az inflációs folyamatok - főleg a maginfláció 4 százalékhoz közelítő mértéke - ugyanis a monetáris politika szigorítását indokolják, a nemzetközi gazdasági környezet - a recessziós veszély - azonban pont ellenkezőleg, a laza politika fenntartását igényelné.

A tanács a legutóbbi ülésén már megtette az első, igaz, nagyon óvatos lépést a kamatfolyosó szűkítésével, de kérdés, hogy ezt követik-e továbbiak. A jegybanki üzenet ugyanis az volt, hogy egyedi döntésekre van kilátás, nem indít egy új ciklust a tanács. Arra lehet számítani, hogy Patai - már csak régi ismeretségük okán is - nem foglal állást Matolcsyval szemben a monetáris kérdésekben, azaz a jegybank elnöke egy megbízható szövetségest kapott az infláció elleni harcban.

Idén egyébként a monetáris tanács még egy tagjának, a szintén alelnök Windisch Lászlónak jár le a mandátuma, mégpedig októberben.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.