2019. április 13. 06:50

Megjelent Patai Mihály kinevezése a Magyar Közlönyben.

Április 22-ével Patai Mihályt nevezte ki a Magyar Nemzeti Bank alelnökének Áder János köztársasági elnök. A mandátum hat évre szól. Ezzel Patai nemcsak a jegybankban szerzett tisztséget, de a kamatszintről döntő monetáris tanácsban is.

Patai Mihály és Matolcsy György Patai Mihály és Matolcsy György

A tegnapi Magyar Közlönyben megjelent köztársasági elnöki határozattal a jegybank alelnöki posztjáról távozó Gerhardt Ferenc helyét töltik be.

Patai a Magyar Bankszövetség elnöke, egyben az Unicredit bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója. Kinevezésével mindkét feladatáról le kell mondania. A bank élén Tóth Balázs követi.

Az új alelnök és a monetáris tanács tagja pénzpiaci szempontból izgalmas pillanatban foglalja el helyét. Az inflációs folyamatok - főleg a maginfláció 4 százalékhoz közelítő mértéke - ugyanis a monetáris politika szigorítását indokolják, a nemzetközi gazdasági környezet - a recessziós veszély - azonban pont ellenkezőleg, a laza politika fenntartását igényelné.

A tanács a legutóbbi ülésén már megtette az első, igaz, nagyon óvatos lépést a kamatfolyosó szűkítésével, de kérdés, hogy ezt követik-e továbbiak. A jegybanki üzenet ugyanis az volt, hogy egyedi döntésekre van kilátás, nem indít egy új ciklust a tanács. Arra lehet számítani, hogy Patai - már csak régi ismeretségük okán is - nem foglal állást Matolcsyval szemben a monetáris kérdésekben, azaz a jegybank elnöke egy megbízható szövetségest kapott az infláció elleni harcban.

Idén egyébként a monetáris tanács még egy tagjának, a szintén alelnök Windisch Lászlónak jár le a mandátuma, mégpedig októberben.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.