<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Megjelent Patai Mihály kinevezése a Magyar Közlönyben.

Április 22-ével Patai Mihályt nevezte ki a Magyar Nemzeti Bank alelnökének Áder János köztársasági elnök. A mandátum hat évre szól. Ezzel Patai nemcsak a jegybankban szerzett tisztséget, de a kamatszintről döntő monetáris tanácsban is.

Patai Mihály és Matolcsy GyörgyPatai Mihály és Matolcsy György

A tegnapi Magyar Közlönyben megjelent köztársasági elnöki határozattal a jegybank alelnöki posztjáról távozó Gerhardt Ferenc helyét töltik be.

Patai a Magyar Bankszövetség elnöke, egyben az Unicredit bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója. Kinevezésével mindkét feladatáról le kell mondania. A bank élén Tóth Balázs követi.

Az új alelnök és a monetáris tanács tagja pénzpiaci szempontból izgalmas pillanatban foglalja el helyét. Az inflációs folyamatok - főleg a maginfláció 4 százalékhoz közelítő mértéke - ugyanis a monetáris politika szigorítását indokolják, a nemzetközi gazdasági környezet - a recessziós veszély - azonban pont ellenkezőleg, a laza politika fenntartását igényelné.

A tanács a legutóbbi ülésén már megtette az első, igaz, nagyon óvatos lépést a kamatfolyosó szűkítésével, de kérdés, hogy ezt követik-e továbbiak. A jegybanki üzenet ugyanis az volt, hogy egyedi döntésekre van kilátás, nem indít egy új ciklust a tanács. Arra lehet számítani, hogy Patai - már csak régi ismeretségük okán is - nem foglal állást Matolcsyval szemben a monetáris kérdésekben, azaz a jegybank elnöke egy megbízható szövetségest kapott az infláció elleni harcban.

Idén egyébként a monetáris tanács még egy tagjának, a szintén alelnök Windisch Lászlónak jár le a mandátuma, mégpedig októberben.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.