4p

Nagy lesz a mozgás a jegybankban, idén négy tagnak jár le a mandátuma a Monetáris Tanácsban.

Jövő kedden kamatmeghatározó ülést tart a Monetáris Tanács. Eddig ebben semmi rendkívüli nincs, minden hónapban kétszer tanácskoznak a tagok, és a második alkalom egyben a kamatról szóló döntések meghozatalása is szolgál.

Matolcsy György
Matolcsy György

Csakhogy rá néhány napra, március 3-én lejár a mandátuma a tanács elnökének, egyben a Magyar Nemzeti Bank vezetőjének, Matolcsy Györgynek. Mint portálunk tavaly decemberben elsőként megírta, Matolcsynak nem kell pakolnia, újabb hat évre kap bizalmat a miniszterelnöktől, Orbán Viktortól. Ezt a közelmúltban megerősítette a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár, Havasi Bertalan.

Ami miatt különleges lesz a tanács február 26-i ülése, hogy amennyiben nem változik a kamat - vagyis nem emelik, mert ellenkező irányú mozgásra jelenleg nincs kilátás - akkor Matolcsy elmondhatja, hogy egy teljes monetáris tanácsi elnöki ciklust lehozott úgy, hogy nem emelt a kamaton, hanem fokozatosan faragott azon. Korábbi cikkünkben jeleztük ezzel kapcsolatban, hogy Matolcsynak ez fontos: így akar bekerülni a magyar gazdaságtörténet nagykönyvébe. Erre ugyanis az elődei alatt nem került sor.

Tehát amennyiben jövő héten marad a 0,9 százalékos kamat, akkor Matolcsy elmondhatja, hogy rendkívüli időszakot zár le. A piaci folyamatok alapján egyébként nem lenne vaskos meglepetés, ha a tanács hozzányúlna a kamathoz - a maginfláció 3 százalék fölé emelkedett, vagyis meghaladja a jegybanki inflációs célt, és a közelmúltban az MNB alelnöke, Nagy Márton arról beszélt, hogy ebben az esetben ágondolják a monetáris politikai lehetőségeket - de elemzők arra számítanak, hogy első lépésént a nem konvencionális eszközöknél lép a jegybank, itt kezdi meg az igazodást. Általában ugyanis az a vélemény a piacokon, hogy az alacsony kamatok korszaka a végéhez ért, a jegybankoknak lassan el kell kezdeniük emelni a kamatszinteket. Vannak jelek arra hogy a magyar gazdaság túlfűtötté vált, ami szintén a kamatszint emelését vetíti előre, de még nincs nyomás a magyar jegybankon, hogy egyből ehhez az eszközhöz nyúljon.

A kamatemelés tehát már egy következő ciklus kihívása lesz, amivel - mint most már hivatalosan is tudjuk - Matolcsy György vezetése alatt néz szembe a jegybank. Azonban ez már nem fogja befolyásolni azt a tényt, hogy az első ciklusát kamatemelés nélkül hozta le.

Nem Matolcsy az egyetlen amúgy, akinek a mandátuma lejár idén a tanácsban. Mellette még három tag - Pleschinger Gyula, Windisch László és Gerhardt Ferenc alelnök - mandátuma fut ki. Pleschingeré konkrétan egy nappal Matolcsyé után, vagyis amikor a parlament gazdasági bizottsága a közeljövőben meghallgatja Matolcsyt, mint újbóli jelöltet, sort kell keríteni egy másik meghallgatásra is. Gerhardt mandátuma pedig április 21-én, Windisch László megbizatása október 1-én jár le.

A Monetáris Tanács jelenlegi tagjai (a név mellett a kinevezés dátuma, a mandátum hat évre szól)

  • Matolcsy György, 2013. március 4.
  • Pleschinger Gyula, 2013. március 5
  • Gerhardt Ferenc, 2013. április 22
  • Windisch László, 2013. október 2
  • Nagy Márton, 2015. szeptember 1
  • Báger Gusztáv, 2015. július 6
  • Kardkovács Kolos, 2016. szeptember 12
  • Kocziszky György (újraválasztva), 2017. április 6
  • Parragh Bianka, 2017. március 23

Mivel a jegybanktörvény azt mondja ki, hogy a monetáris tanács tagjainak létszáma minimum öt fő, maximum kilnec fő lehet, az sem akadályozná a testület működését, ha a most lejáró mandátumú tagok megbizatását nem hosszabbítanák meg, vagy nem töltenék be a helyüket új tagokkal. Matolcsy esetében azonban már bizonyossággal kijelenthető, hogy folytatja a munkáját.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!