Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

A hazai befektetők nagy kedvencei lettek az utóbbi időben az ingatlanalapok, amelyek egy kormányhatározat révén több kockázatot vállalhatnak a jövőben.

Kedden jelent meg az a tervezet, amely hivatalosan a kollektív befektetési formák befektetési és hitelfelvételi szabályairól szóló 78/2014. (III. 14.) Korm. rendelet módosításáról szól. Ebben az ingatlanalapok befektetési szabályainak egy - de a legfontosabbnak tekinthető - pontját módosítják. A szabályozás szerint a jövőben ugyanis részvénybe is fektethetnek majd ezek az alapok.

A lépés lehetséges hatása elsőre nehezen megítélhető, hiszen a lehetőség nem kötelezi a befektetési alapokat erre, tehát belátásuk szerint tehetik ezt meg. A jogalkotó szándéka egyébként vélhetőleg azzal van összefüggésben, hogy a tőzsde, és annak tulajdonosa az MNB nagyobb befektetői aktivitást szeretne a piacon, illetve preferálnák, hogy a lakosság közvetlenül vagy áttételesen nagyobb mértékben legyen tulajdonos a hazai, tőzsdén forgó cégekben. Ebből a szempontból az ingatlan alapok előtt megnyitott lehetőség előrelépést hozhat, hiszen jelenleg ez az egyik legnépszerűbb befektetési forma. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) legutóbbi statisztikái szerint az ingatlanalapokba továbbra is kimagaslóan sok, 32 milliárd forint friss tőke érkezett szeptemberbe, miután augusztusban is 33 milliárddal nőtt az állományuk. A népszerűségükben persze szerepet játszik az is, hogy az erős volatilitás miatt a részvény és a kötvény alapok sem teljesítettek túl jól, miközben az ingatlan alapok átlagos hozama továbbra is pozitív.

A másik oldalról viszont kérdéseket vet fel a lazítás. Az MNB ugyanis az ingatlanalapok töretlen szárnyalása kapcsán az utóbbi időben már felvetette az aggodalmát. Félő ugyanis, hogy egy esetleges visszaesés esetén a befektetők tömegesen próbálnak majd megszabadulni az alapok jegyeitől, egy drasztikus tőkekivonási hullám viszont likviditási gondokat okozhat, ahogy arra 2008-ban is volt példa. A jogalkotók például éppen ebből okulva írtak elő az alapok számára 15 százalékos likviditási hányadot, ám ha ezt az összeget részvényekbe fekteti az alapkezelő az kiszámíthatatlanná és nagyon kockázatossá teszi ezt a befektetési formát. Van olyan vélemény is, amely szerint a szabályt még pontosíthatják a jövőben, és az alapok ingatlanokkal kapcsolatos részvényekbe, úgynevezett szabályozott ingatlanbefektetési társaságok (SZIT) papírjaiba szállhatnak majd be.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.