<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A tervekkel ellentétben nem javult a cég készpénztermelő képessége, miközben komoly frekvenciatenderek várhatók, amelyekre tartalékol a Telekom. Ezekkel magyarázta a távozó vezérigazgató-helyettes, Szabó János mai sajtótájékoztatóján, hogy a korábban beígért 27 helyett csak 20 forint osztalékot fizetnek. Ami azt jelenti, hogy a mostani árfolyam alapján számított hozam elmarad a Magyar Állampapír Plusz 5 százalékától.

Erős évet zártunk – összegezte a magunk mögött hagyott esztendőt Szabó János, a Magyar Telekom gazdasági vezérigazgató-helyettese. (A 2019-es számokat a tőzsdei társaság már kedd délután közzétette, erről lapunk is beszámolt.) A 2013-14-ben elkezdett hálózatfejlesztés folytatódott 2019-ben is, saját beruházások és az uniós támogatott fejlesztések. Magyarországon már 1,9 millió ponton (háztartásban és üzleti telephelyen) van gigabites elérés.

A meglévő kábelhálózatok fejlesztése, valamint a partnerekkel való együttműködés a cél. Mobilhálózatban kivárás van. Már rendelkeznek 5G-képes kisebb teszthálózatokkal, például Zalaegerszegen, de ahhoz, hogy ez a technológia nagyobb volumenben elterjedjen, frekvenciákra van szükség. Várnak arra, hogy a frekvenciatendert mikor írják ki, az MTelekom felkészült erre – jelentette ki Szabó János.

Tavaly áprilisban megújult a mobilhang-, augusztusban a mobiladat-portfolió, ami jelzi, hogy az ügyfeleknek a mobiladat-igénye egyre magasabb. Jelenleg már félmillió, vezetékes és mobilszolgáltatásokat egyben nyújtó Magenta 1-ügyfelük van. A vezetékes ügyfelek száma – szélessávú internet és televízió – a vártnál jobban emelkedett. Az okostelefont használó klienseik immár 62 százaléka applikáción keresztül intézi a telekomos ügyeit.

Jelentős a verseny a vállalati szektorban, ennek köszönhető a vezérigazgató-helyettes szerint, hogy a telekommunikációs bevételek némileg csökkentek a kis- és középvállalkozói szektorban, igaz, ezt kompenzálta a nagyvállalati rész, így e szegmens éves szinten 3-4 százalékkal nőtt 2019-ben.

Megtorpant viszont a rendszerintegrációs területen a bevételek növekedése. Ennek egyik oka, hogy a közszférában történt egy átalakulás, létrejött a Nemzeti Digitális Kormányzati Ügynökség, ezen keresztül történnek majd a beszerzések, ami a megrendeléseket visszafogta. Ezalatt is folytatta azonban a Telekom a fejlesztéseit, köztük is azzal a céllal, hogyan tud majd belépni a március 2-én induló azonnali fizetési rendszerbe digitális ajánlataival. 

S azért ne feledjük, hogy a tavalyi év leghangzatosabb eseménye volt az, hogy kútba esett a Telekom-leány T-Systems Magyarország Zrt. eladása a Jászai Gellért és Mészáros Lőrinc befolyása alatt lévő 4iG-nek, de ez Szabó János szerint nincs jelentősebb hatással a bizniszre. Korábban a kis- és középvállalkozásokat átsorolták a T-Systems-től a Magyar Telekom lakossági szolgáltatást nyújtó üzletágába. 

Ami a kilátásokat illeti, a Telekom vezetősége 2020-2021-re a bevételek és a beruházások szinten tartását prognosztizálja, amit részben a fokozódó versennyel magyaráznak. Az adó-, kamatfizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (ebitda) 1-2 százalékkal lehet magasabb 2020-ban, mint tavaly, miközben a 2019-ben elmaradt 5 százalékos készpénznövekedést pótolhatónak vélik.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.