3p

A tervekkel ellentétben nem javult a cég készpénztermelő képessége, miközben komoly frekvenciatenderek várhatók, amelyekre tartalékol a Telekom. Ezekkel magyarázta a távozó vezérigazgató-helyettes, Szabó János mai sajtótájékoztatóján, hogy a korábban beígért 27 helyett csak 20 forint osztalékot fizetnek. Ami azt jelenti, hogy a mostani árfolyam alapján számított hozam elmarad a Magyar Állampapír Plusz 5 százalékától.

Erős évet zártunk – összegezte a magunk mögött hagyott esztendőt Szabó János, a Magyar Telekom gazdasági vezérigazgató-helyettese. (A 2019-es számokat a tőzsdei társaság már kedd délután közzétette, erről lapunk is beszámolt.) A 2013-14-ben elkezdett hálózatfejlesztés folytatódott 2019-ben is, saját beruházások és az uniós támogatott fejlesztések. Magyarországon már 1,9 millió ponton (háztartásban és üzleti telephelyen) van gigabites elérés.

A meglévő kábelhálózatok fejlesztése, valamint a partnerekkel való együttműködés a cél. Mobilhálózatban kivárás van. Már rendelkeznek 5G-képes kisebb teszthálózatokkal, például Zalaegerszegen, de ahhoz, hogy ez a technológia nagyobb volumenben elterjedjen, frekvenciákra van szükség. Várnak arra, hogy a frekvenciatendert mikor írják ki, az MTelekom felkészült erre – jelentette ki Szabó János.

Tavaly áprilisban megújult a mobilhang-, augusztusban a mobiladat-portfolió, ami jelzi, hogy az ügyfeleknek a mobiladat-igénye egyre magasabb. Jelenleg már félmillió, vezetékes és mobilszolgáltatásokat egyben nyújtó Magenta 1-ügyfelük van. A vezetékes ügyfelek száma – szélessávú internet és televízió – a vártnál jobban emelkedett. Az okostelefont használó klienseik immár 62 százaléka applikáción keresztül intézi a telekomos ügyeit.

Jelentős a verseny a vállalati szektorban, ennek köszönhető a vezérigazgató-helyettes szerint, hogy a telekommunikációs bevételek némileg csökkentek a kis- és középvállalkozói szektorban, igaz, ezt kompenzálta a nagyvállalati rész, így e szegmens éves szinten 3-4 százalékkal nőtt 2019-ben.

Megtorpant viszont a rendszerintegrációs területen a bevételek növekedése. Ennek egyik oka, hogy a közszférában történt egy átalakulás, létrejött a Nemzeti Digitális Kormányzati Ügynökség, ezen keresztül történnek majd a beszerzések, ami a megrendeléseket visszafogta. Ezalatt is folytatta azonban a Telekom a fejlesztéseit, köztük is azzal a céllal, hogyan tud majd belépni a március 2-én induló azonnali fizetési rendszerbe digitális ajánlataival. 

S azért ne feledjük, hogy a tavalyi év leghangzatosabb eseménye volt az, hogy kútba esett a Telekom-leány T-Systems Magyarország Zrt. eladása a Jászai Gellért és Mészáros Lőrinc befolyása alatt lévő 4iG-nek, de ez Szabó János szerint nincs jelentősebb hatással a bizniszre. Korábban a kis- és középvállalkozásokat átsorolták a T-Systems-től a Magyar Telekom lakossági szolgáltatást nyújtó üzletágába. 

Ami a kilátásokat illeti, a Telekom vezetősége 2020-2021-re a bevételek és a beruházások szinten tartását prognosztizálja, amit részben a fokozódó versennyel magyaráznak. Az adó-, kamatfizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (ebitda) 1-2 százalékkal lehet magasabb 2020-ban, mint tavaly, miközben a 2019-ben elmaradt 5 százalékos készpénznövekedést pótolhatónak vélik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!