2019. január 3. 08:15
mfor.hu

A kormány szeretné öt év alatt megduplázni a lakosság állampapír-állományát - ez elég nagyívű terv, de ha sikerülne kicsalogatni az irdatlan mennyiségű készpénzt a párnacihából, összejöhetne.

Varga Mihály 2018 utolsó napjaiban azt mondta: azt szeretnék, ha öt éven belül megduplázódna a lakosság kezében lévő állampapír-állomány. Tavaly szeptember végén 7368,2 milliárd forint volt a lakossági állampapírok állománya az ÁKK statisztikája szerint - a Portfolio.hu összeállítása szerint ez alapján  2023 végére az állománynak meg kellene közelítenie a 15 ezer milliárd forintot, azaz évente nagyjából 1500 milliárdos növekedést kellene elérni.

Ez igen ambiciózus terv: az elmúlt öt évben volt olyan év, amikor ezt sikerült hozni, de folyamatosan tartani az átlagot nehéz lenne; a legutóbbi öt évben évente átlagosan 1200 milliárd forinttal növekedett az állomány - írja a lap.

Rengeteg készpénzen ül a lakosság, azt kellene megszerezni

Az évi 1500 milliárd forintos növekmény egy része érkezhetne a lakosság meglévő óriási készpénzállományának becsatornázásából - ahogy arról az mfor.hu-n is beszámoltunk, Nagy Márton MNB-alelnök ősszel már pedzegette:  ha a hazai készpénzállomány kevesebb, mint felét a lakosság állampapír-vásárlásra fordítaná, akkor a lakosság kezében lévő, 5100 milliárd forintos értékpapír-állomány mintegy 45 százalékkal ugrana meg.

A Portfolio szerint ha ez megvalósulna, akkor a Varga Mihály által kijelölt cél egyébként nem tűnne teljesíthetetlennek: 2500 milliárd forintnyi készpénz (öt év alatt történő) állampapírba áramlása esetén a következő öt évben "már csak" évi 1000 milliárdos természetes növekedésre lenne szükség.

Magas kamattal és nyugdíjkötvénnyel csábíthatnak

A lap emlékeztet: a háztartások pénzügyi vagyona 2017-ben 4000 milliárd forinttal növekedett, 2018 első háromnegyed évében 3200 milliárd forinttal - azt kellene elérnie az államnak, hogy az ebben a mutatóban szereplő készpénzállomány  minél nagyobb része az állampapírok felé mozduljon.

A kötvények persze vonzóbbá tehetőek a kamatok emelésével, de új termékek bevezetésére is sor kerülhet: a nyugdíjkötvénnyel kapcsolatban egyelőre még leginkább megválaszolatlan kérdések vannak, de Varga Mihály annyit már elárult, idén sor kerülhet a piaci bevezetésre.