3p

Ezen a héten 162 cég adja közre a második negyedéves jelentését, ezek közül három kiemelten fontos.

Netflix – nagyok a várakozások

A Netflix az úgynevezett FANG – ami a Facebook, Amazon, Netflix, Google (ami most már Alphabet) csoportot jelöli – tagja, és már ennél fogva is felfokozott várakozás előzi meg a jelentését, véli Peter Garnry, Saxo Bank szakértője. A társaság hétfőn, piaczárás után jelent, és az elemzői konszenzus szerint az egy részvényre jutó nyereség (EPS) 0,89 USD-re nő (ami 262 százalékos növekedés a tavalyi év hasonló időszaki adatához képest), a második negyedévi árbevétel pedig év/év alapon 41 százalékkal bővül, 3,94 milliárd dollárra. Az elmúlt évben a részvény 161 százalékos növekedést produkált, és a Netflix az elmúlt 5 év egyik legjobban teljesítő részvénye volt.

A Netflix nagyszerűen viszi végig azt a stratégiát, hogy növelje az eredeti tartalmak arányát, és ez egy újabb kiváló negyedévet eredményezhet. Ez a stratégia azonban megterheli a cash-flow-t, de a piac nem különösebben aggódik a magas beruházási költségek miatt, hiszen arra megy a pénz, ami a fő hajtómotorja a társaság növekedésének. A Netflix részvényei ugyanakkor sokak szemében már túlárazottnak tűnnek, még az Internet & Direkt marketing iparágban is, ezért javasolt a befektetői óvatosság a társasággal kapcsolatban.

ASML – egy különleges piaci helyzetű társaság a félvezető iparágban

A hollandiai központú ASML meghatározó a félvezető berendezések piacán, és a társaság a maga 87 százalékos piaci részesedésével a fotolitográfiai (igen kis méretű áramkörök készítését lehetővé tevő eljárás) rendszerek legnagyobb szállítója a félvezető iparágban. A társaság szerdán a piac nyitása előtt adja ki a Q2 jelentését, az elemzői konszenzus szerint a negyedéves árbevétel 22 százalékkal haladja meg a tavalyi hasonló időszak árbevételét, és az EPS 11 százalékkal nő, ugyancsak év/év alapon. Az ASML hosszú távú növekedésének motorja az a piaci várakozás, miszerint a fotolitográfia részesedése a félvezető ipar beruházási költségei között nőni fog. Az ASML részvényeit tehát igen erős fundamentumok támogatják.

Microsoft – töretlen maradhat a felhő-üzletág növekedése

A Microsoft vezetése egy új növekedési pályára állította a céget, amelynek alapját a felhőalapú megoldások jelentik, és a piaci kapitalizációt nézve az új stratégia visszaemelte a szoftveróriást a világ legértékesebb társaságfai közé. A Microsoft csütörtökön, a piac zárása után teszi közzé a 2018-as pénzügyi év 4. negyedévének (ez megfelel a naptári második negyedévnek) eredményeit, és az elemzői konszenzus szerint a negyedéves árbevétel 29,2 milliárd dollár lesz, ami 18 százalékos év/év növekedést jelent, az EPS-t pedig 44 százalékos év/év növekedéssel 1,08 dollárra várják. Arra számítunk, hogy a Microsoft felhőalapú szolgáltatása erős növekedést produkál, mivel az IT ráfordítások tovább nőnek a kedvező gazdasági ciklusnak köszönhetően. A kereskedelmi PC-k divíziójától is jó számokat várnak az elemzők, mert a vállalati szférában jó ütemben állnak át a Windows 10 operációs rendszerre.
LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!