2018. október 15. 12:28
mfor.hu

A török líra igen látványosan meglódult, miután enyhülni látszik a politikai feszültség. Ugyanakkor a forint nem tudott ebből most profitálni.

Enyhülni látszik a török-amerikai politikai feszültség, miután a török bíróság elengedte Andrew Bunson amerikai lelkipásztort, akit 3 év 1 hónap 15 nap börtönnel súlytottak, de mivel már 2 éve tartották fogva, a török törvények szerint elengedték. Bunson már el is hagyta Törökországot, és hazatért az Egyesült Államokba, írta hírlevelében az Equilor. Donald Trump kijelentettre, hogy semmilyen alkura nem került sor, de nagyon örül a lelkipásztor szabadon bocsátásának.Ankara továbbra is kéri Washingtontól Fethullah Gülen kiadatását, akit a 2016-os sikertelen puccskísérlet megszervezésével vádolnak. Azóta több mint 50 ezer embert vettek őrizetbe Törökországban, és többszázezer embert bocsátottak el állásából. A török líra árfolyama erősödött az elmúlt napokban e hírnek is köszönhetően, azonban továbbra is feszült a viszony a két ország között, melyet részben új megvilágításba helyezhetnek a hétvégi események. Donald Trump ugyanis megtorló intézkedéseket helyezett kilátásba Szaúd-Arábia ellen, amennyiben bebizonyosodik, hogy a szaúdi vezetésnek köze van Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságíró eltűnéséhez. Hasogdzsi a Washington Post munkatársa, és október 2-án, Szaúd-Arábia törökországi konzulátusán tűnt el. Szaúd-Arábia következetesen tagadja a vádakat, azt állítja, hogy az újságíró távozott az épületből, és minden szankcióra válaszcsapást ígért.

Törökország és Szaúd-Arábia között sem felhőtlen a viszony, annak ellenére, hogy mindkét ország szunnita muzulmán, Törökország inkább a síita Irán szövetségesének mondható, és a katari blokád ügyében is segítséget ajánlott Katarnak. Az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia viszonyának további romlása jelentős hatást gyakorolhat az olajpiaci árfolyamokra.

Míg korábban a líra beszakadását a forint is megszenvedte, az árfolyam erősödését most nem követte a magyar fizetőeszköz. A forint euróval szembeni kurzusa immár több napja a 324-325 körüli szinten mozog, amelyből a rossz hírek, mint a múlt szerdai tőzsdei beszakadás, és a jó, mint a fent említett török-amerikai enyhülés sem tudta kibillenteni. Hétfőn ugyan a reggeli órákban úgy tűnt, komolyabb erősödés jöhet, ám az optimizmus gyorsan elillant, az euróval szemben a 324-es szint körül áll a forint árfolyama.