2019. május 23. 16:25

Mert, hogy a kibocsátás előtt nem sokkal a Pénzügyminisztérium megváltoztatta a többi sorozattól jobban megkülönböztethető új, kizárólag a lakosság által vásárolható állampapír nevét, amelynek részletes feltételeit pénteken kapják meg a forgalmazók – értesült az Mfor.hu. Egyelőre csak annyi bizonyos, hogy az első sorozatból június 3-11. között lehet majd jegyezni.

Egy sor feltétel már néhány nappal azt követően, április elején nyilvánosságra került, hogy lapunk elsőként megírta az új állampapír bevezetését. Ezek szerint a Magyar Állampapír Pluszra keresztelt kötvény futamideje 5 év lesz, a kamata pedig folyamatosan emelkedik. Az első félévben évi 3,5, a második félévben 4 százalék lesz, attól kezdve viszont minden évben 0,5 százalékponttal magasabb, így az ötödik évben eléri a 6 százalékot. Ez azt jelenti, hogy ha valaki két évig megtartja az új papírt, több mint 8 százalékos hozamot realizál – közölte áprilisban több fórumon is az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankhoz tartó Barcza György.

Minek nevezzelek? Minek nevezzelek?

Az új papírt bármikor vissza lehet váltani, s aki ezt a Magyar Államkincstárnál teszi, attól csak 0,25 százalékos jutalékot vonnak le. Kivéve a kamatforduló napja körüli 10 napos időszakot, amikor még ennyit sem, így a befektető száz százalékos árfolyamon visszakapja a tőkéjét. Barcza közlése szerint az a pénzügyi szolgáltatóktól függ majd, lehet-e majd előzetesen rendelkezni arról, hogy ebben a bizonyos 10 napban történjen a visszaváltás.

A Magyar Állampapír Pluszt a kincstár mellett a forgalmazó bankoknál, a posta fiókjaiban, valamint a lakástakarékpénztárak személyi bankárainál lehet megvásárolni, az Mfor.hu értesülése szerint az első jegyzési időszak június 3-11. között lesz.

A kamat után már nem kell 15 százalékos forrásadót fizetni ­– szemben a mostani sorozatokkal –, miután egy törvénymódosítás értelmében a 2019. június 1-jét követően kibocsátott állampapírok nem kerülnek a kamatadó hatálya alá. Így értelemszerűen nemcsak a Magyar Állampapír Plusz, hanem a többi típus sem.

Már amelyek a piacon maradnak. Az ÁKK ugyanis pont a kamatadó-mentesség bevezetése miatt május 30-án valamennyi hosszú lakossági állampapír értékesítését lezárja, s új sorozatokat dob piacra – tette közzé az államadósság-kezelő néhány napja a honlapján. Annyi azonban már bizonyos, hogy nem bocsát ki új sorozatot a Bónusz Magyar Állampapírból, a Féléves Magyar Állampapírból, a Kétéves Magyar Állampapírból, és a Kincstári Takarékjegy Plusz sorozatból. Lesz viszont új sorozat az Egyéves Magyar Állampapírból és a Prémium Magyar Állampapírból, valamint a Babakötvény és a többi kincstárjegy-konstrukció is megmarad.

A változtatásoktól a kormány azt várja, hogy a lakosság kezében most lévő 5900 milliárd forintos állampapír-állomány öt éven belül 11 ezer milliárd forintra emelkedik.

 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.