2019. április 8. 18:08

Júniustól átalakul az államadósság lakossági finanszírozása.

Lapunk korábbi információit megalapozó hírek láttak ma napvilágot az államadósság finanszírozásának megújításáról. A privátbankár és az mfor elsőként szerzett értesüléseinek megfelelően egy új papírral, a Nemzeti Kötvénnyel rukkol elő júniustól az Államadósság Kezelő Központ, ezzel párhuzamosan pedig több, eddig értékesített állampapírt kivezetnek a kínálatból.

Érdemes figyelni, mert magas kamatot fizet az új papír Érdemes figyelni, mert magas kamatot fizet az új papír

Ahogy megírtuk továbbá, a beharangozott nyugdíjkötvény nem indul el nyáron, annak bevezetésére valamikor ősszel kerül sor, hogy ne torlódjanak egymásra a lakosságnak kínált új instrumentumok.

A friss információk onnan származnak, hogy a Pénzügyminisztérium ma - az ÁKK-val együtt - háttérbeszélgetést tartott a részletekről, amelyre a Reuters hírügynökségen kívül a NER-média képviselőit - egyebek mellett az origót, a Magyar Hírlapot és a portfoliót - hívták meg. A sajtóban megjelent beszámolók szerint a beszélgetés során elhangzott, hogy június elseje után az adósságkezelő nem bocsát ki új sorozatot a Bónusz Magyar Állampapírból, a Féléves Magyar Állampapírból, a Kétéves Magyar Állampapírból, és a Kincstári Takarékjegy Plusz sorozatból. Lesz viszont új sorozat az Egyéves Magyar Állampapírból és a Prémium Magyar Állampapírból, valamint a Babakötvény és a többi kincstárjegy konstrukció is megmarad.

A Nemzeti Kötvény öt éves futamidejű papír lesz, lépcsős kamatozással. Vagyis a hangoztatott 6 százalékos kamat csak az utolsó évben rakódik rá a megtakarításra, addig évről évre emelkedő kamatot fizet az állam ezekre a papírokra, fél év után 3,5 százalékról indulva.

Ez a termék váltja ki a szintén korábban belengetett kisbefektetői számlacsomagot.

A tervek szerint 5 éven belül 11 ezer milliárd forintra bővül fkozozatosan a jelenleg 6000 milliárdos lakossági állampapír-állomány. Az ÁKK szerint ez a terv reális és tartható.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.