2018. február 27. 08:59
mfor.hu

Továbbra is várni kell a Bayer és a Monsanto összeolvadásának jóváhagyására, ám az döntés az első félévben megszülethet.

Még az idei év első felében meghozhatja az EU a döntését a Bayer és Monsanto összeolvadása ügyében. A versenyhatóságok a két óriás egyesülését a múltban többször is ellenezték világszerte, mert ezzel monopolhelyzetet tertemthetnek a növényvédő szerek és vetőmagok piacán, írják az Equilor elemzői.

Az akvizíció akár 60 milliárd dollártól is többet érhet. Margrethe Vestager, az EU versenyhatóságának tagja elmondta, hogy a bejelentésre még várni kell, kérdés azonban, elfogadásra kerül-e az üzlet.

A Monsanto a környezetvédők és a fenntartható fejlődést szorgalmazók első számú ellensége, számos olyan akció van, amely a vállalat „üzelmeiről” próbálja lerántani a leplet. A Monsanto ugyanis vezető szerepet játszik a génmanipuláció- technikában. Az egyesüléssel a Bayer a jövedelmező, de vitatott GMO-üzlet részesévé válna. Amennyiben a versenyhatóságok zöld utat adnak a felvásárlásnak egy, a korábbinál is nagyobb óriás jön létre, amely a sokak által vitatott technológiákat fogja alkalmazni.