<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A közel 7 százalékos banki pakettet birtokló Kafijat Zrt. két, fele-felerészű tulajdonosai, az orosz édesapával rendelkező, de ma már magyar állampolgár Rahimkulov-testvérek egy újabb vagyonkezelő holdingot hoztak létre.

A legfrissebb cégközlönyben megjelent tájékoztatás szerint a Kafijat Befektetési és Vagyonkezelési Zrt. elhatározta a társaság szétválását. Eszerint a Kafijatból kiválik az MGTR Alliance Kft. 

Illusztráció. Fotó: Pixabay
Illusztráció. Fotó: Pixabay

A Kafijatot 2007 februárjában alapította, 5,85 milliárd forinttal, az orosz Megdet Rahimkulov és két fia, Ruszlán és Timur. Az édesapa 2008-as hazatelepüléséig volt a néhai Általános Értékforgalmi Bank (ÁÉB) tulajdonosa és első embere. A Kafijat alaptőkéjét 2008 áprilisáig 98,45 milliárd forintra emelték, akkor azonban 10,45 milliárdra szállították le – ez egybeesett azzal, hogy az édesapa visszament Oroszországba, vélhetően nem üres kézzel.

Két fia viszont Magyarországon maradt – sőt, egy idő múlva állampolgárságot is kaptak –, a Kafijat részesedésén pedig szó szerint testvériesen megosztoztak. Ám édesapjuk itteni kötődése sem szűnt meg teljesen, ő a Kafijattal közösen 2014-ben alapította meg az MGTR-Investments Vagyonkezelő Kft.-t, 12,5 ezer amerikai dollárral. Igaz, még a 2014-es év végén Megdet Rahimkulov kiszállt az MGTR-Investmentsből, 2018-ban azonban fél év erejéig, januártól júliusig ismét részesedést szerzett. Ez egybeesett azzal, hogy az MGTR-Investments jegyzett tőkéje 2018 februárjában 63 ezer dollárra emelkedett – amiből arra lehet következtetni, hogy a valamivel több mint 50 ezer dollárt az édesapa tette a cégbe, ám ez csak feltételezés, bizonyosság nem derül ki a hivatalos dokumentumokból. 

Utóbbi cég azért érdekes, mert hasonló névvel jött létre 2019. december 31-én a Kafijatból most kiváló MGTR Alliance Kft., 100 millió forintos törzstőkével. E cég ügyvezetője Rahimkulov Timur lesz, míg testvére Ruszlan Megdetovics marad a Kafijat menedzsere. Cikkünk írásakor az MGTR Alliance Kft. neve még nem szerepelt a hivatalos nyilvántartásokban, ami arra utal, hogy a cégbíróság még nem jegyezte be. Mindenesetre az augusztus 31-ére ütemezett szétválást követően a két Rahimkulov-fiú által irányított két cég nem egyformán részesedik a Kafijat 2019 végén 96,5 milliárd forintos vagyonából: annak 86,4 százaléka marad a Kafijatnál, s 13,6 százaléka kerül át az MGTR Alliance-hoz.

A Kafijat Zrt. egyébként a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapja szerint az OTP Bank egyik nagybefektetője: a legfrissebb, március 2-ai tulajdonosi megfeleltetés szerint 6,89 százaléknyi részvénypakettet birtokolt, amelynek értéke jelenleg közel 210 milliárd forint.

Lapunk tavaly májusban pedig arról számolt be, hogy Rahimkulov Ruszlan Megdetovics Greennovatív Energetikai Fejlesztő Kft. nevű cége közel félmilliárd forintot vett ki az általa felerészben tulajdonolt siófoki Residence Hotelt működtető vállalkozásból (a másik tulajdonos a Peter’s Consulting Kft.), miután annak alaptőkéjét 1,19 milliárd forintról 331 millióra szállították le.