Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Csabai Károly Csabai Károly

A közel 7 százalékos banki pakettet birtokló Kafijat Zrt. két, fele-felerészű tulajdonosai, az orosz édesapával rendelkező, de ma már magyar állampolgár Rahimkulov-testvérek egy újabb vagyonkezelő holdingot hoztak létre.

A legfrissebb cégközlönyben megjelent tájékoztatás szerint a Kafijat Befektetési és Vagyonkezelési Zrt. elhatározta a társaság szétválását. Eszerint a Kafijatból kiválik az MGTR Alliance Kft. 

Illusztráció. Fotó: PixabayIllusztráció. Fotó: Pixabay

A Kafijatot 2007 februárjában alapította, 5,85 milliárd forinttal, az orosz Megdet Rahimkulov és két fia, Ruszlán és Timur. Az édesapa 2008-as hazatelepüléséig volt a néhai Általános Értékforgalmi Bank (ÁÉB) tulajdonosa és első embere. A Kafijat alaptőkéjét 2008 áprilisáig 98,45 milliárd forintra emelték, akkor azonban 10,45 milliárdra szállították le – ez egybeesett azzal, hogy az édesapa visszament Oroszországba, vélhetően nem üres kézzel.

Két fia viszont Magyarországon maradt – sőt, egy idő múlva állampolgárságot is kaptak –, a Kafijat részesedésén pedig szó szerint testvériesen megosztoztak. Ám édesapjuk itteni kötődése sem szűnt meg teljesen, ő a Kafijattal közösen 2014-ben alapította meg az MGTR-Investments Vagyonkezelő Kft.-t, 12,5 ezer amerikai dollárral. Igaz, még a 2014-es év végén Megdet Rahimkulov kiszállt az MGTR-Investmentsből, 2018-ban azonban fél év erejéig, januártól júliusig ismét részesedést szerzett. Ez egybeesett azzal, hogy az MGTR-Investments jegyzett tőkéje 2018 februárjában 63 ezer dollárra emelkedett – amiből arra lehet következtetni, hogy a valamivel több mint 50 ezer dollárt az édesapa tette a cégbe, ám ez csak feltételezés, bizonyosság nem derül ki a hivatalos dokumentumokból. 

Utóbbi cég azért érdekes, mert hasonló névvel jött létre 2019. december 31-én a Kafijatból most kiváló MGTR Alliance Kft., 100 millió forintos törzstőkével. E cég ügyvezetője Rahimkulov Timur lesz, míg testvére Ruszlan Megdetovics marad a Kafijat menedzsere. Cikkünk írásakor az MGTR Alliance Kft. neve még nem szerepelt a hivatalos nyilvántartásokban, ami arra utal, hogy a cégbíróság még nem jegyezte be. Mindenesetre az augusztus 31-ére ütemezett szétválást követően a két Rahimkulov-fiú által irányított két cég nem egyformán részesedik a Kafijat 2019 végén 96,5 milliárd forintos vagyonából: annak 86,4 százaléka marad a Kafijatnál, s 13,6 százaléka kerül át az MGTR Alliance-hoz.

A Kafijat Zrt. egyébként a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapja szerint az OTP Bank egyik nagybefektetője: a legfrissebb, március 2-ai tulajdonosi megfeleltetés szerint 6,89 százaléknyi részvénypakettet birtokolt, amelynek értéke jelenleg közel 210 milliárd forint.

Lapunk tavaly májusban pedig arról számolt be, hogy Rahimkulov Ruszlan Megdetovics Greennovatív Energetikai Fejlesztő Kft. nevű cége közel félmilliárd forintot vett ki az általa felerészben tulajdonolt siófoki Residence Hotelt működtető vállalkozásból (a másik tulajdonos a Peter’s Consulting Kft.), miután annak alaptőkéjét 1,19 milliárd forintról 331 millióra szállították le.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.