3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A legnagyobb hazai bankban édesapjával és testvérével 7,43 százalékos, közel 250 milliárd forintot érő pakettet birtokló Rahimkulov Ruszlan érdekeltsége a feles tulajdonosa a siófoki Residence Hotelt működtető vállalkozásnak, amely alaptőkéjét 1,19 milliárd forintról 331 millióra szállította le.

A Residence Hotelt 2003 nyarán nyitotta meg egy családi vállalkozás, a Hoffmann-Pub Vendéglátó Kft., amely a vízparttól távolabbi telket, illetve a nem sokkal később megszűnt Alfa Kereskedelmi Rt. azon álló húszszobás üdülőjét 2000-ben vásárolta meg, s üzemeltette diákszállóként. Egészen addig, amíg összesen 600 millió forintból ­– melyből 220 milliót a Széchenyi-terv pályázatán nyert el – átalakíthatta és bővíthette az épületet. A cég 2007-től Hoffmann Hotel és Rendezvény Kft. néven működött tovább. Legutolsó nyilvánosan megismerhető teljes, 2017-es pénzügyi évét 690 millió forintos árbevétel mellett közel 331 milliós adózott nyereséggel zárta, saját tőkéje csaknem 1,5 milliárd forintra rúgott. Kötelezettségei azonban meghaladták az 1 milliárdot. A kft. üzletrészére a Raiffeisen Bank még 2011 májusában jegyeztetett be zálogjogot, ami 2018 júniusában került le.

Jelentős tőkekivonás
Jelentős tőkekivonás

Fotó: Residence Balaton

Vélhetően annak következtében, hogy a cég rendezte az adósságát. Ennek érdekében dönthetett a Hoffmann család 2018 tavaszán úgy, hogy megválik szállodájától. E célból 3 millió forintos törzstőkével létrehozták a Residence Balaton Hotel Szállodaipari Kft.-t, amelyet néhány nappal később átkereszteltek Residence Balaton Hotel Ingatlanhasznosító Kft.-re. Tőkéje pedig nem sokkal később 3 millióról 1,19 milliárdra ugrott, amit azonban már fele-fele arányban két másik cég, a Greennovatív Energetikai Fejlesztő Kft. és a Peter’s Consulting Kft. dobott össze, miután az alapító kiszállt. Egyúttal az OTP Bank jelzálogjogot jegyeztetett be a cégre, ami arra utal, hogy a tőkeemelés nagyrészt a pénzintézet hiteléből valósulhatott meg.

Az akkori két új tulajdonos közül a Greennovatív személye az érdekesebb. Azt ugyanis 2011 januárjában az orosz Ruszlán Rahimkulov alapította, a fia annak a Megdet Rahimkulovnak, aki 2008-as hazatelepüléséig volt a néhai Általános Értékforgalmi Bank (ÁÉB) tulajdonosa és első embere. Apa és fia, a másik testvérrel, Timurral közösen birtokolja az ÁÉB-ből létrehozott Kafijat Befektetési és Vagyonkezelő Zrt.-t, amely a Budapesti Értéktőzsde honlapja szerint az OTP Bank egyik nagybefektetője: március elején 7,43 százaléknyi részvénypakettet birtokolt, amelynek értéke jelenleg közel 250 milliárd forint.

A Residence Hotel tőkeleszállításának indokaként a tulajdonosok a cégközlönyben megjelentetett közleményükben a tőkekivonást jelölték meg. Eszerint jelenleg a Greennovatív és a Peter’s Consulting Kft. is már csak egyenként közel 166-166 millió forintos üzletrészt birtokol.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!