<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Repkednek a hatjegyű, sőt hétjegyű számok, több százezer dolláros jóslatok arról, mennyi lesz a bitcoin árfolyama, pedig ez a történet már régen sokkal többről szól. A nyáron például volt egy kriptodeviza-őrület, amiről a sajtó fő sodra tudomást sem vett. Az árupiacokon nagy áremelkedések jöhetnek még az idén. (Hangfelvétellel.)

A bitcoin hatalmas emelkedést mutatott év végén-év elején, ami a mai napig tart. Már több ezer más kriptodevizát hoztak létre, a piac kis szeletét is nagyon nehéz áttekinteni. Van, amelyiket sokan használják, naponta sok tízezren, másoknak alig vannak felhasználóik. A kriptodeviza-szektor azonban már régen sokkal többről szól, mint a bitcoin és a pénzküldés. Okosszerződések, pénzügyi alkalmazások, online játékok, szerencsejáték-oldalak, média-felületek és még sok más működik ezzel a technológiával.

Azt nem tudom, mennyit fognak érni az egyes kriptodevizák a jövőben, de bízom az iparág és a technológia jövőjében – mondta a Privátbankár és az Mfor.hu főmunkatársa, Eidenpenz József a Trend FM reggeli műsorában. Alig pár órával azelőtt, hogy kiderült, a Tesla, illetve Elon Musk is alighanem hasonlóan gondolja. A Tesla ugyanis 1,5 milliárd dollárt fektetett bitcoinba. (Lásd: 48 ezer dollár a bitcoin, miről akarja elterelni a figyelmet a Tesla?)

Fellendülés jöhet az árupiacokon is

Könnyen lehetséges, hogy az idén több árupiaci termék ára el fog szállni a jegybanki pénznyomtatás, a kormányzati ösztönző csomagok, a beinduló gazdasági növekedés és az ezek miatt fellépő inflációs nyomás következtében – hangzott el még. A Bloomberg beszerzési menedzserek körében végzett, rendszeres felmérése szerint már most 2011 óta nem látott magas áron tudják csak beszerezni a cégek az alapanyagokat. Az inflációs várakozásaik pedig körülbelül nyolc éves csúcson vannak.

A súlyosan negatív reálkamatok hagyományosan az arany árát viszik fel, de a többi nyersanyag árában is megjelenhetnek. Árupiaci termékek helyett azonban a nyersanyagokat kitermelő vállalatok vásárlása jobban megérheti hosszabb távon. A nyersanyagok tartásának költségei vannak, a cégek viszont rendszerint bőséges osztalékot fizetnek.

A beszélgetést itt hallgathatja meg:

Kapcsolódó cikkeink:

A Menedzsment Fórum Kft. (mfor.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. Az mfor.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek az mfor.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az mfor.hu felelősséget nem vállal. A Menedzsment Fórum Kft, mint az mfor.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Menedzsment Fórum Kft. (mfor.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.