6p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

Nem lehetett kereskedni kedden a CIG Pannónia papírjaival a tőzsdén. Akkor csak találgatások folytak, hogy mi áll a háttérben, igaz akkor is felmerült, hogy a társaság vagyon- és felelősségbiztosítási érdekeltségénél, a CIG EMABIT-nál az olasz szerencsejátékhoz kapcsolódó biztosításokon elszenvedett vesztesége állhat a háttérben. Ez pedig már akkor azt sejtette, hogy a korábban jelzett 1,4 milliárd forintos veszteségen túl további teher merülhet fel.

Csütörtök reggel tette közzé azokat a CIG Pannónia Nyrt. azokat az információkat, amelyek miatt kedden nem lehetett kereskedni a társaság részvényeivel. Ahogy azt sejteni lehetett, a társaság 100 százalékos tulajdonában lévő leányvállalata, a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. (CIG EMABIT) olasz határon átnyúló tevékenységéhez kapcsolódó legújabb információkról adott számot a vállalat.

Nagyobb a gond, mint azt korábban sejteni lehetett

Mint közölték, a CIG EMABIT olasz határon átnyúló tevékenységét 2014 óta műveli, jelenleg 5553 élő szerződéssel rendelkezik Olaszországban. A teljes olaszországi kitettség 504,5millió euró. Az állomány jelentős részén, 1372 szerződés esetében, összesen 319,2 millió euró összesített szerződéses limit erejéig a leányvállalat vélt viszontbiztosítási szerződéssel rendelkezett 2015 augusztusa óta az Africa Re-vel, amelyről 2019szeptembervégén az Africa Re megerősítette, hogy hamisítvány. A szerződés megkötésében résztvevő viszontbiztosítási alkuszok felelősségre vonását a CIG EMABIT megkezdte, a csalás kapcsán feljelentést tett. A Társaság a viszontbiztosítási szerződéssel nem fedezett biztosításokból származó veszteségeit 2019. szeptember 25-én 670 millió forintra becsülte. Emellett a biztosító korábban már elszámolt 692 millió forintot.

A teljes olaszországi határon átnyúló kezesi biztosítások tekintetében az EMABIT kárhányada az olaszországi tevékenység megkezdésétől 2019 szeptemberéig 33 százalék (1428 millió forint összes kárráfordítás / 4348 millió forint megszolgált díj), a hamis viszontbiztosítással rendelkező állomány kárhányada 25 százalék (519 millió forint kárráfordítás / 2 062 millió forint megszolgált díj). Az EMABIT-hoz a harmadik negyedéves mérlegkészítést követően a hamis viszontbiztosítási szerződéssel fedezett kötvények közül két, egyenként 5 millió eurós limittel megkötött kezesi biztosításra lehívás érkezett a teljes limit -azaz összesen 10 millió euró -megfizetésére vonatkozóan.

Az EMABIT vitatja a kár megalapozottságát és mértékét, továbbá egyeztetést kezdeményezett a jogosulttal. A szerződés alapján az alapkötelem körülményeinek tisztázását és a kár mértékének bizonyítását várja el a biztosító ahhoz, hogy kötelezettségei fennállását elismerje. Tekintettel arra, hogy a lehívás 2019. október 15-én érkezett, erre vonatkozóan az érintettektől megfelelő tájékoztatást az EMABIT még nem kapott.

Fenti események a leányvállalat szavatoló tőke megfelelését befolyásolják, ezért tőkeemelésre lesz szükség a CIG EMABIT-ban. Ennek mértéke a leírt tények eredményétől függ.

A Cig Pannónia azt közölte, hogy a leányvállalat érdekeinek képviseletével neves angol és olasz ügyvédi irodákat bíztak meg.

Az MNB felfüggesztette az EMABIT az olaszországi kezesi biztosításokat

Az MNB vizsgálata lezárásáig, de legfeljebb egy évre felfüggesztette a CIG EMABIT Biztosító olaszországi határon átnyúló kezesi és garanciatermékeinek forgalmazását. Az intézkedés célja az ezen állománnyal kapcsolatos jövőbeni esetleges kockázatok mérséklése, s az, hogy ennek érdekében a biztosító mérje fel e kockázatokat, s tegyen lépéseket azok további csökkentésére.

Az MNB azt is közölte, hogy hivatalból indított átfogó és célvizsgálatokat végez a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt.-nél (CIG EMABIT). A vizsgálatok a 2016. szeptember 1-jétől kezdődő időszakra vonatkozóan egyebek közt a biztosító olaszországi, határon átnyúló – különösképpen a kezesi és garanciabiztosításokra vonatkozó – tevékenységét veszik górcső alá.

A jegybank azt követően döntött intézkedéséről, hogy a CIG EMABIT szavatolótőke-megfelelése kedvezőtlen irányba mozdult el az olaszországi ún. "gaming" kezesi biztosítások kapcsán bekövetkezett (és a biztosító tulajdonosa által 2019 augusztusában részben már nyilvánosan is bejelentett) több jelentős káreseménynek köszönhetően. Az MNB szerint a vonatkozó olaszországi állomány esetleges további gyarapodása emellett veszélyeztetné az érintett (jelenlegi és esetleges jövőbeni) szerződők, biztosítottak és kedvezményezettek gazdasági érdekeit. Az ügyfélérdekek mellett a biztosítási piac stabilitása, prudens működése is az intézkedés meghozatalát követelte meg.

Mi lesz most?

Ahogy az a CIG Pannonia által közzétettekből kiderül és fent leírtuk, az EMABIT kapcsán két jogi ügy is lesz, amelyek végkifejletét, illetve azok anyagi vonzatát egyelőre nehéz megjósolni. Az egyik a csaló alkuszokkal kötött hamis viszontbiztosítások ügye. Noha ez jogilag kívülről egyértelműnek látszik, azt nagyon nehéz megjósolni, hogy a társaság mekkora megtérülést remélhet egy számukra kedvező ítélet esetén. A másik pedig a benyújtott, de vitatott viszontbiztosítások ügye. A publikus információk alapján sem az ügy jogi végkifejletét, sem annak anyagi következményeit nem lehet felmérni.

Ezektől függetlenül az biztos, hogy a társaság jelzésének megfelelően tőkemelésre lesz szükség a CIG EMABIT-nál. Miután a CIG Pannónia 100 százalékos tulajdonos, ezért várhatóan ezt az anyacégnek kell majd megtenni, ahogy végső soron a veszteségek is őket terhelik.

Az is látszik, hogy a CIG EMABIT ügyletei ugyan az anyavállalat, a CIG Pannónia működését nem veszélyeztetik, és a Konzum korábbi tőkeemelése révén a biztosító tőkehelyzete stabil, azonban a társaság várható nyeresége jórészt el fog úszni az említett ügyletek miatt.

Reagált az OPUS is

Miután az OPUS GLOBAL-ba beovadt Konzum korábban részesedést szerzett a CIG Pannóniában, így a vállalat is közleményben reagált a biztosítóval kapcsolatos fejleményekre. Ebben azt írták, hogy az OPUS GLOBAL Nyrt. az esetleges EMABIT-ban felmerülő és pótlólagos forrásokat igénylő probléma csak áttételesen és elhanyagolható mértékben érintheti a társaságot. Így amennyiben az a helyzet áll elő, amely alapján az EMABIT, vagy a CIG tőkepótlásának szükségessége merülhet fel, az OPUS kijelenti, hogy a befektetés kapcsán nem kíván és nem fog semmilyen helyzet esetében sem közvetlenül sem közvetett módon pótlólagos tőkebefektetéssel vagy más egyéb pénzügyi segítséggel (tőkejuttatással) élni és ilyen vonatkozásában sem szerződéses sem egyéb kötelezettsége sem áll fenn. Az OPUS azt is jelezte, hogy a biztosítóban lévő befektetésük csak elhanyagolható mértékben változtatja meg a társaság vagyoni helyzetének kilátásait és a várható osztalék diverzifikációt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!