<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Méretes szerbiai irodaportfóliót vett az Indotek Group a térségünk egyik legnagyobb ingatlanfejlesztőjének számító, egyébként többségi magyar tulajdonban lévő Globe Trade Center (GTC) vállalattól: mintegy 120 ezer négyzetméterhez jutott hozzá 267,6 millió euróért.

A Globe Trade Center egy 11 épületből álló irodai csomagot adott el. A 267,6 millió eurós vételi ajánlat 2 millió euróval haladja meg a szóban forgó irodaházak 2020. december 31-i könyvszerinti értékét. A tranzakció összesen 122.175 négyzetméter nagy kihasználtságú irodaterületre vonatkozik öt különböző belgrádi irodaparkban. A 2021 harmadik negyedévében lezáruló ügylet az elmúlt öt év egyik legnagyobb ingatlanpiaci tranzakciója a közép- és kelet-európai régióban - közölte kedden az eladó, amelyiknek  többségi tulajdonosa az MNB alapítványi vagyonát kezelő Optima Befektetési Alapkezelő Zrt.

Pezseg az irodapiac déli szomszédunknál is (fotó: pixabay.com)Pezseg az irodapiac déli szomszédunknál is (fotó: pixabay.com)

“A 11 prémium kategóriás irodaház eladása lehetővé teszi hogy lezárjunk egy teljes fejlesztési ciklust Szerbiában és egy új, alapjaiban különböző fejezetet nyithassunk ezen a piacon. Az eladásból származó szabad tőkét új, ambiciózus fejlesztésekbe invesztáljuk Szerbiában és más közép és kelet-európai piacokon. Ez a tranzakció arra is bizonyíték, hogy a Covid után is forgalomképesek az ingatlanok Szerbiában – nyilatkozta Yovav Carmi a GTC igazgatótanács elnöke.

Ezzel GTC az első olyan ingatlanpiaci szereplő lesz Szerbiában, amely egy teljes fejlesztési ciklust véghez vitt; a telekvásárlástól kezdve, a fejlesztésen át, realizálva a bérleti díjakat és a cashflow-t az értékesítésig. Ennek köszönhetően a GTC irodaállománya a fiatalabb generációs házak irányába tolódik. Ez közvetve ezt is jelenti, hogy az Indotek nem a legújabb ingatlanok közül válogathatott, de ez nem meglepő, a magyar csoport korábban is azt a gyakorlatot folytatta, hogy részint befektet, részint megveszi az alulteljesítő ingatlanhiteleket. 

“Az Indotek Csoport lassan 25 éve van jelen a magyar ingatlanpiacon, és az elmúlt évtizedben kezdett terjeszkedni más piacokon, aminek a következménye, hogy jelenleg 14 országban aktív. Régóta vártuk, hogy a szerb piacra is betörhessünk és a jelenlegi tranzakcióval jelentősen erősítettük a pozíciónkat a régióban. Az első tranzakciónk Szerbiában az egyik legmeghatározóbb belgrádi irodapiaci szereplőjévé tett minket.” – nyilatkozta Jelinek Dániel, az Indotek Csoport alapítója és ügyvezető igazgatója.

Az Indotek a jóval nagyobb lengyel irodapiacon is megjelent. A közelmúltban négy varsói irodaházat vásárolt az osztrák Immofinanztól, a vételár 72,5 millió euró volt. Az irodaházak együttes hasznos alapterülete 45,3 ezer négyzetméter, a bérleti kihasználtsági arány pedig 2020 december végén 80 százalékos volt. A lengyel és a mostani szerbiai ingatlan tranzakciók finanszírozó partnere az OTP Csoport.

A GTC nemrégiben 160 millió eurót fektetett két budapesti irodaépület, az Ericsson és a Siemens Evosoft székházak megvásárlásába.  További tervei közé sorolhatunk számos ambiciózus projektet, többek között a szerb GTC X és Project Blaze épületeket, melyek a legmodernebb technologiával és építészeti megoldásaival a legkülönlegesebb bérlői igényeket is kielégítik. A GTC Group jelenleg egy 48 üzleti épületből álló ingatlanportfóliót működtet aktívan. A csoport üzleti partnerei 750 ezer négzetméternyi irodát és üzlethelyiséget bérelhetnek Lengyelországban, Budapesten, Bukarestben, Belgrádban, Zágrábban és Szófiában. 
 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.