3p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
mfor.hu

Méretes szerbiai irodaportfóliót vett az Indotek Group a térségünk egyik legnagyobb ingatlanfejlesztőjének számító, egyébként többségi magyar tulajdonban lévő Globe Trade Center (GTC) vállalattól: mintegy 120 ezer négyzetméterhez jutott hozzá 267,6 millió euróért.

A Globe Trade Center egy 11 épületből álló irodai csomagot adott el. A 267,6 millió eurós vételi ajánlat 2 millió euróval haladja meg a szóban forgó irodaházak 2020. december 31-i könyvszerinti értékét. A tranzakció összesen 122.175 négyzetméter nagy kihasználtságú irodaterületre vonatkozik öt különböző belgrádi irodaparkban. A 2021 harmadik negyedévében lezáruló ügylet az elmúlt öt év egyik legnagyobb ingatlanpiaci tranzakciója a közép- és kelet-európai régióban - közölte kedden az eladó, amelyiknek  többségi tulajdonosa az MNB alapítványi vagyonát kezelő Optima Befektetési Alapkezelő Zrt.

Pezseg az irodapiac déli szomszédunknál is (fotó: pixabay.com)Pezseg az irodapiac déli szomszédunknál is (fotó: pixabay.com)

“A 11 prémium kategóriás irodaház eladása lehetővé teszi hogy lezárjunk egy teljes fejlesztési ciklust Szerbiában és egy új, alapjaiban különböző fejezetet nyithassunk ezen a piacon. Az eladásból származó szabad tőkét új, ambiciózus fejlesztésekbe invesztáljuk Szerbiában és más közép és kelet-európai piacokon. Ez a tranzakció arra is bizonyíték, hogy a Covid után is forgalomképesek az ingatlanok Szerbiában – nyilatkozta Yovav Carmi a GTC igazgatótanács elnöke.

Ezzel GTC az első olyan ingatlanpiaci szereplő lesz Szerbiában, amely egy teljes fejlesztési ciklust véghez vitt; a telekvásárlástól kezdve, a fejlesztésen át, realizálva a bérleti díjakat és a cashflow-t az értékesítésig. Ennek köszönhetően a GTC irodaállománya a fiatalabb generációs házak irányába tolódik. Ez közvetve ezt is jelenti, hogy az Indotek nem a legújabb ingatlanok közül válogathatott, de ez nem meglepő, a magyar csoport korábban is azt a gyakorlatot folytatta, hogy részint befektet, részint megveszi az alulteljesítő ingatlanhiteleket. 

“Az Indotek Csoport lassan 25 éve van jelen a magyar ingatlanpiacon, és az elmúlt évtizedben kezdett terjeszkedni más piacokon, aminek a következménye, hogy jelenleg 14 országban aktív. Régóta vártuk, hogy a szerb piacra is betörhessünk és a jelenlegi tranzakcióval jelentősen erősítettük a pozíciónkat a régióban. Az első tranzakciónk Szerbiában az egyik legmeghatározóbb belgrádi irodapiaci szereplőjévé tett minket.” – nyilatkozta Jelinek Dániel, az Indotek Csoport alapítója és ügyvezető igazgatója.

Az Indotek a jóval nagyobb lengyel irodapiacon is megjelent. A közelmúltban négy varsói irodaházat vásárolt az osztrák Immofinanztól, a vételár 72,5 millió euró volt. Az irodaházak együttes hasznos alapterülete 45,3 ezer négyzetméter, a bérleti kihasználtsági arány pedig 2020 december végén 80 százalékos volt. A lengyel és a mostani szerbiai ingatlan tranzakciók finanszírozó partnere az OTP Csoport.

A GTC nemrégiben 160 millió eurót fektetett két budapesti irodaépület, az Ericsson és a Siemens Evosoft székházak megvásárlásába.  További tervei közé sorolhatunk számos ambiciózus projektet, többek között a szerb GTC X és Project Blaze épületeket, melyek a legmodernebb technologiával és építészeti megoldásaival a legkülönlegesebb bérlői igényeket is kielégítik. A GTC Group jelenleg egy 48 üzleti épületből álló ingatlanportfóliót működtet aktívan. A csoport üzleti partnerei 750 ezer négzetméternyi irodát és üzlethelyiséget bérelhetnek Lengyelországban, Budapesten, Bukarestben, Belgrádban, Zágrábban és Szófiában. 
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.