<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Igaz, hogy az adó-, kamatfizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredménye (ebitda) még így is elmarad a 2018-astól, a kedvezőtlen makrogazdasági környezet ellenére teljesült az ősszel megemelt éves prognózis, és az elemzői várakozásokat is bőven felülmúlta a cég.

Erős eredményt ért el a Mol-csoport 2019-ben – idézi a cég lapunknak eljuttatott gyorsjelentése Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgatót. A regionális multivá nőtt hazai energetikai társaság a tavalyi első három negyedév eredménye alapján emelte az éves ebitda-célkitűzését 100 millió dollárral, 2,4 milliárd dollárra, s ezt sikerült – ha nem sokkal is, de – túlteljesítenie: az 2,44 milliárd dollár lett, forintra átszámítva 708,9 milliárd. Szemben a 2018-as 2,69 milliárd dollárral, ami akkor 728,2 milliárd forintnak felelt meg.

A mostanihoz közeli olajárral számolnak az idénA mostanihoz közeli olajárral számolnak az idén

A kutatás-termelés üzletágban a szénhidrogén-termelés stagnált, átlagosan napi 111 ezer hordó olajegyenértéket ért el, kissé meghaladva a kitűzött 110 ezer hordós szintet. Ez az alacsonyabb olaj- és földgázárak miatt mintegy 1,05 milliárd dollár ebitda-t eredményezett, 17 százalékkal kevesebbet, mint 2018-ban.

A feldolgozás és kereskedelem üzletág 2019-es ebitda-ja 13 százalékkal, 866 millió dollárra csökkent, ami a Mol szerint jól tükrözi a gyengébb makrogazdasági környezetet. A negyedik negyedévben az ebitda 191 millió dollárra mérséklődött, ez 21 százalékkal alacsonyabb, mint az előző év hasonló időszakában.

A finomítói és a petrolkémiai árrések egyaránt csökkentek az év végén, de a finomítói árrések 2020 január-februárban újra javultak. A gyorsjelentés szerint az üzemanyag iránti kereslet továbbra is erős maradt a régióban, az 3,4 százalékkal nőtt, ami segítette a feldolgozás és kereskedelem üzletágat.

hirdetés

A Mol fogyasztói szolgáltatások szegmense ismét erős évet zárt, ebitda-ja a tavalyelőttihez viszonyítva két számjeggyel lett magasabb, 471,4 millió dollár. Folytatódott a töltőállomás-hálózat átalakítása, a múlt végére a Fresh Cornerek száma 877-re emelkedett az egy évvel korábbi 687-ről.

A társaság gázszállítási üzletágának tavalyi éves eredménye alig változott az előző évihez viszonyítva, ami a 2019 utolsó negyedévnek köszönhető, amelynek ebitda-ja 48 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét, miután jelentősen nőtt a kapacitásigény az orosz-ukrán tranzitszerződés körüli bizonytalanság miatt. A működési költségek több mint 10 százalékkal csökkentek.

Hernádi Zsolt kiemelte, hogy tavaly szerződést kötöttek Azerbajdzsánban egy jelentős kutatás-termelési részesedés vásárlásáról, a poliol projektnél elérték az 50 százalékos készültséget, a fogyasztói szolgáltatások üzletág pedig ismét rekordot döntött.

A társaság a növekvő globális bizonytalanság ellenére optimistán tekint a 2020-as évre – közölte az elnök-vezérigazgató. Várakozásaik szerint az ebitda az idén 2,5 milliárd dollárra nő, középtávon 60 dolláros hordónkénti Brent kőolajárral számolva (ez most 58,73 dollár) és még konzervatívabb petrolkémiai környezetet feltételezve. Ez ismét elég cash-flow-t fog biztosítani, hogy fedezze a stratégiai beruházásokat – hangsúlyozta Hernádi.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.