TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
mfor.hu

Könnyen elképzelhető, hogy ez egy bruttó több mint félmilliárd forintos beruházás lesz a Tiborcz-tanyán.

Még tavaly novemberben nyújtotta be Tiborcz István a szükséges dokumentumokat a Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának az előzetes hatósági vizsgálathoz. Idén februárban aztán meg is adta a hatóság az engedélyt, mivel

  • a tervezett tevékenységből jelentős környezeti hatások nem származnak,
  • egységes környezethasználati engedélyhez nem kötött a tervezett tevékenység.

Igaz, hogy a beruházás Natura 2000 területet is érint, de a hatóság állásfoglalása szerint "előreláthatólag" nem eredményez kedvezőtlen hatást, "a tájszerkezetet és a táj jellegét lényegesen nem befolyásolja, kialakuló tájseb tartós megjelenésével nem kell számolni".

Tiborcz István a tavat a Bicskéhez közeli Csabdi határába szeretné megépíttetni, a család tükröspusztai lovas tanyájától 350 méterre. Ez az a birtok, ahol felnőtt Tiborcz István, 2013-ban pedig itt házasodott össze Orbán Ráhellel.

Valahol a pirossal jelölt terület környékén épülhet a dísztó (Forrás: GoogleMaps) Valahol a pirossal jelölt terület környékén épülhet a dísztó (Forrás: GoogleMaps)

A terület egy részén szántó, másik részén pedig gazos, vizes terület található - írta korábban a Magyar Narancs az előzetes vizsgálati tanulmány alapján, mely mára már nem elérhető a hatóság oldalán. A közelben található a Csordakúti-árok, amivel biztosítanák a tó vízellátását, ennek érdekében duzzasztóművet, zsilipet és egyéb műtárgyakat is építeni fognak.

A hatóság által kiadott dokumentum szerint Tiborcz a dísztóval két célt is szeretne elérni:

  • az állandó vízfelszín kialakításával az erősen kultúrtáj esztétikai értékét javítaná,
  • valamint a meglévő vizenyős területen növelné a biodiverzitást.

A tervek szerint a munkálatok a második negyedévben kezdődhetnek/kezdődhettek el, és 4 hónap alatt készülnének el a dísztóval.

Az előzetes vizsgálati tanulmányban a hírek szerint nem szerepelt ugyan a beruházás költsége, de úgy véljük, a hatóság a kiadott engedélyben nem véletlenül emelte ki és hívta fel Tiborczék figyelmét arra, hogy a törvény szerint bruttó 500 millió forintos értékhatárt meghaladó teljes bekerülési költség nagyberuházásnak minősül. Ilyenkor pedig előzetes régészeti dokuemtációt kell készíteni, amit a beruházó (Tiborcz István) által kötött szerződés alapján a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Kft. készít el.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.