2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Könnyen elképzelhető, hogy ez egy bruttó több mint félmilliárd forintos beruházás lesz a Tiborcz-tanyán.

Még tavaly novemberben nyújtotta be Tiborcz István a szükséges dokumentumokat a Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának az előzetes hatósági vizsgálathoz. Idén februárban aztán meg is adta a hatóság az engedélyt, mivel

  • a tervezett tevékenységből jelentős környezeti hatások nem származnak,
  • egységes környezethasználati engedélyhez nem kötött a tervezett tevékenység.

Igaz, hogy a beruházás Natura 2000 területet is érint, de a hatóság állásfoglalása szerint "előreláthatólag" nem eredményez kedvezőtlen hatást, "a tájszerkezetet és a táj jellegét lényegesen nem befolyásolja, kialakuló tájseb tartós megjelenésével nem kell számolni".

Tiborcz István a tavat a Bicskéhez közeli Csabdi határába szeretné megépíttetni, a család tükröspusztai lovas tanyájától 350 méterre. Ez az a birtok, ahol felnőtt Tiborcz István, 2013-ban pedig itt házasodott össze Orbán Ráhellel.

Valahol a pirossal jelölt terület környékén épülhet a dísztó (Forrás: GoogleMaps)
Valahol a pirossal jelölt terület környékén épülhet a dísztó (Forrás: GoogleMaps)

A terület egy részén szántó, másik részén pedig gazos, vizes terület található - írta korábban a Magyar Narancs az előzetes vizsgálati tanulmány alapján, mely mára már nem elérhető a hatóság oldalán. A közelben található a Csordakúti-árok, amivel biztosítanák a tó vízellátását, ennek érdekében duzzasztóművet, zsilipet és egyéb műtárgyakat is építeni fognak.

A hatóság által kiadott dokumentum szerint Tiborcz a dísztóval két célt is szeretne elérni:

  • az állandó vízfelszín kialakításával az erősen kultúrtáj esztétikai értékét javítaná,
  • valamint a meglévő vizenyős területen növelné a biodiverzitást.

A tervek szerint a munkálatok a második negyedévben kezdődhetnek/kezdődhettek el, és 4 hónap alatt készülnének el a dísztóval.

Az előzetes vizsgálati tanulmányban a hírek szerint nem szerepelt ugyan a beruházás költsége, de úgy véljük, a hatóság a kiadott engedélyben nem véletlenül emelte ki és hívta fel Tiborczék figyelmét arra, hogy a törvény szerint bruttó 500 millió forintos értékhatárt meghaladó teljes bekerülési költség nagyberuházásnak minősül. Ilyenkor pedig előzetes régészeti dokuemtációt kell készíteni, amit a beruházó (Tiborcz István) által kötött szerződés alapján a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Kft. készít el.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!