<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Hétköznapi értelemben ez a felszámolás nem fog megnyugtatóan rendeződni a felszámoló szerint.

Végéhez közeledik a felszámolási eljárás a Baumag-botrányban; a károsultak a legjobb esetben is csak a töredékét kaphatják vissza az elbukott pénzüknek, de pontosan nem tudni, mikor – idézi a Világgazdaság keddi cikkét az MTI.

Vastag akták, csekély eredményVastag akták, csekély eredmény

A napilap cikke szerint a 2000-es évek elején kirobbant, szövevényes ügy - amely ezrek életét tette tönkre - valószínűleg sohasem zárul le megnyugtatóan, mert a határidőn belül bejelentkezett és a felszámolási eljárásban hitelezővé vált károsultak az elveszett pénzüknek csak a töredékét remélhetik, ráadásul erről sem tudni, mikor.

Az 1995-ben megalakult Baumag szövetkezetben magas és garantált hozamot ígértek a belépőknek, de nem tudták teljesíteni. Végül olyan nagy pénzgyűjtési kényszerbe keveredett a cég, hogy a régi tagok járandóságát nem a befektetések nyereségéből, hanem az új belépők pénzéből fedezték. A szövetkezet tíz évi működés után botrányos körülmények között vált fizetésképtelenné, több mint 11 ezer ügyfelét összesen mintegy 31 milliárd forinttal károsította meg. Végül 2003 októberében fizetésképtelenséget jelentett, és 2004. április 6-án megkezdődött a felszámolása. Rendőrségi nyomozás indult, de mivel a cég vagyonelemeinek nagy részét a vezetők kimentették addigra, amikor a felszámoló megkezdte a munkát, már alig maradt valami a Baumag Stratégiai Fejlesztő Szövetkezet tulajdonában, amiből a károsultakat kompenzálni lehetett volna. Több ezer ember hiába vár a pénzére több mint tizenhét éve.

hirdetés

A szövetkezet vezetőit a bíróság több évi börtönre ítélte: az elsőrendű vádlott, B. László 2013 novemberében jogerősen 10 évi börtönbüntetést kapott. "A terheltet a rá jogerősen kiszabott szabadságvesztés kétharmad részének letöltése után feltételesen szabadságra bocsátották" - írta a Világgazdaság megkeresésére a Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya. B. László az Opten adatai szerint 2050 novemberéig eltiltás alatt áll.

"Az ügy nem is zárulhatott le a hatályos törvények alapján, mert a felszámolási zárómérleg csak akkor emelkedik jogerőre, ha azt a mintegy 7500 hitelező mindegyike tértivevénnyel igazolhatóan átvette és elfogadta. A felszámoló munkáját nagyban nehezíti, hogy a nagyszámú, magánszemélyekből álló hitelezői kört egyszerre, egy időben kellene elérnie" - tudta meg a Világgazdaság Pál Attilától, a Mátraholding-Reorg Kft. felszámolóbiztosától, aki öt éve vette át az ügyet.

Több tízmilliárd forintnyi hitelezői igényt tart nyilván a felszámoló, ám csupán néhány százmillió forintnyi pénzeszköz áll rendelkezésre - árulta el Pál Attila -, tehát a határidőn belül bejelentkezett hitelezők követeléseire jut csak néhány százaléknyi megtérülés. Ez néhány ezer, a nagyobb hitelezők esetében néhány tíz-, esetleg százezer forintos tétel lehet, ha a felszámolási zárómérleg jogerőre emelkedik.

Hétköznapi értelemben Pál Attila szerint ez a felszámolás nem fog megnyugtatóan rendeződni sem az adós, sem pedig a hitelezők részéről, de szakmai szempontból a hatályos csődtörvénynek megfelelően zárul, azaz törlik majd a Baumagot.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.