Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Csabai Károly Csabai Károly

Az MKB Bank az MKB Consulting Kft.-ben meglévő, a törzstőke 75 százalékát megtestesítő üzletrészéből 26 százalékot értékesített az MKB-Pannónia Alapkezelő Zrt. részére – tette közzé a hitelintézet a Budapesti Értéktőzsde honlapján. Ugyanakkor az MKB Consulting Kft-től megvásárolta a Danube Capital R&A Zrt. részvényeinek 25 százalékát.

Az MKB-Pannónia Alapkezelő Zrt. beszállását követően az MKB közvetlenül az MKB Consulting Kft. törzstőkéjének és szavazati jogának a 49 százalékát birtokolja, közvetett befolyásának mértéke pedig 12,74 százalék.

Az MKB Consultingot 2015 szeptemberében hozta létre egy magánszemély, Székely Renáta Ágnes, 3 millió forintos törzstőkével, ám alig tíz nappal később máris kivásárolta őt az MKB Bank és Boros Áron, aki 1998-tól az OTP Bank-csoportban dolgozott. A 75 százalékban tulajdonos MKB és a 25 százalékos üzletrésszel rendelkező Boros a kft törzstőkéjét azon nyomban fel is emelték 12 millióra.  

A cég első teljes üzleti évében, 2016-ban közel 351 millió forintos árbevétele 2017-re nagyot ugrott, 682 millióra. Amit 2018 tavaszi sajtóközleményében az MKB azzal magyarázott, hogy az MKB Consulting Kft. az MKB Pénzügyi Csoport tagjaként hamar a magyarországi pályázati és pénzügyi tanácsadási piac meghatározó szereplőjévé vált. Eszerint a kft. közel 350 partnert számláló kisvállalati portfoliójának tagjait 2017-ben átlagosan 40 millió forint, a közel 150 partnert számláló kiemelt vállalati portfóliójának tagjait pedig – döntően kutatás-fejlesztési és innovációs témájú nyertes pályázatok révén – átlagosan 280 millió forint támogatáshoz segítette hozzá.

Az árbevétel növekedése aztán tavaly megállt, sőt még enyhén csökkent is, forgalma 2018-ban 649 milliót ért el. Még nagyobbat zuhant az adózott profitja, az a 2017-es közel 93 millióval szemben mindössze 29 millióra rúgott. Az MKB Consulting üzletrészére 2015 novemberében az MKB jelzálogjogot jegyeztetett be, amely az Opten céginformációs rendszer adatai szerint ma is érvényben van. E jelzálogjog az MKB-folyószámlahitel-keret miatt létesült, amelyből 2018 végén még 233 millió forint volt fel nem használt.

Ugyancsak most tette közzé az MKB, hogy az MKB Consulting Kft-től megvásárolta a Danube Capital R&A Zrt. részvényeinek 25 százalékát, ezzel az MKB Consulting Kft. részesedése a Danube Capitalben 75 százalékra csökkent. Ezt a társaságot 2019 májusában alapította az MKB Consulting Kft., 5 millió forinttal, majd novemberben az alaptőkét 6 millióra emelte.  

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.