5p

Mészáros tiszakécskei üzleti partnere ugyanis a meglévő 32,9 százalékos MKB-pakettje mellé megszerezte az irányítást a 10 százaléknyi részvényt birtokló Eirene Magántőkealapot kezelő cég felett, amely nevet és vezért is váltott.

A Gazdasági Versenyhivatal március 7-én engedélyezte Szíjj Lászlónak, hogy megszerezze a Minerva Tőkealap-kezelő Zrt. feletti irányítást. Egyúttal ahhoz is zöld lámpát kapott a Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Kft. tulajdonosa, hogy a befolyása alá kerüljön a Minerva-csoportot alkotó többi vállalkozás is, a Minerva Pénzügyi Zrt. és a Minerva Bizalmi Vagyonkezelő Zrt.  A cégbíróság a napokban be is jegyezte a változást.

Hosszabb távon 20-30 százalékos pakett lehet a tőzsdén
Hosszabb távon 20-30 százalékos pakett lehet a tőzsdén

A cégközlönyben megjelent közlésből ugyanakkor más is kiderül. Egyrészt, hogy a Minerva Tőkealap-kezelő Zrt. nevének utótagja megváltozott, ezentúl Minerva Befektetési Alapkezelő Zrt.-ként működik tovább. Ennél lényegesebb, hogy az új céget már nem Jaksa János irányítja, aki távozott az alapítástól betöltött vezérigazgatói posztról. Utódja az addigi helyettese, Kardos Imre lett, akinek posztjára pedig Csíkos Ágnes került át a 2017 júliusában alapított Minerva Bizalmi Vagyonkezelő Zrt. éléről. 

Jaksa Szíjj bizalmasának számított, egykoron azt a kecskeméti bankfiókot vezette, ahol Szíjj a Duna Aszfalt és más érdekeltségei számláit is vezette. Jaksa neve először 2016 tavaszán tűnt fel nyilvánosan, amikor kiderült róla, hogy az MKB-t privatizáló egyik titokzatos tulajdonost, a Metis Magántőkealapot az általa alapított Minerva kezeli. Bár a piacon akkor azt rebesgették, hogy Jaksa cége megbízásból – azaz strómanként – vásárolt MKB-részvényt, erre nem derült fény. Azt viszont hivatalosan jelentették be, hogy a Metis kezelését 2017 júniusában a Mészáros Lőrinc érdekeltségei közé tartozó, a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Konzum-csoport egyik leánycége, a Konzum Befektetési Alapkezelő vette át. Éppen akkor, amikor az ugyancsak a Mészáros-birodalomba tartozó R-Kord Építőipari Kft. – felcsúti székhellyel – megalapította az Rkofin Befektetési és Vagyonkezelő Kft.-t, hogy aztán annak üzletrészét azon nyomban át is adja a szintén akkor elindított Metis2 Magántőkealapnak.

A két Metis-alapon keresztül Mészáros az MKB 48,6 százalékos részvényét birtokolja. Szíjj tavaly decemberben lett a bank közvetett tulajdonosa, amikor megvásárolta Matolcsy György jegybankelnök unokatestvérétől, Szemerey Tamástól a BanKonzult Finance Befektetési Zrt.-t, amely a 32,9 százalékos mértékben MKB-részvényes Blue Robin Investment S.C.A. tulajdonosa. Ehhez csapta hozzá most a tiszakécskei vállalkozó a Minerva egytizedes banki részesedését, aminek következtében Mészáros és Szíjj együttesen már 91,5 százalékos gazdái az MKB-nak.

A maradék 8,5 százalékon hárman osztoznak. 3,1 százalékos MKB-részvénycsomag felett diszponál a Pantherinae Pénzügyi Zrt., amelyet Sarlós András autókereskedő-bankár 2017 februárjában alapított, cégét azonban tavaly karácsony előtt a tevékenységét 2017-ben megkezdő Abraham Goldmann Bizalmi Vagyonkezelő Zrt.-nek értékesítette. Utóbbi tulajdonosi köre nem ismert, az eddigi egyetlen, 2017-es üzleti beszámolójának kiegészítő melléklete szerint a társaság képviseletére Gál Miklós, a 3A Takarékszövetkezet elnöke jogosult. Rajta kívül az Opten céginformációs rendszer adata szerint az Abraham Goldmann háromtagú igazgatóságában (it) még megtalálható Kozma Zoltán, aki a Takarék Csoport nemrégiben új nevet kapott központi bankja, az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank által tulajdonolt Tak-Invest Informatikai és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója, egyúttal a Takarékinfo Központi Adatfeldolgozó Zrt.-ben is it-tag.

Az MKB munkavállalói a résztulajdonosi MRP-program keretében 2,81 százalékos MKB-részvénnyel rendelkeznek, miután addigi pakettjükből 2,56 százaléknyit eladtak a bank elnök-vezérigazgatója, Balog Ádám cégének, a Promid Finance Zrt.-nek.

Meglehet, az MKB-részesedések átcsoportosítása összefüggésbe hozható azzal, hogy a bank rendkívüli közgyűlése január közepén a tőzsdei bevezetés mellett döntött. Konkrét időpontot nem szabtak meg, így csak az nyújthat némi fogódzót, hogy Balog Ádám karácsony előtt azt mondta az InfoRádióban, akár már ez év közepén a hazai börzére léphetnek. Ennyi idő alatt egy jól előkészített bevezetés meg is valósítható, de nem kizárt, hogy akár kilenc hónapig is eltarthatnak az előkészületek – osztották meg a tapasztalataikat az mfor.hu-val olyan cégek, amelyek már szerveztek nyilvános részvénykibocsátást.

Egyebek mellett átláthatóvá kell tenni az üzleti folyamatokat, miközben arról is dönteni szükséges, hogy az akció milyen formát ölt – vagyis, hogy a bank tőkét emel-e, és az ezt megtestesítő új részvényekből lehet vásárolni, vagy a meglévő tulajdonos ajánlanak fel a pakettjeikből. Hogy mennyit, az sok mindentől függ. Mindenesetre az MKB első embere az ominózus interjúban azt is mondta, hosszabb távon összességében 20-30 százalékos tőzsdei részesedés lenne hasznos a bank működése, a megítélése és általában a jövője szempontjából.

Balog Ádám, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója is részt vesz az Mfor és a Privátbankár 2019. április 17-ei SME-konferenciáján, a bankvezéri panelbeszélgetésen.Jöjjön el a 2019-es év egyik legizgalmasabb KKV-eseményére! Több mint 50 előadó és panelbeszélgetés-résztvevő 5 szekcióban! Hogyan tudják kihasználni a magyar KKV-k a digitalizációban rejlő lehetőségeket, és miből tudják ezt finanszírozni? A geopolitikai kihívások, a Brexit és a kereskedelmi háború tükrében mi vár a magyar KKV-kra?
Néhány név az előadók közül: MAGYAR LEVENTE - Külgazdasági és Külügyminisztérium, miniszterhelyettes - JAKAB LÁSZLÓ - Innovációs és Technológiai Minisztérium, miniszteri főtanácsadó - FÁBIÁN GERGELY - Magyar Nemzeti Bank, igazgató - WOLF LÁSZLÓ - OTP Bank, vezérigazgató-helyettes - JELASITY RADOVAN - Erste Bank, vezérigazgató - BALOG ÁDÁM - MKB Bank, elnök-vezérigazgató - HEGEDÜS ÉVA - Gránit Bank, elnök-vezérigazgató - BÚZA ÉVA - Garantiqa, vezérigazgató - RASKÓ GYÖRGY - agrárközgazdász - SALGÓ ANDRÁS - BMW Group Magyarország - FERNBACH ZOLTÁN - Mercedes-Benz Hungária Kft., Hálózatfejlesztési és tréning igazgató - LAUFER TAMÁS - IVSZ, elnök
*/

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!