<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Patai Mihály is kiadhat MNB-rendeletet, ha a jegybank elnöke éppen nem ér rá.

Ahogy más intézmények esetében, úgy a Magyar Nemzeti Banknál is fel kell készülni arra az esetre, ha a szervezet vezetőjét valami korlátozza az operatív munka elvégzésében. A jegybank rendeletek útján is szabályozza a piacot, valamint intézkedik emlékérmék kibocsátásáról.

Patai Mihály és Matolcsy GyörgyPatai Mihály és Matolcsy György
A rendelet kibocsátásának joga az MNB első emberét - jelen állás szerint Matolcsy Györgyöt - illeti, de gondoskodni kell helyettesekről arra az esetre, ha a feladatát nem tudja ellátni. Erről is egy rendelet rendelkezik, melynek eddig hatályos változata szerint Nagy Mártonra, a jegybank alelnökére szállt a rendeletkibocsátás joga, és ha ő sem tudott rendelkezésre állni, akkor Gerhardt Ferenc következett a sorban. Vagyis logikusan az MNB alelnökei veszik át a feladatot a jegybank elnökétől.

Gerhardt mandátuma azonban április 22-én lejárt, helyére pedig Patai Mihály került. Ezért szükségessé vált a rendelet módosítása, amelyre a tegnap megjelent Magyar Közlöny alapján sor is került. Mostantól tehát Patai Mihály is bocsáthat ki rendeletet, Matolcsyt és Nagyot követve a sorban. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.