2019. április 24. 07:09

Patai Mihály is kiadhat MNB-rendeletet, ha a jegybank elnöke éppen nem ér rá.

Ahogy más intézmények esetében, úgy a Magyar Nemzeti Banknál is fel kell készülni arra az esetre, ha a szervezet vezetőjét valami korlátozza az operatív munka elvégzésében. A jegybank rendeletek útján is szabályozza a piacot, valamint intézkedik emlékérmék kibocsátásáról.

Patai Mihály és Matolcsy György Patai Mihály és Matolcsy György
A rendelet kibocsátásának joga az MNB első emberét - jelen állás szerint Matolcsy Györgyöt - illeti, de gondoskodni kell helyettesekről arra az esetre, ha a feladatát nem tudja ellátni. Erről is egy rendelet rendelkezik, melynek eddig hatályos változata szerint Nagy Mártonra, a jegybank alelnökére szállt a rendeletkibocsátás joga, és ha ő sem tudott rendelkezésre állni, akkor Gerhardt Ferenc következett a sorban. Vagyis logikusan az MNB alelnökei veszik át a feladatot a jegybank elnökétől.

Gerhardt mandátuma azonban április 22-én lejárt, helyére pedig Patai Mihály került. Ezért szükségessé vált a rendelet módosítása, amelyre a tegnap megjelent Magyar Közlöny alapján sor is került. Mostantól tehát Patai Mihály is bocsáthat ki rendeletet, Matolcsyt és Nagyot követve a sorban. 

Cetelem MKB Cib Tov·bbi aj·nlatok