2019. április 24. 07:09

Patai Mihály is kiadhat MNB-rendeletet, ha a jegybank elnöke éppen nem ér rá.

Ahogy más intézmények esetében, úgy a Magyar Nemzeti Banknál is fel kell készülni arra az esetre, ha a szervezet vezetőjét valami korlátozza az operatív munka elvégzésében. A jegybank rendeletek útján is szabályozza a piacot, valamint intézkedik emlékérmék kibocsátásáról.

Patai Mihály és Matolcsy György Patai Mihály és Matolcsy György
A rendelet kibocsátásának joga az MNB első emberét - jelen állás szerint Matolcsy Györgyöt - illeti, de gondoskodni kell helyettesekről arra az esetre, ha a feladatát nem tudja ellátni. Erről is egy rendelet rendelkezik, melynek eddig hatályos változata szerint Nagy Mártonra, a jegybank alelnökére szállt a rendeletkibocsátás joga, és ha ő sem tudott rendelkezésre állni, akkor Gerhardt Ferenc következett a sorban. Vagyis logikusan az MNB alelnökei veszik át a feladatot a jegybank elnökétől.

Gerhardt mandátuma azonban április 22-én lejárt, helyére pedig Patai Mihály került. Ezért szükségessé vált a rendelet módosítása, amelyre a tegnap megjelent Magyar Közlöny alapján sor is került. Mostantól tehát Patai Mihály is bocsáthat ki rendeletet, Matolcsyt és Nagyot követve a sorban. 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.