<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön figyelmeztette Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy az Egyesült Államok újabb büntetőintézkedésekkel sújthatja Oroszországot, ha Moszkva további katonai lépéseket tesz Ukrajnával szemben. Putyin szerint viszont egy ilyen amerikai intézkedés nyomán teljesen megszakadhatnak a kapcsolatok a két ország között.

A telefonbeszélgetést követően Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója moszkvai újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy az újabb amerikai szankciók bevezetése "kolosszális hiba lenne, amely súlyos következményekkel járna". Hozzátette, hogy az orosz elnök megerősítette Joe Bidennek, Oroszország csak azt tenné, amit az Egyesült Államok is tenne, ha támadó fegyverzetet telepítenének az amerikai határ közelébe.

Jen Psaki fehér házi szóvivő visszafogottabb hangon nyilatkozott, kiemelve, hogy mindkét vezető egyetértett abban, több olyan terület is van, ahol érdemi előrelépésre van lehetőség mindkét fél számára, de valóban vannak olyan különbségek, amelyeket szinte lehetetlen lesz feloldani. A Fehér Ház közölte, hogy a beszélgetés, melyet Vlagyimir Putyin kezdeményezett, washingtoni idő szerint 15 óra 35 perckor kezdődött, és 50 perccel később ért véget.

Decemberben ez volt a második telefonos egyeztetés az amerikai és orosz vezetők között a két ország szakértőinek 2022. január 10-re tervezett genfi találkozója előtt. A svájci megbeszélést követően Oroszország és a NATO közötti találkozót tartanak várhatóan január 12-én Brüsszelben, majd az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) bécsi tárgyalási fordulója következik január 13-án.