2p

A kormánypárti képviselők várhatóan megtorpedózzák a meghallgatás napirendre tűzését.

Az Országgyűlés költségvetési bizottságának szerdai ülésén kerül sor Varga Mihály pénzügyminiszter éves rendes meghallgatására - derül ki a bizottság napirendjéből. A beszámoló valószínűleg ki fog térni a 2020-as költségvetésre, amelyet ma, azaz kedden nyújt be a parlament elé a miniszter.

Pintér Sándor belügyminisztert is meghallgatnák
Pintér Sándor belügyminisztert is meghallgatnák

Az aktuális meghívó kiegészült egy másik napirenddel, amely politikai szempontból legalább annyira érdekesnek ígérkezik, mint az első napirend. A bizottság ugyanis a letelepedési kötvényekkel kapcsolatban hallgatná meg a kormány minisztereit - Varga Mihály mellett Pintér Sándor belügyminisztert - valamint az Államadósság Kezelő Központ vezetőit - Barcza György János vezérigazgatót és Balogh Lászlót, az ÁKK igazgatóságának elnökét. (Érdemes hozzátenni, hogy Barcza a nyártól az EBRD-be távozik, vagyis leköszön a posztjáról, de addig ellátja feladatait az ÁKK vezérigazgatójaként.)

A napirendet a következő címmel hirdették meg: "Tájékoztató a Letelepedési Magyar Államkötvényről, a nemzetgazdasági érdekből letelepedési engedélyt szerzett befektetők, illetve családtagjaik számáról, a program adósságfinanszírozásban betöltött szerepéről és a letelepedési államkötvények vásárlói által végrehajtott magyarországi beruházásokról." Tekintettel a program kényes politikai vonásaira - miközben a kormány harcosan szállt szembe az európai menekültpolitikával, ezres nagyságrendben biztosított lehetőséget a magyarországi letelepedésre a világ különböző pontjairól érkező külföldieknek, ha képesek voltak megfizetni az utóbb 300 ezer eurós kötvény árát, akik a családtagjaikkal együtt már tízezres nagyságrendű csoportot képeznek, ráadásul az ügyleteken helyzetbe hozott vállalkozók méreteset, több, mint 150 milliárd forintot kaszáltak - valószínűnek tartjuk, hogy ez a napirendi pont elmarad.

Vagy a meghívottak mentik ki magukat, vagy a bizottság kormánypárti része nem szavazza meg, vagy más módon akadályozza meg a kötvényprogrammal kapcsolatos meghallgatás napirendre tűzését. Mint ahogy történt az idén február 13-án, amikor a kormánypárti képviselők a távolmaradásukkal érték el, hogy ne kerürhessen sor ugyanennek a napirendi javaslatnak a megtárgyalására, ugyanezekkel a meghívottakkal.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!