<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kormánypárti képviselők várhatóan megtorpedózzák a meghallgatás napirendre tűzését.

Az Országgyűlés költségvetési bizottságának szerdai ülésén kerül sor Varga Mihály pénzügyminiszter éves rendes meghallgatására - derül ki a bizottság napirendjéből. A beszámoló valószínűleg ki fog térni a 2020-as költségvetésre, amelyet ma, azaz kedden nyújt be a parlament elé a miniszter.

Pintér Sándor belügyminisztert is meghallgatnák
Pintér Sándor belügyminisztert is meghallgatnák

Az aktuális meghívó kiegészült egy másik napirenddel, amely politikai szempontból legalább annyira érdekesnek ígérkezik, mint az első napirend. A bizottság ugyanis a letelepedési kötvényekkel kapcsolatban hallgatná meg a kormány minisztereit - Varga Mihály mellett Pintér Sándor belügyminisztert - valamint az Államadósság Kezelő Központ vezetőit - Barcza György János vezérigazgatót és Balogh Lászlót, az ÁKK igazgatóságának elnökét. (Érdemes hozzátenni, hogy Barcza a nyártól az EBRD-be távozik, vagyis leköszön a posztjáról, de addig ellátja feladatait az ÁKK vezérigazgatójaként.)

A napirendet a következő címmel hirdették meg: "Tájékoztató a Letelepedési Magyar Államkötvényről, a nemzetgazdasági érdekből letelepedési engedélyt szerzett befektetők, illetve családtagjaik számáról, a program adósságfinanszírozásban betöltött szerepéről és a letelepedési államkötvények vásárlói által végrehajtott magyarországi beruházásokról." Tekintettel a program kényes politikai vonásaira - miközben a kormány harcosan szállt szembe az európai menekültpolitikával, ezres nagyságrendben biztosított lehetőséget a magyarországi letelepedésre a világ különböző pontjairól érkező külföldieknek, ha képesek voltak megfizetni az utóbb 300 ezer eurós kötvény árát, akik a családtagjaikkal együtt már tízezres nagyságrendű csoportot képeznek, ráadásul az ügyleteken helyzetbe hozott vállalkozók méreteset, több, mint 150 milliárd forintot kaszáltak - valószínűnek tartjuk, hogy ez a napirendi pont elmarad.

Vagy a meghívottak mentik ki magukat, vagy a bizottság kormánypárti része nem szavazza meg, vagy más módon akadályozza meg a kötvényprogrammal kapcsolatos meghallgatás napirendre tűzését. Mint ahogy történt az idén február 13-án, amikor a kormánypárti képviselők a távolmaradásukkal érték el, hogy ne kerürhessen sor ugyanennek a napirendi javaslatnak a megtárgyalására, ugyanezekkel a meghívottakkal.