4p

A felügyelet azt szeretné tisztázni, hogy a cseh Europa Investment Property CZ a.s. magyar leányvállalat, az Europa Investment Property HU Kft. végez-e itthon engedély nélkül befektetési szolgáltatási tevékenységet.

Lapunk hívta fel a figyelmet arra, hogy a cseh Europa Investment Property CZ a.s. kötvényei magyarországi eladásából is gyűjt pénzt - ahogy a befektetőknek írt levélben fogalmaztak - "300 szobás, kávézóval, bárral és étteremmel rendelkező InterContinental Hotel" felépítéséhez, amelynek várható befejezése 2021. december, a teljes költségvetése pedig 40 millió euró (mai árfolyamon mintegy 13 milliárd forint).

A Hungária körútra tervezett szálloda látványterve. Fotó: Europa Property
A Hungária körútra tervezett szálloda látványterve. Fotó: Europa Property

Az Mfor.hu megkeresésére az MNB akkor azt válaszolta, hogy „a cseh Europa Investment Property CZ a.s. a Cseh Nemzeti Bank által 2019. május 28-án jóváhagyott, maximum 500 millió cseh korona keretösszegű kötvények nyilvános forgalomba hozatalához készült kibocsátási alaptájékoztatóját, valamint a tájékoztató kiegészítését az MNB-hez 2019. szeptember 19-én küldték meg".

Az MNB most közleményt adott ki arról, hogy egyeztetést kezdeményezett a cseh kibocsátó kapcsán elsődlegesen intézkedésre jogosult Cseh Nemzeti Bankkal is, mert a kötvények hazai forgalomba hozatala nem a magyar jogszabályoknak megfelelően kezdődött meg.

Megismételve a lapunknak adott korábbi tájékoztatást, a jegybank azt is közölte, a prágai székhelyű Europa Investment Property CZ a.s. kötvényeinek nyilvános forgalomba hozatalához készült alaptájékoztató jóváhagyásáról – a vonatkozó európai uniós jogszabálynak megfelelően – a Cseh Nemzeti Bank 2019. szeptember 19-én hivatalos értesítést (notifikációt) küldött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) részére. A notifikációt követően a kibocsátó számára megnyílt az elvi lehetősége annak, hogy kötvényeit Magyarországon nyilvánosan forgalomba hozza.

A kötvényeket kezdetben a „Magyar Nemzeti Bank engedélyével”, a „Magyar Nemzeti Bank által jóváhagyott kötvény”, valamint „Nemzeti Bank által biztosított” jelzővel kínálták értékesítésre. Az MNB ezért már tavaly év végén felhívta az Europa Investment Property HU Kft. figyelmét, hogy a magyar jegybank jóváhagyására vagy engedélyére utaló, illetve ehhez hasonló, valótlan állításokat mellőzze.

A magyar jogszabályi előírások szerint – azért, hogy a kockázatot jelentő befektetést megtestesítő értékpapír szabályozott körülmények között, megfelelő garanciák mellett juthasson el a befektetőkhöz – az értékpapírok nyilvános forgalomba hozatalához a notifikáció mellett főszabály szerint megfelelő szakismerettel bíró és engedéllyel rendelkező befektetési szolgáltató (úgynevezett forgalmazó) igénybevétele is szükséges. Ilyennel a cseh kibocsátó jelenleg Magyarországon nem rendelkezik, így a kötvények itthoni értékesítése sérti a hatályos tőkepiaci jogszabályi rendelkezéseket.

Miközben tehát a cseh kibocsátó a kötvények magyarországi forgalmazására engedéllyel rendelkező befektetési szolgáltatóval nem kötött szerződést, az MNB piacfelügyeleti eljárása keretében vizsgálja, hogy a cseh cég magyar leányvállalata (a magyar jegybank engedélyével egyébként nem rendelkező) Europa Investment Property HU Kft. forgalmazással kapcsolatos tevékenysége engedély nélküli befektetési szolgáltatási tevékenységnek minősül-e.

Utolsó esély

Az MNB a vizsgálat megindítását követően tájékoztatta a Cseh Nemzeti Bankot a piacfelügyeleti eljárás tényéről, s kérte – a cseh kibocsátó tekintetében intézkedésre elsődlegesen jogosultként – annak közreműködését a forgalmazásra vonatkozó jogszabályi követelményeknek való megfelelés biztosítása érdekében. Az Europa Investment Property CZ a.s. időközben a kötvények magyarországi forgalmazásának átmeneti felfüggesztéséről tájékoztatta a Cseh Nemzeti Bankot.

Ha a kötvények magyarországi nyilvános forgalomba hozatala a magyar jogszabályoknak való teljes körű megfelelést megelőzően folytatódna, az MNB – a Cseh Nemzeti Bank egyetértésével – immár közvetlenül és haladéktalanul megteszi a szükséges intézkedéseket a magyar befektetők védelméért.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!