TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A felügyelet azt szeretné tisztázni, hogy a cseh Europa Investment Property CZ a.s. magyar leányvállalat, az Europa Investment Property HU Kft. végez-e itthon engedély nélkül befektetési szolgáltatási tevékenységet.

Lapunk hívta fel a figyelmet arra, hogy a cseh Europa Investment Property CZ a.s. kötvényei magyarországi eladásából is gyűjt pénzt - ahogy a befektetőknek írt levélben fogalmaztak - "300 szobás, kávézóval, bárral és étteremmel rendelkező InterContinental Hotel" felépítéséhez, amelynek várható befejezése 2021. december, a teljes költségvetése pedig 40 millió euró (mai árfolyamon mintegy 13 milliárd forint).

A Hungária körútra tervezett szálloda látványterve. Fotó: Europa Property A Hungária körútra tervezett szálloda látványterve. Fotó: Europa Property

Az Mfor.hu megkeresésére az MNB akkor azt válaszolta, hogy „a cseh Europa Investment Property CZ a.s. a Cseh Nemzeti Bank által 2019. május 28-án jóváhagyott, maximum 500 millió cseh korona keretösszegű kötvények nyilvános forgalomba hozatalához készült kibocsátási alaptájékoztatóját, valamint a tájékoztató kiegészítését az MNB-hez 2019. szeptember 19-én küldték meg".

Az MNB most közleményt adott ki arról, hogy egyeztetést kezdeményezett a cseh kibocsátó kapcsán elsődlegesen intézkedésre jogosult Cseh Nemzeti Bankkal is, mert a kötvények hazai forgalomba hozatala nem a magyar jogszabályoknak megfelelően kezdődött meg.

Megismételve a lapunknak adott korábbi tájékoztatást, a jegybank azt is közölte, a prágai székhelyű Europa Investment Property CZ a.s. kötvényeinek nyilvános forgalomba hozatalához készült alaptájékoztató jóváhagyásáról – a vonatkozó európai uniós jogszabálynak megfelelően – a Cseh Nemzeti Bank 2019. szeptember 19-én hivatalos értesítést (notifikációt) küldött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) részére. A notifikációt követően a kibocsátó számára megnyílt az elvi lehetősége annak, hogy kötvényeit Magyarországon nyilvánosan forgalomba hozza.

A kötvényeket kezdetben a „Magyar Nemzeti Bank engedélyével”, a „Magyar Nemzeti Bank által jóváhagyott kötvény”, valamint „Nemzeti Bank által biztosított” jelzővel kínálták értékesítésre. Az MNB ezért már tavaly év végén felhívta az Europa Investment Property HU Kft. figyelmét, hogy a magyar jegybank jóváhagyására vagy engedélyére utaló, illetve ehhez hasonló, valótlan állításokat mellőzze.

A magyar jogszabályi előírások szerint – azért, hogy a kockázatot jelentő befektetést megtestesítő értékpapír szabályozott körülmények között, megfelelő garanciák mellett juthasson el a befektetőkhöz – az értékpapírok nyilvános forgalomba hozatalához a notifikáció mellett főszabály szerint megfelelő szakismerettel bíró és engedéllyel rendelkező befektetési szolgáltató (úgynevezett forgalmazó) igénybevétele is szükséges. Ilyennel a cseh kibocsátó jelenleg Magyarországon nem rendelkezik, így a kötvények itthoni értékesítése sérti a hatályos tőkepiaci jogszabályi rendelkezéseket.

Miközben tehát a cseh kibocsátó a kötvények magyarországi forgalmazására engedéllyel rendelkező befektetési szolgáltatóval nem kötött szerződést, az MNB piacfelügyeleti eljárása keretében vizsgálja, hogy a cseh cég magyar leányvállalata (a magyar jegybank engedélyével egyébként nem rendelkező) Europa Investment Property HU Kft. forgalmazással kapcsolatos tevékenysége engedély nélküli befektetési szolgáltatási tevékenységnek minősül-e.

Utolsó esély

Az MNB a vizsgálat megindítását követően tájékoztatta a Cseh Nemzeti Bankot a piacfelügyeleti eljárás tényéről, s kérte – a cseh kibocsátó tekintetében intézkedésre elsődlegesen jogosultként – annak közreműködését a forgalmazásra vonatkozó jogszabályi követelményeknek való megfelelés biztosítása érdekében. Az Europa Investment Property CZ a.s. időközben a kötvények magyarországi forgalmazásának átmeneti felfüggesztéséről tájékoztatta a Cseh Nemzeti Bankot.

Ha a kötvények magyarországi nyilvános forgalomba hozatala a magyar jogszabályoknak való teljes körű megfelelést megelőzően folytatódna, az MNB – a Cseh Nemzeti Bank egyetértésével – immár közvetlenül és haladéktalanul megteszi a szükséges intézkedéseket a magyar befektetők védelméért.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.