Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Zsiday Viktor

Zsiday Viktor alapkezelő szerint recesszióban részvényt vásárolni hosszú távon mindig kifizetődő.

Erről a témáról különböző aspektusokból kb. 1-2 évente mindig írok egy cikket*, amikor nagy pánik vagy nagy eufória van. Teoretikusan mindenki tudja, hogy mikor kell részvényt venni: a recesszióban, a félelem kicsúcsosodása idején - csak nehéz végrehajtani. Aki 2008 októberében a Lehman Brothers összeomlása után részvényt vett, az jó pár hétig igen kellemetlenül érezhette még magát, mert a részvényárak tovább zuhantak, de 2-3 éves távon ez a befektetés igen jól hozott. A hangulat rövid távú időzítésre nem jó, de recesszióban vásárolni hosszabb távon szinte mindig kifizetődő.

A helyzet most is hasonló. Nem tudjuk, hol van a részvénypiac alja, nem tudjuk meddig esik, de a legjobb vételi pontok mindig akkor jönnek el, amikor kiderül, hogy végképp beütött a recesszió, leállnak a gyárak, eljön a világvége. A mostani helyzetre - mint mindig - sokan azt mondják majd, hogy ez teljesen más, ez valami új, ez most nem olyan. De. Pont olyan. Mindig ugyanolyan. Nem tudom, hogy 1 hét múlva hol lesznek a részvényárak, vagy 1 hónap múlva, de aki ilyen pánikban ésszel, nem tőkeáttétellel, óvatosan, kis részletekben részvényeket vesz, az az esetek nagyon nagy többségében pár éves távon elégedett lesz a döntésével.

(Illusztráció)

Azt se feledjük el, hogy bár az európai politikusok nem tettek meg a vírusválsággal kapcsolatban mindent, ami szükséges lenne, de napról napra egyre többet tesznek, és ennek hasonló következménye lesz, mint Kínában: 1-2-3 hét múlva az exponenciális növekedés véget ér, sőt le fog állni az esetszámok növekedése. Most úgy tűnik, hogy eljött az apokalipszis, de korántsem így van. Recesszió lesz, igen mély recesszió, de a vírus legyőzhető még a hagyományos módszerekkel is (karantén), sőt jó eséllyel idővel (ha szerencsénk van őszre) lesz oltás is.

Ez pedig azt jelenti, hogy 2021-től ismét komoly növekedés lesz a gazdaságokban. Igaz, hogy addig elképesztő dolgokat fogunk látni: extrém fiskális stimulust, olyan beavatkozást a magánszerződésekbe, amit sokan el sem tudtak képzelni, mindenféle állami programokat, de ezek szükségesek. Az MNB felhívása a fizetési moratóriumra jó és logikus kiindulás, pár napja egy konferencián én is ezt javasoltam. A lényeg, hogy a vállalkozások ne menjenek a következő 3-6 hónapban tönkre, utána viszont mindenki vissza tudjon majd állni a saját lábára. Addig viszont elengedhetetlen az állami mankó.

Száz szónak is egy a vége: a helyzet súlyos, de már látszik a fény az alagút végén. Simán el tudom képzelni, hogy esnek a tőzsdék még a következő hetekben 10-20-30%-ot. Vagy nem. Nem tudom. De azt viszont igen valószínűnek tartom, hogy aki a következő hetekben, hónapokban részvényeket vesz, az 2-3 év múlva nem lesz emiatt szomorú.

*két példa 2017-ből:

Egy újabb jó ábra

A kispapírokrúl

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.