TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

"A vírushelyzet nem jól lett kezelve, nincs megoldva, és újabb problémákat fog okozni."

Az európai és amerikai politikusok és befektetők láthatóan azt hiszik, hogy a kínai mintát követik országaik: komoly erőfeszítésekkel leverik a vírus első hullámát, majd újranyitják a gazdaságot.

A probléma csak annyi, hogy az európaiak és az amerikaiak nem azt csinálták/ják, mint Kína. Kína elképesztően szigorú karanténnal nulla közelébe vitte le az új fertőzéseket, és amikor újranyitottak már csak napi pár tíz fertőzés volt! Ezzel szemben az európai karanténok félszívűek voltak, nem lettek rendesen betartva és betartatva. Az európai és amerikai politikusok (kivéve néhány országot) majdnem haszontalanul pocsékoltak el 4-6 hetet az emberek életéből, a gazdaságból. Sikerült úgy összeomlasztani a gazdaságot, hogy cserébe elég kevés haszna volt: még mindig napi több ezer új eset van Olaszországban, Spanyolországban, Franciaországban.  

Fotó: MTI Fotó: MTI

Eközben a lakosság türelme elfogyott, a gazdaság újraindítása elkerülhetetlenné vált, de nem egy majdnem vírusmentes bázisról, mint Kínában, hanem úgy, hogy Európa-szerte még sok tízezer, sok százezer fertőzött van. Ennek csakis egy következménye lehet: mivel a reprodukciós rátát még karanténnal is alig sikerült egy alá szorítani, a "nyitás" után szinte biztos, hogy 1 fölé fog menni, azaz újra elkezd terjedni a vírus. És ez még nem is lenne annyira baj, ha lenne mondjuk 100 fertőzött, mert abból kellő óvatossággal csak sokára lenne több tízezer. A baj az, hogy eleve sok százezerről indulunk, és ebből szinte garantálható, hogy a nyitások után pár héttel, valamikor a nyár folyamán, ismét nagyon komoly baj lesz. Új karanténhoz, a gazdaság ismételt leállításához már nem lesz ekkor elég politika tőke/társadalmi türelem, tehát elkerülhetetlenül menni fog a betegség a maga útján, alternatíva híján mindenki rálép a svéd útra. 

Őszintén remélem, hogy valamit rosszul látok, és nincs igazam a fentiekkel, de mivel nem követtük azoknak az országoknak a receptjét akik valamennyire sikeresek voltak (Kína, Tajvan, Korea), ezért a 2020-as évben a járvány fog uralni mindent Európában és USA-ban is. Ebből nem lesz így V alakú fellendülés, hanem egész éves szenvedés, sok gazdasági kárral, és halottal. 

A befektetők azt hiszik, hogy az élet nyártól lassan visszatér a rendes kerékvágásba. Attól tartok tévednek. És ha tévednek, akkor ez a befektetési termékek árában is meg fog nyilvánulni. 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.