2020. április 9. 10:59
mfor.hu

Zsiday Viktor szerint egy unorthodox helyzetben a magyar kormány orthodox intézkedésekkel próbálja kezelni a válságot. 

A kormányzati csomag túl későn jött, túl kicsi, és nem jó a szerkezete - értékelte az eddigi intézkedéseket a 444-nek adott interjújában Zsiday Viktor alapkezelő. A csomag nagyon szűk körű, kevés a támogatás mennyisége és épp azokon nem segít, akiken kellene. 

Ha megszűnnek a vállalkozások, mert nem kapnak segítséget a bajban, az hosszú távon okoz kárt, nem lehet csak úgy újraindítani a gazdaságot.

Amikor a magánszektor hirtelen összezsugorodik, és most ez történik, akkor az állami szférának kell a helyére lépnie, különben halálspirálba kerülünk. A munkaalapú társadalom ebben a helyzetben nem működik. Ez egy gazdaságfilozófiai tévedés - mondta a szakember. 

A jegybanki intézkedésekkel kapcsolatban elégedett a szakember, lényegében megteremtették ugyanis annak a lehetőségét, hogy a kormány korlátlan mértékben költekezzen. Orbán azonban láthatóan ragaszkodik ahhoz, amit a 2008-as válság idején megtanult, hogy nem szabad nagy költségvetési hiányt csinálni. Zsiday szerint azonban a megemelt, 2,7 százalékos hiány irreális. Még ha semmit nem tenne az állam, akkor is 3-4-5 százalékra ugorhat fel a hiány. 

A forint árfolyamával kapcsolatban elmondta: önmagában ez nem annyira fontos, hiszen nem nagyon vagyunk devizában eladósodva. A veszélyt az jelenti, hogy ha gyorsan kezd gyengülni az árfolyam, akkor megindulhat a lakossági tőkemenekítés. Zsiday szerint ha valóban az van az árfolyamgyengülés mögött, hogy megingott a nemzetközi bizalom azzal kapcsolatban, mennyire demokratikus rendszerben tervezi a magyar kormány az ország jövőjét, azt nem lehet kamatemelésekkel tartósan kezelni.

Ha azonban ez nagyon nagy bajt okozna, 

"akkor szerintem Orbán Viktor meg fog hátrálni. Ha elmegy a falig, és látja, hogy az valóban fal, akkor megfordul."

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.