2p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A súlycsökkentő gyógyszerek néhány év alatt óriási karriert futottak be, ám fejlesztésük folytatódik. Két céllal: legyenek hatkonyabbak, egyben olcsóbbak.  

Az egyesült államokbeli Altimmune gyógyszergyártó bejelentette, hogy második fázisába érkezett egy olyan súlycsökkentő gyógyszer tesztelésének, amely a piacon lévő készítményeknél sokkal pontosabb célozza meg a zsír csökkentést. A betegek túlnyomó részben felesleges zsírrétegüket vesztik el izmaik zsugorodása helyett.

Újabb fogyókúrás gyógyszerek a láthatáron
Újabb fogyókúrás gyógyszerek a láthatáron
Fotó: Depositphotos

A Pemvidutide névre keresztelt készítmény szedése nyomán a tesztalanyok 48 hét alatt átlagosan 16 százalékos súlycsökkenést értek el, ám nem ez az igazi eredmény. Fontosabb, hogy ez a súlyvesztés 75 százalékban zsírjuk elvesztésével jött ki. A csökkenésnek csak negyede származott abból, hogy olyan szövetett veszítettek, ami nem tartozott zsírpárnájukhoz. Ez az arány összehasonlítható azzal, amikor valaki diétával vagy sok mozgással csökkenti a súlyát - írja a Quartz amerikai hírtportál.

Összehasonlításképpen a legismertebb súlycsökkentő gyógyszerek a dán Novo Nordisk Wegovy és Ozempic óriási keresletnek örvendő készítményei esetén az az arány jött ki, hogy a súlycsökkenés 40 százalékban izomszövetvesztést és 60 százalékban zsírszövetvesztést jelentett. Szakértők szerint rendkívül fontos, hogy a fogyás során ne hasznos szöveteiket veszítsék el a páciensek, hanem felesleges zsírt. A következmény ugyanis beteges mértékű izomszövetvesztés (szarkopénia) és a csonttörések veszélyének növekedése lehet, különösen az idősebbek esetén.

Az első súlycsökkentő gyógyszer az Ozempic volt, ami 2017-ben jelent meg. Az elmúlt években ezeknek a készítményeknek a kereslete szédítő tempóban nőtt. A gyógyszergyártók nem tudnak lépést tartani a kereslettel, aminek eredményeként betegre keresik magukat az értékesítésükkel. Számos gyógyszergyártó rárepült a nagy üzlet lehetőségére.

Az amerikai Viking Therapeutics egyik kisebb klinikai kísérlete alapján azt az eredményt hozta, hogy készítménye segítségével 28 nap alatt 5,3 százalékos súlycsökkenést értek el a tesztjében részt vevő páciensek. A szintén amerikai Regeneron és Amgen, illetve a dán Zealand Pharma az élen járó cégekhez hasonlóan fejleszti saját készítményét.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!