4p

Az Országos Vérellátó Szolgálat újra a Covid-ban, korábban pedig a vérplazma körüli furcsaságok ürügyén megismert céget bízta meg, csak most a nyugat-nílusi vírustesztek behozatalára. 

A Bayer Zsolt felesége által igazgatott Országos Vérellátó Szolgálat ismét azt a céget bízta meg egy közbeszerzés kapcsán, amely a Covid idején hivatalos szerződés nélkül hihetetlen bevételt és nyereséget produkált a PCR-teszteken.

A Vascular Venture Kft. ezúttal gyorsított eljárásban nyerte el azt az egy évre szóló közbeszerzési tendert, amelyben 280 millió forintért szállítja az intézménynek a vérvizsgálati reagenseket – ez derül ki az Európai Közbeszerzési Értesítőből.

A cég feladatai közé tartozik, hogy a véradók (donorok) vérmintáinak egyedi szűrővizsgálatára alkalmas WNV (Nyugat-nílusi vírus) tesztkészleteit beszerezze, továbbá a tesztkészletek felhasználásához szükséges, teljesen automatizált laboratóriumi kivizsgáló automatákat telepítse és üzembe helyezze, illetve az OVSZ szakmai informatikai rendszeréhez illessze, és szakembereket is  be kell tanítania a használatukra.

Ismét az ismerősök cége nyerte el az OVSZ közbeszerzését
Ismét az ismerősök cége nyerte el az OVSZ közbeszerzését
Fotó: Depositphotos

A szerződés 20 ezer vérminta vizsgálatára elegendő ID-NAT tesztkészletet tartalmaz a nyugat-nílusi vírus RNS kimutatására, valamint 2 darab automatát és a hozzá tartozó kiegészítőket, melyeket a Délpesti Területi Vérellátóba kell eljuttatni.

A közbeszerzési projekt szerint a gyorsított eljárásra nemcsak azért volt szükség, mert a szükséges pénzügyi fedezet saját forrásból rendelkezésre állt, hanem mert a nyugat-nílusi vírus miatt egyes véradókat kizártak, ami a véradók számának csökkenését okozhatja, s ez kockázatot jelent a vérellátás biztonságára.

Már zajlanak egyébként a tárgyalások a kötelező szűrés bevezetéséről, tehát népegészségügyi-stratégiai szempontból kiemelt jelentőségű, hogy a tesztkészletek a prognosztizált időszakra rendelkezésre álljanak - áll a dokumentumban.

A Vascular Venture Kft.-n kívül csak egy cég indult a pályázaton, amelynek érdekes módon a tulajdonosai ugyanazok, mint a nyertes vállalkozásé: Kolossváry Kornél Szilárd és Faber-Szabó Ferenc, akik Bayerné Matusovits Andrea egykori egyetemi társai. Sőt, ugyanoda is van bejegyezve a nyertes és az "alulmaradt" cég.

A Vascular pedig onnan ismerős, hogy 2022 májusában a Bayerné által vezetett Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) 3 milliárd forint értékben selejtezett le PCR-teszteket. Az intézménytől az Átlátszó közadatigénylésben kérte ki az adatokat a selejtezésről. Kiderült, hogy 188 852 teszt végezte a kukában. Bár az OVSZ kitakarta a Vascular Venture-ral kötött szerződésből a teszt nevét, a lap az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől (OGYÉI) megkapta a cég nevét.

Ennek az előzménye, hogy az OVSZ a Covid idején a koronavírus-járvány miatt felmentést kapott a közbeszerzés kiírása alól, így anélkül szerződtek le a Vascularral 18,2 milliárd forintért. Az 1 millió PCR-tesztre darabonként nettó 16 280 forintért, összesen nettó 16,28 (bruttó 17,1) milliárd forintért kötött szerződést a céggel az Országos Vérellátó Szolgálat - aminek selejtezés lett a vége.

A Vascular Venture korábban is bekerült a sajtóhírekbe, mégpedig a vérplazma-ügylet kapcsán. Itt is velük szerződött az OVSZ, és az ügynek igen zűrös részletei vannak.

A cég árbevétele egyébként ugyan a 2021. évi 33,8 milliárd forintot nem éri el, de tavaly is sikerült 11,6 milliárdos forgalmat generálniuk, amelyből 1,7 milliárdos nyereséget fölöztek le.

A Vascular Venture céghálójában egyébként nagy a jövés-menés. A cég tulajdonosai tavaly nyáron mindketten a most igen trendinek számító holdingba vitték át a cégvagyonukat, Kolossváry Kornél Szilárd a Kolossvary Holding Kft.-t, Faber-Szabó Ferenc a Faber’s Holding Kft-t. Leánycégük pedig, a biotechnológiai kutatásra és fejlesztésre készüló VRG Therapeutisc Kft. új befektetőt kapott tavaly év végén az állami Széchenyi Tőkealap személyében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!