2p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A közbeszerzési és ellátási főigazgatóságtól várja a kormány a kórházak adósságállományának csökkenését a jövőben – nyilatkozta az egészségügyért felelős államtitkár, Takács Péter.

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár az ATV Híradónak nyilatkozva elmondta: a rezsi illetve a gyógyszerek magas ára okozza az adósság 75-80 százalékát. A híradónak nyilatkozó korábbi egészségügyi miniszter viszont úgy látja, a kórházak beszállítói felé áll fenn a tartozás jelentős része, akiket a megszűnés fenyeget, aminek következménye a még drágább egészségügy lehet.

Kökény Mihály szerint az egészségügyi intézmények emiatt a beszállítóik felé halmoznak fel tartozásokat, akik közül sokakat a megszűnés fenyeget. Szerinte a becslések alapján a 100 milliárdot is elérhette már júliusban a felhalmozott adósság.

Még drágább lehet az egészségügy. Fotó: Depositphotos
Még drágább lehet az egészségügy. Fotó: Depositphotos

,,Idetartoznak ugye nemcsak a gyógyszercégek, hanem az orvosi eszközöket, műszereket, beszállítók, karbantartók, ez egy nagyon nagyon jelentős összeg, ők még mindig várnak a pénzükre, ott nem történt semmilyen adósságrendezés".

Takács Péter ugyanakkor hangsúlyozta: a kormány a kórházak energiaszámláit már javarészt kiegyenlítette. Az államtitkár beszélt arról is, hogy a különböző intézmények felszereltsége és energiahatékonysága között jelentős különbségek vannak, amit a kormány egy új állami intézménnyel kíván kompenzálni.  ,,A közbeszerzési és ellátási főigazgatóság lett az a szervezet, ami mostantól szervezi majd a kórházaink üzemeltetését, és ez a hendikep amit az egyes kórházak szintjén gyakorlatilag lehetetlen kezelni, akkor könnyebben kezelhetővé válik, hogy ha minden rendelkezésre álló forrás és erőforrás és minden keletkező költség egy helyen lesz" 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!