2p

Fenyegető levelet kaptak Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében azok a háziorvosok, akik eddig még nem kötöttek önként szerződést az Országos Mentőszolgálattal.

 A járási tiszti főorvosok által jegyzett, Népszava birtokába jutott dokumentum arra figyelmezteti az alapellátókat, hogy teljesítsék kötelezettségüket, és vállaljanak havonta két alkalommal délután négytől este tízig ügyeletet. Egyben utasítják is az érintetteket, hogy adataikat adják át az ügyelet megkezdése előtt 48 órával OMSZ-nek, továbbá március 31-ig jelezzék a tiszti főorvos hivatalának, hogy az utasításoknak eleget tettek.

Nem unatkoznak a Magyar Orvosi Kamara jogászai. Fotó: Depositphotos
Nem unatkoznak a Magyar Orvosi Kamara jogászai. Fotó: Depositphotos

Az ellenszegülőket 30 ezer forintól 5 millió forintig terjedő bírsággal és a működési engedélyük visszavonásával fenyegetik meg a határozatban. Ez utóbbi azt jelenti, hogy körzetében sem láthatná a munkáját az orvos.

Szíjjártó László, a Győr-Moson-Sopron megyei orvosi kamara területi elnöke szerint az orvosi kamara jogászai már vizsgálják a szerda éjjel postázott járási tiszti főorvosok, ügyeletre kötelező levelét. Ugyanis ha nincs egészségügyi szükségállapot, a háziorvosok ily módon nem vezényelhetők. Ezért a területi elnök szerint a háziorvos kollégákat arra bíztatják, hogy jogász segítségével közösen lépjenek fel az egyértelmű fenyegetés ellen.

Hasonló nyomásgyakorlásként értékelte az orvosi kamara február közepén, amikor Hajdú-Bihar megyei ügyelet elindítása előtt a járási ügyeletközpontok környékén praktizálókat „tájékoztató” értekezletekre hívták, amelyen megpróbálták „meggyőzni” a résztvevőket, hogy írják alá az OMSZ ügyeleti szerződését.

Ezeken a fórumokon a tájékoztatás arra is kiterjedt, hogy mi minden történhet azokkal, akik nem írnak alá. Így például elhangzott, hogy a NEAK szerződést bonthat az ügyeleti munkát visszautasítókkal, de olyasmi is, hogy lista készülhet róluk a belügyminiszter számára. AZ Országos Mentőszolgálat szerint a lap kérdésére március 20-ig 66 háziorvossal és 44 gyermekháziorvossal szerződött az OMSZ. Ebben a megyében 345 körzet van, ebből 86 a gyermekorvosi praxis. Ennyi háziorvosnak kellene havonta 341 felnőtt, és 62 gyermekorvosi ügyletet vállalnia.

Az Úgytudjuk.hu pedig arról számolt be, hogy Győr-Moson-Sopron vármegyében 62 háziorvossal és 20 gyermek háziorvossal kötöttek eddig szerződést.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!