4p

Elsőként a hazai magánegészségügyben: robotsebészet a legmagasabb minőségben. Egymilliárdos beruházással fejleszti sebészeti osztályát a Wáberer Medical Center.

Tökéletes precizitású műtéti beavatkozás, szignifikánsan nagyobb műtéti biztonság, gyorsabb gyógyulás – a robotasszisztált műtétek előnyei mostantól a magánegészségügyi szektorban is elérhetőek. A Wáberer Medical Center évente közel 200 műtéthez tervezi bevetni a da Vinci robotot, jelentős hozzáadott értéket teremtve Magyarországon. „Először az urológiai, majd idővel a nőgyógyászati és általános sebészeti műtéteknél fogjuk használni a robotot” – mondta el Prof. Dr. Tenke Péter, urológus, aki komoly hazai és nemzetközi tapasztalatok birtokában elsőként műt majd a Wáberer Medical Centerben a da Vinci robottal.

„A robotasszisztált műtéteknek számos előnye van, mind a páciensre, mind az orvosra, és a robotot üzemeltető egészségügyi intézményre nézve is. – folytatta a szakorvos - A robotsebészet során a sebész négy robotkarral dolgozik, amik olyan eszközöket mozgatnak, amelyek csuklószerű végződései az emberi csukló mozgásterjedelmét messze meghaladják. Az operáció így sokkal precízebb beavatkozásokra képes a milliméter töredékének pontosságával. A sebész kezének mozdulatát analizáló szoftver pedig képes kiszűrni a bizonytalan mozgásokat, a kézremegést, ezzel precízebbé és biztonságosabbá válik az eljárás. A robotasszisztált műtétek segítségével minimalizálható a fertőzés lehetősége, kiszűrhetőek az esetleges komplikációk, a vérveszteség mértéke nagyságrendekkel csökkenthető, a sebész mozgástere pedig kiterjesztettebbé válik, mint egy laparoszkóppal végzett műtét esetén. Ezek eredményként gyorsabb lehet a gyógyulás és ezáltal rövidebb lehet a műtét utáni kórházi tartózkodás is” – tette hozzá Tenke Professzor.

A sebészeti robotokat majd’ 30 éve alkalmazzák 6 kontinensen, 70 országban. Népszerűségét mutatja, hogy a világon mintegy 7500 robot segíti a 60 000 képzett sebész munkáját, akik a da Vinci segítségével már több, mint 12 millió sikeres beavatkozást végeztek el. A robotok elterjedése új fejezetet nyitott a sebészetben, ugyanis az orvos már nem a beteggel érintkezve végzi a műtétet, hanem egy úgynevezett sebészi konzolon keresztül irányítja a páciens testébe vezetett robotkarokon lévő eszközöket. A laparoszkópos eljáráshoz képest a robot karjai keskenyebbek, behajlíthatók, 3 tengely körül mozoghatnak, így a műtéti terület könnyedebben hozzáférhetővé válik, kamerája pedig 3 dimenziós képet mutat a műtéti területről, 10-12 szeres nagyításban. A robotsebészet már itthon sem ismeretlen eljárás, Magyarországon az első robotasszisztált műtéti eljárásokat 2022-ben kezdték meg az Országos Onkológiai Intézetben, majd a Jahn Ferenc Kórházhoz, a Semmelweis Egyetemhez és a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjához is került egy-egy eszköz.

„A WMC megalapítása óta fő célkitűzésünk, hogy teljeskörű ellátást, széles szolgáltatási palettát biztosítsunk a pácienseinknek az elérhető legmagasabb színvonalon, modern, 21. századi eszközparkkal” – mondta el Wáberer György alapító-tulajdonos. „A tulajdonosi kör egyetértésben a prevenció elkötelezett híve, hiszünk a rendszeres szűrővizsgálatok fontosságában, ugyanakkor az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatták, hogy ez a preventív személet még nem terjedt el eléggé a lakosság körében és a gyógyulás most még sokszor csak sebészi beavatkozások útján valósulhat meg. Ezeknek a beavatkozásoknak a hatékonyságát, a gyógyulási idő csökkentését pedig a legjobb szakemberekkel és a legmodernebb technológiával lehet csak támogatni. A sebészet esetében ezt többek között a da Vinci eszköz beszerzése jelentette. Ráadásul egy ilyen modern eszközzel további kiváló szakemberekkel tudunk bővülni” – tette hozzá Wáberer György.

„Azt prognosztizáljuk, hogy az egészségügyben a mesterséges intelligencia forradalmi változásokat fog hozni az elkövetkezendő 10 évben. Ezeket a trendeket folyamatosan nyomon követjük és törekszünk arra, hogy az újdonságokkal mielőbb fejleszthessük a saját szolgáltatásainkat, eszközparkunkat. Ennek egyik oka, hogy innovatív szemléletünkkel is támogassuk annak a lehetőségét, hogy a szakma kiválóságaival dolgozhassunk együtt, másrészt, hogy ezzel pácienseik számára a lehető legmagasabb szintű szolgáltatásokat biztosítsuk” – mondta el Dr. Mári Róbert, a WMC ügyvezető igazgatója.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!