2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Lehetetlen helyzetbe kerülnek a háziorvosok, ha a szabadságolásról van szó, sokan egyszerűen nem tudnak elmenni pihenni.

Az rtl.hu idézte a csatorna híradójában nyilatkozó háziorvosokat, akik szerint sok háziorvos nem tud elmenni szabadságra, mert nincs, aki helyettesítse. Hozzátették, van olyan kollégájuk, aki évek óta csak néhány napot tud pihenni.

A riportban megszólaló taksonyi gyerekorvos, Fábián Dóra például különösen nehéz helyzetben van, ugyanis egyedül van rendelőjében, így csak akkor tud szabadságra menni, ha talál helyettest. Ez pedig nem olcsó: az rtl.hu információi szerint vállalkozóként a háziorvosnak kell kifizetnie a helyettes bérét, ami akár napi 50 ezer forint is lehet.

A doktornő szerint a gyerekorvosok különösen nehéz helyzetben vannak, hiszen őket csak szakvizsgázott gyerekorvos helyettesítheti. Mint mondta, ha esetleg olyan rezidensek is kijöhetnének helyettesíteni, akik néhány hónapra vannak a szakvizsgától, az nagyban megkönnyítené a szabadságolást.

Hasonló tapasztalatokról számolt be Póta György gyermek háziorvos, aki szerint „az alapellátásban nincs olyan, hogy az ember kiveszi a szabadságát”. Mint mondta, a nagyobb rendelőkben egymás helyettesítésével oldják meg a szabadságolást, de vidéken sok helyen megoldhatatlan a helyettesítés.

Itt a nyár, de nincs szabadság. Fotó: Depositphotos
Itt a nyár, de nincs szabadság. Fotó: Depositphotos

Nincsen utánpótlás

Az rtl.hu szerint a legnagyobb problémát az utánpótlás hiánya jelenti, ugyanis jelenleg 60 év a házigyerekorvosok átlagéletkora, de hasonló a helyzet a vegyes és felnőtt praxisoknál is.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság friss adatai szerint jelenleg 509 tartósan betöltetlen háziorvosi körzet van. Mangó Gabriella, a Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi csoportjának megbízottja szerint pedig pont a betöltetlen praxisok száma miatt nyáron különösen nehéz a betegek ellátása és nehéz orvoshoz jutni. Mint mondta, erre az egyik megoldás az lenne, ha a praxis finanszírozásában megkapnák a praxishelyettesítésre kifizetett összeget, valamint ha újra vonzóvá tennék a háziorvosi praxist a kollégák számára. A szakember szerint emellett a területi kórházak is segíthetnének a helyettesítésben.

(rtl.hu)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!