5p

Miközben még mindig nem lehet tudni, hogy ki az a koncesszor, vagy projekttársaság, akit a kormány a kórházak patikáinak működtetésével megkínál, dübörögnek a kórházi gyógyszertárak friss gyógyszervásárlásai.

Egy február végi kormányrendeletből derült ki, hogy a kormány koncesszióba adja az úgynevezett intézményi, vagyis kórházi gyógyszertárak működtetését. Az ominózus gyógyszertárakat jelenleg még az egészségügyi intézmények maguk üzemeltetik. Az intézeti gyógyszertárak nem egyenként kerülnek magáncégekhez, hanem az összes állami egyben, ami évi 300 milliárd forintra becsülhető piacot jelent. 

2023 közepe, vagyis azóta, hogy a gyógyszerforgalmazási törvény módosítása megágyazott a koncessziónak, zajlanak a találgatások, hogy ki lehet majd a szerencsés üzemeltető.

A gyógyszerészszakmában biztosra veszik, hogy lényegében lefutott ügyről van szó, sőt az átalakítást alapból egy, a kormányhoz jól bekötött patikahálózat kezdeményezte – erre nyíltan utalt Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke a HírTV-nek adott interjúban.

Az intézeti gyógyszertárakat üzemeltető projekttársaságot egy jövőbeli közbeszerzési eljárás keretein belül választják majd ki.

A Jahn Ferenc Kórház patikája 1,17 milliárd forintért írt alá egyéves szerződést gyógyszerek beszerzésére
A Jahn Ferenc Kórház patikája 1,17 milliárd forintért írt alá egyéves szerződést gyógyszerek beszerzésére
Fotó: pesterzsebet.hu

Addig is, amíg az érintettek arra várnak, mikor hirdetik ki a közbeszerzést, s annak ki lesz a kedvezményezettje, a kórházak - utoljára - folyamatosan írják ki az egy- vagy kétéves közbeszerzéseket a saját patikáikra. (Jövőre ugyanis már a projekttársaság neve lesz olvasható az ajánlattevőnél).

Ezeken pedig rendre mindig ugyanaz a három-négy gyógyszernagykereskedő cég a nyertes. 

Legutóbb például a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórházban működő, lakossági gyógyszerellátást végző gyógyszertár részére kiírt közbeszerzés nyerteseivel írtak alá április 30-án 2 éves keretszerződést különféle gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök és egyéb készítmények vásárlására.

A szerződés nettó közel 2,35 milliárd forintról szól, és három nyertese van:

  • az Euromedic-Pharma Gyógyszernagykereskedelmi Zrt. (2022-ben 44,3 milliárd forintos árbevétel mellett 57 millió forintos nyereséget ért el)
  • a Hungaropharma Gyógyszerkereskedelmi Zrt. (2022-ben 423 milliárd forintos forgalomból 4,3 milliárd forint profitja volt). A pandémia idején a Hungaropharma biztosította a Magyarországra érkező koronavírus elleni oltóanyagok megfelelő tárolását és szállítását is
  • és a Phoenix Pharma Gyógyszerkereskedelmi Zrt. (2022-ben a 422,7 milliárdos forgalomból 6,2 milliárd forintos nyereséget könyvelt el).

De az ország más kórházi patikáira kiírt gyógyszerbeszerzési pályázatok nyertesei is szinte sorra ugyanezek a cégek.

Például a Somogy Vármegyei Kaposi Mór Kórház patikája termékbeszerzését is ez a három cég teljesítheti. A gyógyszerekre kiírt közbeszerzést követően már 2023 decemberében megtalálták a három nyertest, ám csak 2024. február 1-jén írták alá a szerződést, épp azon a napon, amikor kiderült: koncesszióba adják a kórházi patikákat.

A Siófoki Kórház-Rendelőintézetben működő lakossági gyógyszerellátást végző vényforgalmú Borostyán Gyógyszertár részére megkötött szerződés szintén 2 évre szól a vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszerekre és egyéb készítményekre. A keretmegállapodás nettó értéke 371,3 millió forint, a nyertes pedig ugyanúgy a fent felsorolt három gyógyszernagykereskedő cég lett.

Már január 17-én kiválasztották, de csak április 30-án írták alá a szerződést a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórházzal is, amely közbeszerzési pályázatán 4 telephely 5 patikájának keresték a vevőket, 2 évre. A gyógyszerek beszerzését és kiszállítását nettó 2,6 milliárd forintért vállalja a fent említett három cég.  

Február 5-én három kórház szerződését is tető alá hozták. A Dél-pesti Centrumkórház - Országos Heamatológiai és Infektológiai Intézete nettó 8,85 milliárd forintról állapodott meg. A Budapesti Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet Paracelsus Gyógyszertára meg nettó 1,17 milliárd, a Ceglédi Toldy Ferenc Kórház pedig nettó 180 millió forintról kötött egy évre szóló szerződést a cégekkel. Itt azonban a Phoenix Pharma nem nyújtotta be időben az árindoklását, tehát kicsúszott a határidőből, ezért a „helyét” a Mediwings Pharma Kft. vette át. De a másik két cég változatlanul a Hungaropharma és az Euromedic-Pharma.

Február 7-én a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház állapodott meg nettó 1,95 milliárd forint értékben az intézetben működő patikája gyógyszerbeszerzéséről 2 évre. Itt már négy cég nyerte el a tendert, a három gyógyszernagykereskedő, illetve a már említett Mediwings Pharma Kft.

Ám az ország harmadik legnagyobb forgalmát bonyolító, Uzsoki Kórházban működő patika közbeszerzésén már ismét a három gyógyszernagykereskedő nyert, március 5-én alá is írták a szerződést egy évre nettó 16,2 millió forintról.

Rogán Antalék választják majd ki az új üzemeltetőt

Ezek a kórházi gyógyszertárak alapvetően mind belső gyógyszertárak, feladatuk a betegek ellátása. Sok helyen azonban úgynevezett vényforgalmú részleg is működik: olyan nyílt patika, ahova bárki bemehet akár az utcáról kiváltani a gyógyszerét, vagy megvenni bármi egyéb, a patikában kapható nem vényköteles gyógyszert, készítményt, gyógyászati eszközt. A jogszabály szerint az állam mindkét funkciót a koncesszorra bízza majd.

A koncesszort közbeszerzési eljáráson fogja kiválasztani az általános politikai koordinációért felelős miniszter (vagyis Rogán Antal kabinetminiszter) a Kabinetiroda alatt működő Nemzeti Koncessziós Iroda (NKOI) közreműködésével.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!