2p

Aggasztó a helyzet.

Az Orvostechnikai Szövetség főtitkára szerint szeptember végére százmilliárd forintnál is több lehet a kórházak tartozása a beszállítók felé, sok cég csődközeli helyzetbe került. A kormány adott nyáron hatvanmilliárdot konszolidációra, de szerinte azt főleg bérkifizetésre költötték, mert arra nem kaptak elegendő fedezetet - mondta Rásky László a Szabad Európának.

Az államkincstár közlése szerint június végén 70,2 milliárd körül volt az adósságállomány, ami júliusra 62,8 milliárdra csökkent, de augusztusra már 71,5 milliárd forintra nőtt. 

Az egyetemekkel együtt azonban a kórházak adóssága folyamatosan nő, számításaik szerint júliusban meghaladta a 90 milliárdot, augusztusra pedig 93,7 milliárdra emelkedett az intézmények által ki nem fizetett összeg a beszállítók és a közműcégek felé. „Ez történelmi rekord” – mondta Rásky László.

Szeptemberre még nincs végleges adat, csak október 23. után lesz, de a tagságtól tudják, hogy a beszállítóknak továbbra sem fizetnek a kórházak, ami azt jelenti, hogy havi átlagosan nyolcmilliárdos tartozásnövekedéssel számolva nagy valószínűséggel szeptember végére meghaladja a százmilliárd forintot a kórházak tartozásállománya.

„Ez az orvostechnikai beszállítócégek működését tekintve már horror” – fogalmazott.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!